Kelmės rajono apylinkės teisme, kur nagrinėjama Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno gaisro byla, trečiadienį buvo sakomos baigiamosios kalbos. Šioje byloje kaltinimai pareikšti tik P. Jurkaičiui.

Jis kaltinamas tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu ir sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapija.

Prokurorė teismo paprašė P. Jurkaičiui skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiem metams.

Ji taip pat paprašė, jog teismas įpareigotų P. Jurkaitį padengti civilinius ieškinius. Juos yra pateikęs Kultūros departamentas bei dvi draudimo bendrovės, kurios buvo apdraudusios Tytuvėnų ansamblį. Bendra civilinių ieškinių suma viršija 3 mln. eurų.

„P. Jurkaitis savo kaltės nepripažino ir šiame teismo posėdyje. Jo gynėjas nurodė, kad P. Jurkaitis negali būti kaltinamas, turi būti išteisintas, nes tuo metu, kai įvyko nelaimė, P. Jurkaitis oficialiai atostogavo. Jis tik šiaip buvo užsukęs į bažnyčią, vakare išgirdo, kad suveikė signalizacija, jis ją išjungė, perkrovė ir išvažiavo. Gynėjas aiškino, kad P. Jurkaitis savo pareigas atliko, nors ir atostogavo“, – teigė Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

Teismas šioje byloje savo sprendimą, ar P. Jurkaitis kaltas, kiek ir kas turi padengti civilinius ieškinius, skelbs gruodžio 22 dieną.

Liepsnos Tytuvėnų ansamblį nuniokojo 2012 metų sausį. Per gaisrą buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad 2012 metų sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija, tačiau buvęs „ Tytuvėnų piligrimų centro“ vadovas P. Jurkaitis netinkamai atliko savo pareigas ir, pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, o ją išjungė.

Tytuvėnų bažnyčia šiuo metu jau yra restauruota.