„Žinau šią istoriją, tačiau į jos detales nesu įsigilinusi“, - DELFI prisipažino į nemalonią situaciją be kaltės pakliuvusi L. Mertinienė.

Keliasdešimt Kairėnų kvartalo gyventojų (tarp jų – nemažai žinomų verslininkų bei visuomenės veikėjų) nemalonumų sulaukė, kai į Vilniaus miesto pirmąjį apylinkės teismą kreipėsi RST ir iš Giedros, Vanagų bei Kregždžių gatvių gyventojų paprašė priteisti 13 tūkst. 313 litų. Elektros tiekėjai teismui nurodė, kad gyventojai bendrovei padarė žalą, kai energiją vartojo be apskaitos prietaisų.

RST atstovė Asta Mensonė DELFI tikino, kad gyventojai su bendrove buvo sudarę tinklo įrenginių techninės priežiūros ir eksploatavimo sutartį ir pagal ūkio ministro patvirtintas taisykles buvo atsakingi už apskaitos prietaisų, apskaitos schemose naudojamos įrangos bei visų plombų apsaugą.

Dar 2004-ųjų lapkričio 25-ąją RST darbuotojai užfiksavo, kad gyventojai esą grobstė elektros energiją - apskaitos schemoje buvo atjungtas „nulinis laidas“ (dėl to nesisuko elektros skaitliukas). Tuomet egzistavusios bendrijos „Kairėnai“ gyventojams elektrikai surašė neapskaitinį elektros energijos aktą bei paskaičiavo RST padarytą žalą.

Gyventojai tikina, kad elektros tiekėjai iš vieno namo siekia prisiteisti po 300-400 litų. Kai kurie tikina skolą jau padengę, tačiau dėl neaiškių priežasčių pinigai taip ir nepasiekė RST sąskaitos.

„Mums nesuprantama, kodėl RST mus padavė į teismą tik dabar, kai jau praėjo tiek metų po užfiksuoto tariamo pažeidimo?“ – DELFI piktinosi Kairėnų gyventojai.

Jie taip pat tikino, kad tariamą žalą elektrikai apskaičiavo „iš oro“: „Kaip jie gali žinoti, kiek per tą laiką, kai neveikė skaitliukas, kiekvienas namas suvartojo energijos? Pagaliau jie patys buvo atsakingi už elektros tinklų priežiūrą, ir jeigu kažkas pabandė grobstyti elektrą, ar dėl to turi kentėti visi gyventojai, sąžiningai mokėję už suvartotą energiją?“.

Prabangių namų kvartale gyvenančius vilniečius taip pat papiktino, kad surašant neapskaitinį elektros energijos aktą nedalyvavo nė vienas gyventojas.

„Kai visa ši istorija įvyko, Kairėnuose mes negyvenome ir net nebuvome įsigiję sklypo ir namo, tačiau kartu su visais gyventojais esame patraukti atsakovais“, - stebėjosi vienas gyventojas.

DELFI primena, kad per praėjusius metus RST, bendradarbiaudama su policija, išsiaiškino daugiau kaip 1 300 neteisėto elektros energijos naudojimo atvejų. 98 proc. pažeidimų užfiksuota gyvenamuosiuose namuose ir butuose.

RST paskaičiavo, kad vidutiniškai vieno daugiabučio namo gyventojo nelegalia veikla padaroma žala bendrovei siekia 1,5 tūkst. Lt, gyvenamojo namo – apie 4 tūkst. Lt , o įmonės (priklausomai nuo jos dydžio) – apie 60 tūkst. Lt.