Kartą jau teistas 27 metų Niujorko gyventojas Ericas Georgoulakosas šiuo metu yra įkalintas tardymo izoliatoriuje. Griežčiausia kardomoji priemonė vyrui buvo skirta dar liepos pradžioje, kai jis buvo sulaikytas po nusikaltimų, kuriais dabar yra kaltinamas.

Užsieniečiui iškeltą baudžiamąją bylą jau rugsėjo pabaigoje ketinanti nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė pirmadienį nutarė, kad E. Georgoulakosas už grotų turės praleisti dar du mėnesius.

Teisėja nutarė, kad seksualiniais nusikaltimais kaltinamo amerikiečio su Lietuva nesaisto jokie ryšiai, todėl jis gali bėgti ir slėptis nuo teisėsaugos pareigūnų ir teismo, jeigu būtų paleistas į laisvę.

Pats E. Georgoulakosas teismo prašė jį išlaisvinti – už savo laisvę jis pasiūlė 10 tūkst. eurų užstatą, kurį jau yra sumokėjęs į teismo sąskaitą. Tačiau, kaip nutarė teisėja, net ir sumokėtas užstatas negarantuoja, kad nusikaltimais kaltinamas asmuo neturės galimybės pasislėpti ar bėgti nuo teisingumo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę sostinės prokurorai teigia, kad E. Georgoulakosas liepos 5 d. naktį, apie 1.30 val., viename Vilniaus Trakų g. esančiame bare susipažino su jauna mergina, o paskui ją įsiviliojo į viešbučio, kuriame buvo apsistojęs, kambarį ir seksualiai prievartavo bei išžagino.

Nukentėjusioji pareigūnams nurodė, kad greičiausiai užsienietis į jos alaus taurę įpylė kokių nors miltelių, nes ji bare prarado sąmoningumą. Kaip atsidūrė viešbutyje, nukentėjusioji pareigūnams negalėjo pasakyti – tik per miglą prisiminė, kaip buvo nuvesta į netoliese esantį viešbutį.

Jauna mergina per apklausą sakė, kad vyras ją ėmė mušti, smaugė, laužė rankas, dusino, žagino ir seksualiai prievartavo.

Apie įvykdytą nusikaltimą ji policijai pranešė ne iš karto – praėjus daugiau kaip pusdieniui, kai atsigavo po patirto šoko. Kad mergina galėjo patirti seksualinę prievartą, patvirtino ir nukentėjusiąją apžiūrėję teismo medicinos ekspertai.

Kaltinimų E. Georgoulakosas nepripažįsta, o pasakodamas savo versiją apie tos nakties įvykius nebuvo nuoseklus ir nurodė skirtingas aplinkybes.

Amerikietis sakė, kad į Lietuvą atvyko iš Italijos, kur gyvena jo sesuo. Tiesa, prieš tai jis buvo atskridęs į Latvijos sostinę, iš kur atvažiavo į Vilnių, – Lietuvą jis pasirinko dėl savo mėgstamo atlikėjo koncerto.

Vyras jau buvo suplanavęs išvykti iš Vilniaus, kai jį liepos 6 d. sulaikė policijos pareigūnai. Kaltinamasis mano, kad seksualiniais nusikaltimais kaltinamas nepagrįstai, nes esą mergina su juo lytinius santykius turėjo savo noru.

E. Georgoulakosas anksčiau yra teistas JAV, pastaruosius dvejus metus jis dirbo savo vadovaujamoje dizaino bendrovėje.

Jeigu teisme bus įrodyta E. Georgoulakoso kaltė, jam grės laisvės atėmimo iki septynerių metų bausmė. Tokiu atveju nuteistasis bausmę galėtų atlikti JAV, jeigu tokį norą išreikštų.