Tačiau posėdžio pradžioje A.Vertelka pareiškė, kad ir ši advokatė jam neįtinka, nes kitoje byloje esą netinkamai gynė jo interesus.

"Ateina paskutinę dieną - ir laba diena - aš jūsų advokatė, tai daugiau nei akiplėšiška", - piktinosi A.Vertelka.

L.Vasiliauskienė tai pat sutiko būti nušalinama, nes esą su byla ji susipažinusi paviršutiniškai, o išsamiam jos išnagrinėjimui prireiktų mažiausiai 3-4 mėnesių.

"Jeigu jis nenori, įsivaizduokite, kaip man su juo reikės dirbti", - teismui sakė advokatė.

Tačiau ir kaltinimą palaikantys prokurorai, ir teisėjų kolegija A.Vertelkos prašymą įvertino kaip mėginimą vilkinti bylą. Teismas pareiškė, kad turi būti paisoma ne tik kaltinamųjų, bet ir nukentėjusiųjų teisių. Teismas kaltinamojo skundą atmetė, pareikšdamas, kad jį turės ginti valstybės skirta advokatė L.Vasiliauskienė.

Po to teismas skaitė kaltinamuosius aktus Virginijui Baltušiui ir A.Vertelkai.

Kaltinamuosius saugoję pareigūnai po maždaug pusantros valandos atrodė visiškai atsipalaidavę, dalis jų, sėdėję salės gale, nunarinę galvas maigė mobiliojo ryšio telefonus, o prie V.Baltušio sėdėjęs uniformuotas pareigūnas keliolika minučių snaudė pasidėjęs galvą ant suolo atkaltės, paskui pakirdęs pasitrynė kumščiais akis ir nesivaržydamas plačiai pasirąžė. Paskui pareigūnas užsimaukšlino kepurę su snapeliu ir, atrodė, atsilošęs ketino nusnausti dar, tačiau kitas kolega jį sudrausmino.

Vienos žiauriausių žudikų gaujos narius teismo salėje saugojo 11-ka Vidaus tarnybos antrojo pulko pareigūnų, visi vilkėjo maskuojamosios spalvos uniformas ir ilgaaulius batus, buvo matyti, kad pareigūnams išbūti budriems per karščius - sunkus išbandymas.

Teismui padarius pertrauką, konvojus į salę grįžo be šiltų kamufliažo marškinių,

su juodais marškinėliais trumpomis rankovėmis, tačiau išsirengimas situacijos neišgelbėjo, žvalesni jie neatrodė.

Šalia "tulpinių" bendrininko, davusio parodymus prieš savo bendrus ir dabar saugomo, sėdėjo du kaukėti "Aro" pareigūnai su neperšaunamomis liemenėmis. Vienas pareigūnas vis pakišdavo ranką po juoda kauke ir šluostėsi per veidą žliaugiantį prakaitą.

Minėtoje rezonansinėje byloje teisiami panevėžiečiai - A.Vertelka, V.Baltušis, Audrius Andrušaitis, Dainius Skačkauskas ir Darius Blinkevičius. Pareigūnai turi duomenų, kad nusikaltimus įvykdė ir daugiau "tulpinių", tačiau jie teismo nesulaukė, nes buvo nužudyti bendrų. A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis jau yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes. Šis nuosprendis jau yra įsiteisėjęs.

Šioje byloje "tulpiniams" pareikšti įtarimai dėl 24 žmonių nužudymo, dabar bankrutuojančios bendrovės "Sema" turto plėšimo, teroro aktų, dalyvavimo nusikalstamame susivienijime.

Iš viso nukentėjusiais šioje ypač sudėtingoje byloje yra pripažinti 43 asmenys, apklausta 200 liudytojų.

1993-2000-siais įvykdyti nusikaltimai aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose. Be nužudymų, čia teismo vertinimui pateikti nusikalstamos gaujos koviniai ginklai, sprogmenys, kuriuos pareigūnai surado konspiraciniuose garažuose, žemėn užkastuose bidonuose.

Sudėtingos bylos tyrimas užtruko ne vienerius metus, nes pareigūnams reikėjo atlikti daug ir sudėtingų ekspertizių, žemėje ir vandenyje ieškoti aukų palaikų bei nusikaltimų įrankių.

Šioje byloje bus nagrinėjamas ir buvusio "Mažeikių nafta" vadovo Gedemino (rašyba teisinga - BNS) Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino, Panevėžio apygardos prokurorės Vidos Kazlauskaitės ir Pasvalio policijos pareigūno Sergejaus Piskunovo nužudymas.

2000-ųjų metų liepos 6 dieną pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius dingo tėvas ir sūnus Kiesai bei jų vairuotojas. Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo automobilių aikštelėje buvo rastas G.Kiesaus visureigis "Mercedes-Benz ML 320".

Manoma, kad 2000 metų liepos 6 dieną apie 22 val. "tulpiniai" užpuolė Kiesus.

Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino daugiau nei 120 tūkst. litų.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jiems nukirstos galvos, palaikai užkasti maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio ir surasti tik 2001 lapkritį. Galvų nepavyko surasti iki šiol.

2000-ųjų lapkričio 5 dienos vakarą nužudyti Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja V.Kazlauskaitė ir Pasvalio policijos inspektorius S.Piskunovas.

Pareigūnai buvo sušaudyti, kai važiavo automobiliu.

1997 metų gegužę buvo pagrobta Panevėžio bendrovei "Sema" priklausę 15 tūkst. litrų spirito. Spiritas buvo pagrobtas kartu su autotraukinio cisterna.

Manoma, kad 1994 metų liepą "tulpinių" aukomis tapo Krašto apsaugos ministerijos kontržvalgybininkas Audrius Krivickas ir nepilnametis jo pažįstamas Marius Kačkys. Vyrai buvo sušaudyti Panevėžyje.

1994 metų rugsėjo 21 dieną kelyje Pasvalys-Panevėžys buvo apšaudytas važiuojantis automobilis. Juo iš laidotuvių Biržuose vyko keturi vyrai. Nuo kulkų žuvo trys - Gintaras Maskoliūnas, Pavelas Sereikis ir Gintaras Tamošiūnas.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad 1999 metų kovo 5 dieną savo bendrų auka tapo "tulpinis" Saulius Janonis. Vyriškio kūnas buvo įkištas į metalinę statinę ir paskandintas Dubulių tvenkinyje. Šalia šio tvenkinio buvo įsikūrusi vadinamoji "tulpinių" vila.

2000-ųjų gegužės 22-sios naktį Panevėžyje, Liepų alėjoje buvo sprogdintas stomatologinis kabinetas.

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis jau yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes. Juos 2003-ųjų spalio 31 dieną nuteisė Vilniaus apygardos teismas. D.Skačkauską teismas pripažino kaltu dėl neteisėto laisvės atėmimo, nusikaltimo slėpimo ir kitų nusikaltimų, tačiau bausmės vykdymą atidėjo.

"Tulpiniai" nuteisti už Panevėžio verslininkų Džiuvių nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti panevėžietį Virginijų Marščionką bei vėliau įvykdytą šį nužudymą.

Neseniai nuosprendį peržiūrėjo Apeliacinis teismas ir paliko galioti "tulpiniams" skirtas bausmes.