Pasak Šiaulių apylinkės teismo, buvusiai progimnazijos direktorei A. I. už kyšininkavimą teismas skyrė 13 tūkst. eurų baudą. Kaltinamoji A. I. ketverius metus negalės dirbti valstybės tarnyboje. Progimnazijos direktorei kyšininkauti padėjusiai buvusiai mokyklos buhalterei R. A. teismas skyrė 5,6 tūkst. eurų baudą.

Buvusi gimnazijos direktorė I. A. už kyšininkavimą taip pat turės sumokėti 7,5 tūkst. eurų baudą ir valstybės tarnyboje negalės dirbti trejus metus.

Už papirkimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir sukčiavimą valymo paslaugas teikiančios bendrovės buvusiam direktoriui V. Š. teismas skyrė beveik 17 tūkst. eurų baudą.

Buvusiai bendrovės valymo paslaugų vadovei A. B. skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

Kaltinamieji baudas turės sumokėti per 2 metus.

Buvusio bendrovės vadovo nurodymu mokyklos direktorei kyšį nuvežusią vadybininkę ir fiktyviai mokykloje įdarbintą moterį teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Kaltinamieji į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą turės sumokėti po 750 eurų dydžio įmoką.

Buvęs bendrovės direktorius Užimtumo tarnybai turės sumokėti daugiau kaip 8 tūkst. eurų civilinį ieškinį turtinei žalai atlyginti, nes Užimtumo tarnyba beveik dvejus metus kompensavo nuo 60 iki 70 proc. už įmonėje fiktyviai įdarbintą moterį.

„Teismo ištirtų ir įvertintų įrodymų visuma neginčijamai patvirtina, kad valymo paslaugas teikiančios bendrovės direktorius ir valymo paslaugų vadovė susitarė duoti kyšius mokyklų, kuriose įmonė teikė valymo paslaugas, direktorėms. Trijų mokyklų direktorės su bendrovės atstovais susitarė dėl pinigų sumos dydžio ir ne kartą priėmė kyšius,“ – sakė baudžiamąją bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Audrius Sadauskas.

Anot teisėjo, už tai valymo paslaugas teikiančios bendrovės atstovai siekė mokyklų direktorių palankumo: kad šios iš anksto informuotų įmonę apie planuojamus valymo paslaugų pirkimus, kad atlaidžiau vertintų įmonės teikiamas valymo paslaugas, kad anksčiau laiko nenutrauktų sutarties.

Teisminio nagrinėjimo pabaigoje kaltinamasis buvęs valymo paslaugų bendrovės direktorius nurodė, kad kaltės nepripažino, kaltas jautėsi tik dėl to, kad nesukontroliavo darbuotojų. Kaltinamasis pripažino, kad kai jam valymo paslaugų vadovė pasakė, kad mokyklų direktorėms reikėtų duoti grynųjų pinigų ir taip paremti mokyklas, nenutraukė šios neteisėtos iniciatyvos ir neapgalvodamas prie jos prisidėjo, pažymima Šiaulių apylinkės teismo pranešime.

Įmonės valymo paslaugų vadovė pripažino mokyklų direktorėms davusi kyšius. Buvusi progimnazijos direktorė A. I. per teismo posėdį kaltės nepripažino. Buvusi gimnazijos direktorė I. A. atsisakė duoti parodymus. Kiti trys kaltinamieji per teismo posėdį prisipažino padarę nusikaltimus.

Teismas nustatė, kad nusikaltimai Šiauliuose buvo įvykdyti nuo 2014 metų pabaigos iki 2017 metų vasario vidurio. Valymo paslaugų vadovė su progimnazijos direktore A. I. sutarė, kad ši kiekvieną mėnesį priims po 200 eurų kyšį, kitose dviejose mokyklose buvo sutartos perpus mažesnės sumos – po 100 eurų už kiekvieną mėnesį.

Iš viso buvusi progimnazijos direktorė A. I. paėmė didesnį kaip 7 tūkst. eurų kyšį, buvusi gimnazijos direktorė I. A. – 1,2 tūkst. eurų kyšį ir progimnazijos direktorė I. M. – 1,3 tūkst. eurų kyšį.

Be to, valymo paslaugų vadovė susitarė su progimnazijos direktore A. I., kad pinigai, skirti kyšiui, būtų gauti valymo bendrovėje fiktyviai įdarbinus patikimą žmogų, kuris realiai nedirbtų, o jam mokama alga būtų skirta papirkti, skelbia Šiaulių apylinkės teismas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją