Dalį jos savo pusėje aptiko ir informacijos iš Lietuvos pareigūnų gavę Baltarusijos pasieniečiai.

Ketvirtadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai miškingoje vietovėje ties Druskininkų savivaldybės Latežerio kaimu sulaikė trys vyrus. Čia stovėjo ir mikroautobusas „Fiat Ducato“ lietuviškais numeriais.

Šis vieta yra prie pat sienos su Baltarusija. Čia yra nužymėta valstybės sienos apsaugos zona, į kurią galima patekti tik turint specialų VSAT pareigūnų leidimą. Sulaikytieji Druskininkų gyventojai - 24, 43 ir 46 metų vyrai tokių leidimų neturėjo. 

Specialiosios paskirties užkardos pasieniečiai trijulę perdavė į įvykio vietą atvykusiems kolegoms iš Kabelių užkardos, o patys liko patikrinti apylinkių. Vietovės apžiūros metu VSAT pareigūnai prie pat sienos aptiko 28 dėžes cigarečių bei sniege kelių asmenų ištryptą takelį, vedantį į Lietuvą ir atgal. Rastieji 14 tūkst. pakelių cigarečių „Premjer“ ir „Fest“ pažymėti baltarusiško mis banderolėmis. Skaičiuojant pagal Lietuvoje galiojančią muitinio vertinimo metodiką šių rūkalų kaina būtų apie 94 tūkst. litų.

VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos ir neteisėto valstybės sienos perėjimo. Druskininkiečiai uždaryti į areštinę. Cigaretės bei, įtariama, kontrabandai gabenti skirtas mikroautobusas saugomi Varėnos rinktinėje, praneša VSAT.

Be to, visiems trims kurorto gyventojams VSAT pareigūnai pradėjo administracinių bylų teisenas dėl Pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimo, t. y. buvimo sienos apsaugos zonoje be specialių leidimų.

Kontrabandininkai nuostolių patyrė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje. VSAT Varėnos rinktinės pareigūnai po šio sulaikymo iškart apie tai informavo kaimyninės valstybės pasieniečius. Šie ties įvykio vieta savo teritorijoje aptiko dar 31 dėžę, iš viso 15 500 pakelių, cigarečių „Premjer“ ir „Fest“. Toks kiekis cigarečių pagal lietuvišką muitinį vertinimą kainuotų apie 105 tūkst. litų. Manoma, kad ši kontrabanda buvo dalis į Lietuvą jau pernešto krovinio ir taip pat turėjo nelegaliai atsidurti Latežerio prieigose.