Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas ir jomis apsinuodiję paaugliai – vis dažnėjanti problema, dėl kurios pranešimų sulaukia ir vaiko teisių gynėjai.

„Pasirūpinę, kad galimai apsinuodijęs vaikas liktų saugioje aplinkoje, medikų priežiūroje, šiuo metu vaiko teisių gynėjai toliau aiškinasi situaciją – bendrauja ir siūlo pagalbą tiek vaikui ir jo tėvams, tiek bendradarbiauja su policijos pareigūnais. Iki šiol nei vieno iš šių vaikų šeimai vaiko teisių gynėjų pagalbos nebuvo prireikę“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės ir Alytaus apskričių vaiko teisių apsaugos skyrių vedėja Renata Kruk.

Tarnybos atstovė teigia, kad, įprastai, sužinoję apie netinkamą vaikų elgesį – pavyzdžiui, elektroninių cigarečių rūkymą, alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimą bei apsinuodijimą psichoaktyviosiomis medžiagomis – vaiko teisių gynėjai vyksta į šeimą, išklauso vaiko nuomonę, bendrauja su tėvais ir sprendžia situaciją.

Vaiko teisių gynėjai pastebi, kad sprendžiant vaikų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ir apsinuodijimo jomis problemą, susitelkti turėtų tėvai, globėjai, policija, prekybos centrų darbuotojai (nes vaikai leidžia laiką prekybos vietose), pedagogai ir kiti specialistai, esantys arti vaikų.

„Tėvus raginame būti budriems ir domėtis, kur ir ką veikia jų vaikai, kas yra jų draugai, pasirūpinti vaikų laisvalaikio užimtumu. Vaiko artimieji turėtų stebėti galimai problemą signalizuojančius pavojaus ženklus – pasikeitusį įprastą vaiko elgesį, dažną nuotaikų kaitą, miego ir mitybos sutrikimus, suprastėjusius mokymosi pasiekimus. Svarbu nedaryti skubotų išvadų ir skirti laiko atviram, nuoširdžiam pokalbiui su vaiku apie psichoaktyviųjų medžiagų daromą žalą, vaiko savijautą ir bendraamžių daromą įtaką, galimybę iškilusiomis problemomis pasidalinti šeimoje ir drauge ieškoti geriausių sprendimų bei reikiamos pagalbos“, – nurodo R. Kruk.

Jeigu tėvai mato, kad vaikas jau yra priklausomas, labai svarbu kuo skubiau kreiptis į specialistus. Padėti tokiose situacijose pasiruošę medikai, priklausomybės ligų specialistai, vaiko teisių gynėjai.

„Atminkime, kad vaikas gali suklupti, tačiau jam visuomet svarbu jausti tėvų palaikymą ir gauti pagalbą. O suaugusiems labai svarbu laiku pastebėti vaikų ir paauglių elgesio pasikeitimus ir nedelsiant kreiptis pagalbos“, – sako R. Kruk.

Tarnybos atstovai kviečia žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Delfi primena, kad jaunuolių linksmybės Marijampolėje, Beržų paauglių linksmybės baigėsi vieno mirtimi, dar du berniukai ligoninėje. Medikai įtaria, kad jie svaiginosi psichotropinėmis medžiagomis, tačiau ką tiksliai vartojo, dar aiškinasi ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją