Trečiadienį Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovėje dirbęs tėvas su sūnumi amžiams išskirti nelaimingo atsitikimo. Jiems ardant žemės ūkio padargo seną cilindrą, vienas buvo mirtinai sužalotas, o kitas patyrė sunkią traumą.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus darbuotojai pradėjo tyrimą.

Nelaimė žemės ūkio bendrovės dirbtuvėse įvyko 9 valandą. Mechanizatoriais dirbę Petraičiai, kaip pasakojo jų bendradarbiai, gavo nurodymą išardyti seną plūgo hidraulinį cilindrą. Šis prietaisas sandėlyje gulėjo apie 15–20 metų.

Matyt, cilindrą nuspręsta ardyti, kad būtų panaudotos jo detalės. Cilindro vienas galas buvo pripildytas tepalo, kitas – azoto. Tepalas iš cilindro buvo išleistas, o azotas liko. Manoma, kad darbininkai nesitikėjo, kad jo ten yra.

Negalėdami atsukti veržlės tėvas ir sūnus kampiniu šlifuokliu apipjovė dangtelį, bet veržlė vis tiek nepasidavė. Bandant ją kalti, iš cilindro iššokęs stūmoklis didele jėga smogė E. Petraičiui į pilvą ir vaikiną nubloškė. Jo tėvui į šoną pataikė iš spaustuvų iššokęs cilindras.

Dirbtuvėse esantys kiti darbininkai nematė, kaip įvyko nelaimė, nes taisė žemės ūkio padargus. Išgirdę į sprogimą panašų garsą, jie atbėgo prie ant žemės nublokštų bendradarbių.

Pasak jų, E. Petraitis nerodė gyvybės ženklų, o R. Petraitis buvo sąmoningas, sakė, kad skauda šoną. Vyrai jam liepė nesikelti, iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Liudininkų teigimu, du greitosios ekipažai atvyko labai greitai. Medikai R. Petraitį išvežė į Respublikinę Panevėžio ligoninę, o jo sūnų ilgai gaivino vietoje, tačiau jo gyvybė užgeso.

Ligoninėje R. Petraičiui nustatyti kelių šonkaulių ir klubakaulio lūžiai. Jis paguldytas į Intensyviosios terapijos skyrių stebėti. Vyras buvo blaivus.

Reiškia užuojautą šeimai

Sukrėsti Petraičių bendradarbiai pasakojo, kad Radviliškio rajono Beinoravos kaime gyvenantis tėvas su sūnumi bendrovėje dirba beveik treji metai. Jų žiniomis, anksčiau Petraičiai mechanizatoriais dirbo kitur. Kolegos juos apibūdino kaip darbščius, malonius žmones.
Kartu su Petraičiais dirbę vyrai mano, kad tėvas ir sūnus, pradėdami ardyti cilindrą, nemanė, jog jame per tiek metų gali būti likę azoto. Antraip esą gal jie būtų buvę atsargesni.
Liberiškio žemės ūkio bendrovės vadovas Raimondas Vitkauskas vakar negalėjo atsakyti, kodėl minėti darbininkai ardė keliolika ar dar daugiau metų sandėlyje išbuvusį cilindrą. Jis patvirtino, kad paprastai darbus paskirsto meistras ar kitas aukštesnes pareigas einantis asmuo.

„Išardyti cilindrą nereikia labai specifinių žinių. Niekas negalėjo pagalvoti, kad po tiek metų cilindre bus užsilikę azoto“, – teigė bendrovės vadovas.

R. Vitkauskas labai apgailestavo dėl nelaimės.

„Žmonių labai gaila. Didelė nelaimė, tragedija šeimai“, – sakė jis.
Vakar gerokai po pietų apie Petraičių šeimos tragediją sužinojęs Radviliškio rajono Sidabravo seniūnijos seniūnas Vidmantas Blužas buvo priblokštas. Pasak jo, žuvusysis Egidijus buvo šaunus vaikinas, nevengė darbo, laisvalaikiu vesdavo diskotekas.

„Jie su tėvu buvo darbštūs, nuoširdūs vyrai. Apskritai visa Petraičių šeima darbšti. R. Petraitis su žmona Rasa dar turi metais už Egidijų jaunesnį sūnų ir moksleivę dukrą. Šeima niekada nesinaudojo pašalpomis, stengėsi pati užsidirbti. R. Petraitienė labai visuomeniška, aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje. Labai gaila šios šeimos, kad ją ištiko tokia nelaimė“, – kalbėjo seniūnas.
Pasak V. Blužo, seniūnija stengsis Petraičiams padėti kuo galėdama.

Tarp mirtinų nelaimių – ir natūrali mirtis

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Rimantas Trota sako, kad šiais metais tai jau šeštas mirtimi pasibaigęs nelaimingas įvykis darbe. Į šį skaičių pateko ir bendrovės „Pavara“ instruktoriaus mirtis, kai jis darbo metu važiuodamas motociklu pateko į eismo įvykį ir žuvo, taip pat – buvusio Velžio seniūno mirtis savo namuose darbo metu. Jis buvo rastas negyvas prie savo namų durų, šalia gulėjo šautuvas.

Mirtiną traumą darbe patyrė bendrovės „Elitėja“ pjūklininkas, o bendrovės „Linolita“ šaltkalvis rastas negyvas darbo vietoje.