Šeštadienį ryte Vilniaus kelių policijos ekipažai stabdė važiuojančiuosius nuo Kirtimų Galvės gatvės link. Vos prasidėjus reidui, dviem prabangių automobilių savininkams teko paaiškinti, kad už per daug užtamsintus langus Lietuvoje baudžiama. Tiesa, vienas atvejis gana painus - prabangus BMW registruotas ne Lietuvoje.

„Užsienyje gyvenau septynerius metus, ten tamsinti langų nėra draudžiama“, - sakė dešiniavairio BMW vairuotojas. Net ir nemaloni pažintis su Lietuvos įstatymais prieš porą mėnesių į Lietuvą grįžusiam emigrantui nuotaikos nesugadino.

Lietuvoje registruoto automobilio „Lexus“ vairuotojo laukė ne tik bauda, bet ir nemaloni procedūra. Nuo priekinio stiklo teko nulupti plėvelę, nes kitu atveju jam būtų anuliuota techninė apžiūra.

O štai pro policijos kordoną neprisisegęs saugos diržo „Audi“ vairuotojas demonstravo nepasitenkinimą, kodėl juo buvo susidomėta. Nors vairuotojas toli gražu neprilygo neseniai Egidijaus Dragūno intelektualiam pokalbiui su teisėtvarkos atstovais, vairuotojui akivaizdžiai nepatiko dėmesys.

Panašu, kad sostinės vairuotojai vis mažiau rizikuoja važinėti girti. Ryte alkoholio matuokliai rodė tik nulius. Daugumai vairuotojų darganotas oras ir policijos kontrolė kelyje nuotaikos nesugadino. Vienuolikos metų vairavimo stažą turinti ir pirmos baudos už „Stop“ ženklo nepaisymą sulaukusi mergina pareigūną apdovanojo žavia šypsena.

Rytinio reido metu Vilniuje nustatyta 13 pažeidėjų. 2 vairuotojai nepaisė vežamų vaikų saugumo, du pamiršo užsisegti saugos diržus, dar du vairavo automobilius be techninės apžiūros. Viena vairuotoja nubausta už greičio viršijimą ir laikinojo kelio ženklo pažeidimą. Sunkvežimio vairuotojas įkliuvo dėl poilsio ir važiavimo laiko rodmenų problemų (neveikė kilometrų skaičiuoklė), užfiksuoti dar keli smulkūs pažeidimai.

Pačioje reido pabaigoje sustabdytas itin „fotogeniško“ BMW vairuotojas. Automobilis net aštuonis kartus užfiksuotas už greičio viršijimą. O dabar vairuotojui pagaliau pavyks įteikti protokolus.

Uostamiestyje vairuotojai vis dar teisinasi „iš po vakar“

Tą patį rytą Klaipėdos kelių policijos ekipažai išsirikiavo Kretingos gatvėje šalia Botanikos sodo ir atvažiuojančio girto vairuotojo neteko ilgai laukti.

Taksi vairuotojui Sigitui P., gim. 1969 m., nustatytas lengvas girtumo laipsnis - 0.71 prom. alkoholio. Paklaustas, kur vežė keleivę, atsakė, kad čia ne keleivė, o dispečerė. Moteris namo išėjo pėsčiomis, o Sigitui buvo rašomas gimtadienio protokolas. Nors Sigito gimimo diena tik rytoj, jis iš anksto, naktį išgėrė keturis bokalus alaus, o prieš aštuonias ryto įkliuvo.

Netrukus dviračių taku pro policijos reido vietą, it „Tour de France“ lenktynininkas, praskriejo dviratininkas, kuris į pareigūnų mostus nereagavo, jų šūksnių negirdėjo. Pareigūnai tuoj pat pasivijo greituolį.

Ivanas C., gim. 1976 m., buvo neblaivus. Jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis - 1.85 prom. alkoholio. Kol dviratininkui buvo rašomas protokolas, jam ne kartą skambino telefonu. Vyriškis buvo raginamas greičiau atvykti į darbą. Nors pats Ivanas guodėsi, kad tas darbas ne toks jau pelningas, kad čia plėšytųsi dėl jo.

Netrukus tolumoje į kiemą įsuko automobilis „Opel Astra“, kurio vairuotojas išlipo iš mašinos ir pradėjo eiti laukais. Pareigūnai nusprendė su juo pabendrauti. Modestas R., gim. 1975 m., neslėpė, kad pamatęs policijos postą nusuko į kiemą, nes išvakarėse buvo nemažai ėmęs svaigalų. Vylėsi, kad policininkai nematė vairavimo fakto, tačiau klydo. Vairuotojo organizme buvo leistina norma alkoholio - 0.32 prom. Vyriškis važiavo į degalinę cigarečių. Važiavo, nes lijo. Būtų neliję, būtų su šuneliu iki degalinės pasivaikščiojęs. Pamoką įsidėmėjo.

Apie 9 valandą ryto policijos ekipažai persikraustė į Joniškės gatvę. Sustabdyto automobilio „Ford Focus“ vairuotojui Ramūnui Š., nustatytas lengvas girtumas - 0.50 prom. Vyriškis iš Klaipėdos rajono į uostamiestį važiavo su šeima.

Sakė, kad išvakarėse su draugu išgėrė butelį degtinės. Sykį su tuo pačiu draugu jau buvo išgėręs buteliuką, ir tada, rytą, jį taip pat tikrino policija, tačiau tąkart alkoholio matuoklio ekrane nušvito trys nuliai, o dabar tai bus bėdos.

Kol pareigūnai darbavosi mieste, greitkelyje Kaunas-Klaipėda, prie Jakų žiedo, muitininkai sustabdė automobilį „Škoda Octavia“, kurio vairuotojui surašytas protokolas už nesumokėtą kelių mokestį. Policijos pareigūnai sulaukė prašymo patikrinti keleivio blaivumą.

Vyrai po sėkmingos medžioklės Žemaitijoje (trofėjai – lapė ir bebras), galėjo būti išgėrę. Vairuotojas (ne medžiotojas ir net neturintis leidimo šautuvui) buvo blaivus, o keleiviui nustatytas lengvas girtumo laipsnis - 1.06 prom. Vyras neneigė, kad automobilyje rastas medžioklinis šautuvas priklauso jam, pilietis buvo išvežtas į Klaipėdos rajono policijos komisariatą, kur bus sprendžiamas klausimas dėl šautuvo likimo.