Pirmosios instancijos teismas šiems asmenims, kurie kaltinami padarę įvairius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, veikdami ginkluotu nusikalstamu susivienijimu, kuris žinomas „kamuolių“ pavadinimu, skyrė intensyvią priežiūrą 6 mėnesiams ir dokumentų paėmimą, taip pat trims iš kaltinamųjų papildomai paskyrė ir užstatą: G. Janoniui teismas skyrė 30 000 Eur užstatą, o D. Čereškai – 20 000 Eur užstatą, G. Borisovui – 10 000 Eur užstatą.

Prokurorai prašė padidinti užstato dydžius (G. Janoniui skirti 500 000 Eur užstatą, D. Čereškai ir G. Borisovui – po 350 000 Eur užstatą) ar jį skirti (T. Gaidankai skirti 500 000 Eur užstatą).

Lietuvos apeliacinio teismo kolegija pažymėjo, kad prokurorų prašomos užstato sumos yra itin didelės ir nėra duomenų, jog kaltinamieji galės jas įmokėti. Todėl, paskyrus prokurorų prašomus kaltinamiesiems užstato dydžius, labai tikėtina, kad kaltinamieji neišvengs tolimesnio suėmimo jų atžvilgiu taikymo – jiems neįmokėjus skirto užstato, gali būti svarstomas suėmimo skyrimas.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad suėmimo, kaip pažymėjo ir pirmosios instancijos teismas, taikymas šiuo atveju nėra pateisinamas ir negali būti toliau tęsiamas. Suėmimai šiems kaltinamiesiems buvo taikomi daugiau nei ketverius metus, o pirmosios instancijos teisme prasidėjęs bylos nagrinėjimas dėl pateiktų kaltinimų apimties, tikėtina, taip pat užtruks palyginti ilgą laiko tarpą.
Teisėjų kolegija pabrėžė, kad tai, jog kaltinamieji galimai iš jiems inkriminuojamų veikų gavo dideles pajamas, dar turės būti patikrinta bylą nagrinėjančio teismo, kuris spręs kaltinamųjų kaltės klausimą.
Kaltinamiesiems T. Gaidankai, G. Janoniui, G. Borisovui ir D. Čereškai skirtos vienos griežčiausių asmens teises ir laisves varžančių kardomųjų priemonių, kurios, teisėjų kolegijos vertinimu, yra pakankamos ir proporcingos, siekiant užtikrinti jų dalyvavimą procese, bylos nagrinėjimą teisme.

Šios Lietuvos apeliacinio teismo priimtos nutartys įsigalioja jų priėmimo dieną ir yra neskundžiamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)