„Bejėgišką būklę gali lemti ir miegas, – pažymėjo teismas. – Tik pats asmuo nusprendžia, kada ir su kuo lytiškai santykiauti, ir jokios aplinkybės negali būti prielaida kitam asmeniui savarankiškai nuspręsti, jog galimas seksualinis kontaktas neatsižvelgiant į nukentėjusiosios valią.“

Pasak teismo, aplinkybė, kad nukentėjusioji žagintojui aktyviai nesipriešina, nes miega, negali būti vertinama kaip sutikimas santykiauti.

Teismas taip pat pabrėžė, kad „lytinis santykiavimas ar lytinės aistros tenkinimas pasinaudojant bejėgiška nukentėjusiojo būkle pripažįstamas tuomet, kai lytinis santykiavimas ar lytinės aistros tenkinimas įvyksta išoriškai nenaudojant jokių veiksmų nukentėjusiojo valiai palaužti ar pasipriešinimui įveikti, tačiau, kita vertus, negaunamas nukentėjusiojo asmens sutikimas lytiškai santykiauti ar lytinei aistrai tenkinti dėl priežasčių, susijusių su nukentėjusiojo fizine ar psichine būkle“.

„Nukentėjusiojo asmens fizinė būklė, kuri gali lemti bejėgišką būklę, gali būti asmens neįgalumas, amžius ar liga, dėl kurios jis negali pasipriešinti kaltininkui, nukentėjusiojo bejėgišką būklę gali lemti ir miegas“, – nuosprendyje žagintojui išaiškino teismas.

Paskyręs šešerių metų laisvės atėmimo bausmę teismas iš žagintojo nukentėjusiajai taip pat priteisė 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimo.

Klaipėdos rajono gyventojas buvo pripažintas kaltu, nes praėjusių metų gegužės pabaigoje, naktį, svečiuodamasis pas vieną moterį, po išgertuvių atsigulė prie miegančios šeimininkės dukros ir jai miegant, prieš jos valią su ja lytiškai santykiavo.

Kad mergina buvo išžaginta, suprato tik ryte. Vėliau ekspertai nustatė, kad dėl patirtos prievartos nepilnametei pašlijo sveikata – jai konstatuotas adaptacijos sutrikimas, mišri nerimo ir depresinė reakcija. Tiesa, nepilnametę išžaginęs vyras jai nebuvo pirmasis – ji anksčiau buvo turėjusi lytinių santykių.

Dėl nepilnametės išžaginimo kaltu pripažintas vyras neneigė, kad lytiškai santykiavo su mergina, tačiau tikino, jog ši sutiko su juo mylėtis. Kuo pasireiškė merginos sutikimas, vyras teisme taip ir negalėjo paaiškinti.