Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo (PAGD) departamento vadovas Mindaugas Kanapickas informavo, kad pranešimas apie sprogimą 4-ajame daugiabučio aukšte ir gaisrą gautas 11 val. 16 min.

Atvykus gelbėtojams, atvira liepsna jau degė keturi butai 4-ame ir 5-ame aukštuose.

Iš viso iš namo buvo išgelbėta 15 žmonių, 2 iš jų iškelti keltuvu, 5 išvedė gelbėtojai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais. Į ligoninę išvežti 4 žmonės: vyras ir 3 moterys.

„Mūsų pareigūnai dirbo tiek, kiek leido sąlygos“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Mindaugas Kanapickas

Jis akcentavo, kad įvykio vietoje gelbėtojus konsultavę statybų ekspertai griežtai rekomendavo nevykdyti viduje darbų.

„Apie priežastis kalbėti dar negalime. Faktas tas, kad konstrukcijos deformuotos dėl viršslėgio, dėl kinetinio poveikio. Kas tai galėjo sukelti, jokio atsakymo dar neturime. Tuo labiau kad šis įvykis bet kokiu atveju kvalifikuojamas galimai per Baudžiamojo kodekso reglamentavimą“, – sakė M. Kanapickas.

Žuvo du žmonės

Apie 15 val. buvo rasti stipriai apdegusio žmogaus palaikai, jo tapatybė dar nenustatyta. Naktį, 4 val. 17 min., rastas vaiko kūnas.

„Sutemus buvo tęsiami žvalgybos iš išorės darbai. Buvo naudojama nuotolinė įranga darbui griuvėsiuose, perstačius keltuvą iš kiemo pusės, iš oro buvo pastebėtas antras kūnas“, – pasakojo M. Kanapickas.

Gelbėtojų atstovo teigimu, dabar bus ardomos konstrukcijos namo viduje, prioritetas – ištraukti kūnus.

„Pradėsime nuo kiemo pusės, kur galimai yra nepilnametis“, – kalbėjo M. Kanapickas.

Jis pridūrė, kad pagal šiuo metu turimą informaciją daugiau žuvusiųjų viduje nėra.

Po sprogimo apie vaiką, likusį po nuolaužomis, pareigūnams pasakė motina. Ji, pasak liudininkų, maldavo gelbėti berniuką. Moteris su kitais sužeistaisiais išvežta į ligoninę.

„Sprogimas išvertė sieną į mano mamos kambarį. Ant sofos gulėjo mano 7 metų brolis. Sprogimo metu ant mano brolio užkrito siena ir jį prispaudė, mama bandė ji traukti, bet nepavyko, jis tik sakė: Mamyte padėk, man skauda.

Mama glostė jam galvytę, kai tuo metu įbėgo trys vyrai, nežinom, ar kaimynai, ar ugniagesiai. Mamą pradėjo traukti, bet ji šaukė, kad nenori eiti ir kad jos sūnus ten. Ji šaukė ir rodė į mano prispaustą brolį, bet ją ištempė per prievartą“, – feisbuke rašė žuvusiojo sesuo.

Reaguodamas į šį įrašą, M. Kanapickas sakė, kad atvykę gelbėtojai karštyje ir dūmuose vaiko nematė.

„Ištiestos rankos atstumu gelbėtojai nieko nematė karštyje, dūmuose. Jokių balsų, požymių, kad šalia yra gyvybė, asmenų su gyvybės požymiais nebuvo. Buvo tik gauta informacija, kad du žmonės turėjo būti sprogimo epicentre“, – sako PAGD vado pavaduotojas.

„Kas liečia darbą namo viduje, buvo gauta primygtina rekomendacija iš konstrukcijų specialistų, kad viduje darbas yra pavojingas, – pridūrė ugniagesys. – Darbai buvo organizuojami vertinant pateisinamą riziką. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mūsų pareigūnai dirbo ekstremaliomis sąlygomis ir nebuvo tokios informacijos, kad yra gyvi asmenys degančioje erdvėje.“

Tyrimas dar nepradėtas


Vilniaus policijos vadas Renaldas Žekonis sakė, kad ikiteisminis tyrimas dėl šios tragedijos dar nepradėtas.

„Renkama medžiaga ikiteisminiam tyrimui preliminariai pagal BK 187 str. 2 d. dėl turto sugadinimo ir sunaikinimo. Medžiaga renkama pagal faktą, pagal situaciją, kurią dabar visi matome prie to daugiabučio.

Tada, kai kolegos ugniagesiai galės įeiti į vidų ir kai ekspertai galės pasakyti sprogimo ir gaisro priežastį, tada galėsime imtis teisinio vertinimo faktinių aplinkybių tiek pagal mano paminėtą BK straipsnį, tiek ir dėl rastų kūnų mirties priežasties nustatymo“, – sakė R. Žekonis.

Renaldas Žekonis

Kol kas patekti į daugiabučio vidų nesaugu. Kada gyventojai galės užeiti į savo butus ir bent susirinkti daiktus – neaišku.

Tačiau R. Žekonis patikino, kad pareigūnai visą parą saugo namą ir gyventojų turtą.

Namas nesaugus eksploatuoti


Sostinės meras Valdas Benkunskas sakė, kad bus daroma viskas, jog būtų užtikrintas namo saugumas, o gyvenimas kuo greičiau grįžtų į normalias vėžes, kiek tai įmanoma.

„Pastatas yra nesaugus eksploatuoti. Jame artimiausiu metu žmonės negalės gyventi, nei šonuose, nei aplinkui, jis iš esmės nebeeksploatuojamas. Ar bus galima jame gyventi ateityje, sutvarkius, padarius tam tikrus darbus, tai ateities klausimas“, – sakė V. Benkunskas.

Meras teigė, kad savivaldybė pasirūpins, jog namo apsauga būtų užtikrinta visą parą.

Jis pridūrė, kad atliekamas tyrimas, ar pastato techninė priežiūra buvo vykdoma tinkamai.

Valdas Benkunskas

„Namą administruoja bendrija, dėl to savivaldybė turi šiek tiek mažiau informacijos. Bet išskirtinių pranešimų apie problemas šitame name dėl inžinerinių sistemų, kitų dalykų mes nesame gavę“, – sakė meras.

Pasak jo, šiuo metu evakuoti visų 30 butų gyventojai. Savivaldybė pasiūlė viešbučius tiems, kurie neturėjo kur pernakvoti.

„18 žmonių pasirinko nakvynę viešbutyje, mes tą poreikį užtikrinsime ir toliau. Kiti, matyt, apsistojo pas artimuosius ir draugus. Mes su jais kontaktą palaikysime. Ir kol neturėsime aiškumo, kas su tuo pastatu yra, suteiksime žmonėms pagalbą, pasiūlysime gyventi viešbučiuose. Turime 26 sutvarkytus socialinius būstus, kuriuos galėtume šiems gyventojams suteikti be eilės“, – kalbėjo meras.

Jis žadėjo, kad bus svarstoma ir dėl galimybės kompensuoti žmonėms nuomą, ir kažkiek atlyginti patirtus nuostolius.

Šiuo metu darbą atlieka ekspertai, jie ir atsakys, kiek viskas truks, kokios egzistuoja grėsmės.

„Girdėjome ir tokių versijų, kad namo stogo konstrukcijos stipriai pažeistos, kaip namas reaguos, kai konstrukcijos bus judinamos, neaišku. Yra tikimybė, kad namas niekada nebus eksploatuojamas, ji egzistuoja, bet šiandien tokios išvados daryti negalime“, – sakė V. Benkunskas.

Išgelbėta 15 žmonių


Policijos duomenimis, per sprogimą buvo pažeistos vidinės namo sienos bei tarpaukštinės perdangos, išdegė šešių butų patalpos bei apgadinti namo kieme stovėję keturi automobiliai: „Toyota Yaris“, „VW Touran“, „Toyota Avensis“ ir „Škoda Rapid“.

Įvykio metu nukentėjo namo gyventojos: dvi moterys (gimusios 1981 m. ir 1996 m.) gydomos ambulatoriškai, o moteris (gimusi 1944 m.) paguldyta į ligoninę.

„8 žmonės evakuoti, 7 išgelbėti, iš viso 15 žmonių, iš kurių 2 žmonės nukelti su keltuvu, 5 žmonės išvesti gelbėtojų su kvėpavimo organų apsaugos aparatais (KOAA) grandies, 4 žmonės išvesti iš laiptinės, 4 žmonės, sutikti laiptinėje, palydėti į lauką“, – rašoma PAGD suvestinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)