Vilnietei Alinai G. ši kelionė į darbą buvo paskutinioji – dėl patirtų sunkių sužalojimų ji iki šiol negali vaikščioti, bet labiausiai bijo, kad taps luoša ir niekam nereikalinga.

„Vyras metė darbą, nes turi manimi rūpintis“, – prisipažįsta moteris, kuri jau pusantrų metų gydosi negyjančias žaizdas.

„Tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – sako moterį partrenkęs 65 metų vilnietis Michailas Grikunas (Michail Grikun).

Alinos G. gyvenimą sugriovusi avarija pakeitė ir M. Grikuną – pastatų ir įrenginių nuoma užsiimančiai bendrovei vadovaujantis vyras atidavė visas santaupas, kad bent kaip pagerintų nukentėjusiosios gyvenimą.

Į tai atsižvelgė vyro baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas – M. Grikunas buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą vienerių metų laikotarpiui. Už kaltinamąjį sutiko laiduoti vienas jo pažįstamas verslininkas iš Jonavos.

„Nusikalstama veika padaryta netyčiniais veiksmais, todėl yra pagrindas manyti, kad ateityje M. Grikunas nedarys naujų nusikalstamų veikų“, – nuosprendyje, kuriuo baudžiamoji byla buvo nutraukta, nurodė teisėja Nijolė Žimkienė.

Pasak teismo, kaltinamasis visiškai pripažino savo kaltę, iš dalies nukentėjusiajai atlygino žalą, nėra teistas, gailisi padaręs nusikalstamą veiką, nėra linkęs pažeidinėti Kelių eismo taisyklių (KET), charakterizuojamas teigiamai.

Per avariją sunkiai sužalotai Alinai G., kuri dėl prastos būklės net negalėjo dalyvauti teismo posėdžiuose, M. Grikuno vadovaujama bendrovė buvo sumokėjusi beveik 8,7 tūkst. eurų (30 tūkst. litų), dar beveik 3,8 tūkst. eurų (13 tūkst. litų) į nukentėjusiosios sąskaitą pervedė draudimo kompanija. Tačiau ši suma yra per maža, nutarė teismas – nuo atsakomybės atleistas verslininkas nukentėjusiajai turės dar sumokėti 5,1 tūkst., o „Lietuvos draudimas“ – 1,2 tūkst. eurų.

Iš viso nukentėjusiajai buvo priteista 18 tūkst. 825 eurai (65 tūkst. litų).

Pasak teismo, M. Grikunas sąmoningai nesiekė nukentėjusiajai sukelti dvasinių išgyvenimų, bet ji buvo sužalota pėsčiųjų perėjoje, kai pagrįstai manė, kad eina per gatvę saugioje vietoje.

Bylos duomenimis nustatyta, kad eismo nelaimė Vilniuje, išvažiuojant iš Olandų-Stepono Batoro gatvių žiedinės sankryžos į S. Batoro g. įvyko 2013-ųjų lapkričio 5-ąją, apie 6.45 val. Iš sankryžos įvažiavęs M. Grikunas net nesustabdė savo vairuojamo automobilio „VW Passat“ ir partrenkė per pėsčiųjų perėją ėjusią Aliną G.

Vairuotojas teisinosi, kad įvykio dieną buvo tamsu, o asfaltas – blizgantis.

„Matomumas buvo blogas“, – maždaug 50 km/val. greičiu važiavęs M. Grikunas sakė, kad nepastebėjo pėsčiosios. Partrenkta moteris trenkėsi į variklio dangtį, o paskui – į priekinį stiklą, kuris nuo smūgio net sudužo.

„Moterį pamačiau tik tada, kai ją kliudžiau – išlipęs iš automobilio priėjau jai padėti, iškviečiau pagalbą“, – sakė vyras.

Eismo įvykio metu M. Grikunas buvo blaivus.

Avarija Alinai G. sugriovė gyvenimą – jai buvo atliktos net aštuonios operacijos, tačiau jos būklė nėra tokia, kokios moteris norėtų.

„Po operacijų mane ir toliau vargina nuolatinio pobūdžio skausmai rankose ir kojose“, – moteris teigė, kad paeiti gali tik su ramentais ir ne daugiau kaip dešimt metrų.

Alina G. prisipažino, kad labiausiai bijo, jog taip ir nesugebės atsistoti ant kojų. „Bijau likti luoša“, – sakė ji.