Rugsėjo 20 d. apie 21 val. 45 min. Kėdainių rajone, Urbelių kaime, krašto kelyje Kėdainiai–Krekenava–Panevėžys, motociklas „Yamaha“ susidūrė su į kelią tiesiame ruože įbėgusia stirna. Po susidūrimo vairuotojas nesuvaldė motociklo ir nugriuvo į šalikelę.

18-metis vairuotojas paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu 112 pats išsikvietė pagalbą. Į įvykio vietą atskubėję medikai jauną vyrą išgabeno į ligononę.

Apdaužytą motociklą iš eismo įvykio vietos išsivežė motociklininko artimieji. Vairuotojas buvo blaivus.

Po kelių valandų Širvintų rajone automobilis „Mercedes-Benz“ susidūrė su briedžiu. Žuvo 68-erių vairuotojas.

Kelių policijos tarnyba praneša, kad pastaruosius penkerius metus kasmet įvyksta apie 5 tūkst. avarijų su žvėrimis. Eismo įvykių informacinės sistemos duomenimis, šiais metais jau įvyko 4 tūkst. 385 susidūrimai su gyvūnais. Per juos sužeisti 25 žmonės, vienas žuvo. Rugsėjo mėnesį užfiksuoti 275 susidūrimai su gyvūnais. Nuo 2017 iki 2022 metų per transporto priemonių susidūrimus su gyvūnais žuvo 5 žmonės.

Palyginti su 2017 metais, pernai susidūrimų su gyvūnais skaičius išaugo daugiau negu 100 procentų – nuo 2 424 iki 4 931 atvejo. Lietuvos policijos statistika rodo, kad rudenį pavojingiausi mėnesiai – spalis, lapkritis ir gruodis, o pavasarį – gegužės mėnuo.

Laukiniai gyvūnai keliuose dažniausiai pasirodo prietemoje ir naktį, maždaug nuo 17 val. iki 23 val. ir 4–5 val. Kai kurie gyvūnai keliauja bandomis, todėl policija rekomenduoja stebėti, ar aplink nėra kitų žvėrių.

Gyvūnus baugina garsiniai signalai ir akina šviesos. Išgąsdinti, apakinti gyvūnai nesiorientuoja aplinkoje ir elgiasi nenuspėjamai. Vairuotojus apie pavojų susidurti su laukiniais gyvūnais įspėja kelio ženklas „Laukiniai gyvūnai“. Šie įspėjamieji kelio ženklai įrengiami tuose pavojinguose kelio ruožuose, kuriuose didelė tikimybė, kad gali per kelią judėti laukiniai gyvūnai. Dėl to vairuotojas turi važiuoti tik saugiu greičiu ir būti labai dėmesingas.

Susidūrus su laukiniu gyvūnu, pareigūnai pataria vairuotojams įjungti avarinę signalizaciją ir apsivilkti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Pastatyti 50 metrų nuo automobilio (gyvenvietėje – 25 metrų atstumu nuo automobilio) avarinio sustojimo ženklą. Pranešti apie susidūrimą skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 ir vykdyti pareigūnų nurodymus.

Rekomenduojama pagalbos laukti automobilyje ir neiti prie gyvūno, nebandyti patraukti jo nuo kelio.

Gavęs informaciją iš Bendrojo pagalbos centro, Aplinkos apsaugos departamentas apie įvykį praneša kitoms institucijoms. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina medžioklės plotų savininkai – medžiotojai arba savivaldybės atstovas.

Jei gyvūnas gyvas, tuomet į pagalbą skuba gyvūnų globos organizacija.