Policija veiksmų ėmėsi po to, kai keli meno kūrinių kolekcininkai pasiskundė įsigiję klastotes.

Pasak Jyrki Seppalos (Jirkio Sepalos) iš Helsinkio policijos, manoma, kad suklastoti yra ir apie 150 kitų kūrinių, kuriuos tariamai sukūrė Joanas Miro (Chuanas Miro), Marcas Chagallas (Markas Šagalas), Pablo Picasso (Pablas Pikasas) ir Andy Warholas (Endis Vorholas).

"Mūsų preliminarus tyrimas rodo, jog 80 proc. konfiskuotų darbų, kuriuos esą sukūrė S. Dali, yra klastotės arba skubotos S. Dali kūrinių kopijos", - sakė J.Seppala .

Anot jo, pareigūnai tiksliai nežino, kiek darbų buvo eksponuojama parodoje, kurią S. Dali šimtųjų gimimo metinių proga gegužės 11 dieną atidarė Helsinkyje įsikūrusi "Artco Scandinavia". Rengėjų teigimu, parodoje buvo eksponuojami kelių S. Dali kūrybos laikotarpių kūriniai, tarp jų skulptūros ir graviūros.

S. Dali mirė 1989 metais.

Preliminaraus tyrimo metu policija šešioms savaitėms sulaikė parodos organizatorių Erkki-Juhani Minkkineną (Erkį Juhanį Minkineną). Jis buvo paleistas rugpjūčio 10 dieną, tačiau J.Seppala atsisakė nurodyti, ar organizatorius yra įtariamasis.

Atliekant tyrimą Suomijos pareigūnams padėjo ekspertai ir Vokietijos policija. Pasak J.Seppalos, gali būti paprašyta ir Ispanijos ekspertų pagalbos.

AP nepavyko susisiekti su E. J.Minkkinenu, o nurodytas "Artco Scandinavia" telefono numeris buvo atjungtas.