Prieš Kauno apygardos teismą ketvirtadienį stojo 37 metų Aurelijus Bartuška, 32 metų Mantvydas Bendoraitis ir 47 metų Kęstutis Bartninkas. Šiuo metu tik vienintelis A. Bartuška yra suimtas. Anksčiau visi marijampoliečiai buvo teisti.

Vyrams pareikšti labai sunkūs kaltinimai.

Apiplėšė paštą

Teigiama, kad A. Bartuška ir K. Bartninkas kartu su kitais asmenimis, veikdami organizuotoje grupėje, 2000 m. Netičkampio kaime (Marijampolės r.), įsiveržė į AB „Lietuvos pašto patalpas“, panaudodami fizinį smurtą ir atimdami galimybę nukentėjusiems asmenims priešintis bei panaudojant šaunamąjį ginklą apiplėšė ten buvusius nukentėjusiuosius, pagrobė nukentėjusiojo turėtą tarnybinį ginklą, kasos aparate buvusius pinigus, o išbėgę į lauką pagrobė bendrovei priklausiusį automobilį.

Vyrai gerai pasiruošė nusikaltimui, paruošė apiplėšimą, žinojo, kad pašto skyriuje bus pinigai skirti pensijoms mokėti.

A. Bartuška taip pat kaltinamas tuo, kad 2001 m. sausį, kartu su kitais asmenimis, apiplėšė Vilkaviškyje buvusią juvelyrinių dirbinių parduotuvę bei sunkiai sutrikdė pardavėjos sveikatą. Vyrai pardavėją sumušė lazdomis ir pagrobė dirbinių už 5 tūkst. eurų.

Po šio nusikaltimo gauja padarė pertrauką, o nusikaltimai vėl pradėti vykti po penkerių metų.

2006 m. Marijampolėje, panaudodami fizinį smurtą nukentėjusiojo atžvilgiu, pagrobė bendrovei priklausančius 20 tūkst. Lt ir nukentėjusiojo kartu turėtus 200 Lt.

Keršijo

Su nusikalstama “Jakštų“ gauja siejamas A. Bartuška 2008 metais pats tapo nusikaltimo auka. Tuomet klube sportavusį vyrą į lauką pasikvietę asmenys jį apšaudė, tačiau A. Bartuška išgyveno ir nusprendė atkeršyti.

A. Bartuška kartu su M. Bendoraičiu 2008 m. gegužę, manydami, kad nukentėjusysis Martynas Bacevičius yra susijęs su bandymu nužudyti A. Bartušką, Marijampolėje, neteisėtai laikomais ginklais iššovė į nukentėjusįjį ne mažiau 3 šūvius, dėl ko M. Bacevičius ligoninėje mirė.

Po šio nusikaltimo A. Bartuška nuo teisėsaugos pasislėpė, tačiau buvo surastas užsienyje ir pargabentas į Lietuvą.

"Tai yra nesąmonė. Aš nesu kaltas", - taip kaltinimus įvertino A. Bartuška.

Tokios pačios pozicijos laikėsi ir kiti du kaltinamieji. Ketvirtadienį buvo apklausiami nukentėję asmenys, kurių yra keliolika. Kaltinamieji parodymus duos vėliau.