Į pataisos namus, kuriuose anksčiau kalėjo tris kartus, vyras nenori – be vagysčių ir plėšimo, jis taip pat pat buvo teistas ir dėl seksualinio prievartavimo bei išžaginimo. Gali būti, kad būtent dėl moteriškos meilės stygiaus G. Dambrauskas ir šįkart atsidūrė už grotų – vyras buvo nuteistas dėl tyčinio Švenčionių rajono gyventojos nužudymo.

Prieš mirtį moteris savo dukrai buvo prasitarusi, kad G. Dambrauskas ją sumušė tik dėl to, jog ši atsisakė su juo miegoti.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Gintaras Dzedulionis pirmadienį paskelbė, kad Švenčionių rajone gyvenusią Aną J. nužudęs G. Dambrauskas už grotų turės praleisti 10 metų. Kadangi nuteistasis į Lukiškes buvo uždarytas dar praėjusių metų lapkričio 4 d., kai po beveik trijų savaičių slapstymosi buvo sulaikytas, jam kalėti liko vos 9 metai.

Bet dėl nužudymo nuteistas vyras nuosprendį dar galės skųsti apeliacine tvarka, jeigu nesutiks su paskirta bausme. O jeigu neskųs, jam nužudytosios dukrai taip pat teks sumokėti daugiau kaip 9 tūkst. eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Ana J. buvo sumušta praėjusių metų spalio 13 d. vakarą – G. Dambrauskas kumščiu moteriai sudavė ne mažiau kaip penkis smūgius į galvos sritį. Po keturių parų nukentėjusioji mirė – ekspertai nustatė, kad moteriai po kietuoju smegenų dangalu išsiliejo kraujas.

Galbūt Ana J. būtų išgyvenusi, jei būtų laiku paprašiusi medikų pagalbos ar bent mirties išvakarėse būtų sutikusi gydytis ligoninėje – šiaip ne taip dukros įkalbėta pasitikrinti sveikatą pas medikus, moteris spalio 17 d. po kelias valandas trukusios apžiūros kategoriškai atsisakė stacionaraus gydymo ir net pasirašė, kad neturės niekam pretenzijų, jeigu kas nors negero atsitiks. Medikai sumuštos moters prievarta negalėjo paguldyti į ligoninę, nors ir įspėjo, kad sveikata yra brangiausias turtas, kurį reikia saugoti.

Konfliktas tarp Anos J. Ir G. Dambrausko kilo šio motinos namuose – jos iš Radviliškio aplankyti atvykęs vyras moterį pasikvietė į namus ne tik išgerti, bet ir norėjo, kad ši padėtų vieną gyvenančią senyvo amžiaus motiną apiprausti.

G. Dambrauskas teisme sakė, kad su Ana J. susipyko tuo metu, kai pastebėjo, jog ši iš jo kelnių kišenės esą ištraukė 70 eurų. Pinigus vyras atgavo, tačiau, kaip pats sakė, Ana J. iš pradžių neigė, jog vogė, tačiau esą vėliau prisipažino, kad paėmė pinigus.

„Ji sakė, kad man pinigai nereikalingi“, – kalbėjo neįgalumo pašalpą iš valstybės gaunantis vyras.

Konfliktui nurimus jie nuėjo miegoti, o ryte atsikėlusi Ana J. nusiplovė kraujuotą veidą ir išėjo namo.

„O kitą dieną atvažiavo Anos dukra ir reiškė pretenzijas dėl sumuštos motinos, telefone rodė jos nuotrauką“, – sakė G. Dambrauskas.

Kai po kelių dienų Ana J. mirė, vyras iš kaimo išvažiavo – suprato, kad būtent jo ieškos policijos pareigūnai. Į Radviliškį, kur gyveno, G. Dambrauskas negrįžo – slapstėsi pas pažįstamus įvairiose vietose, o galop nutarė prisiduoti policijai.

Tuo metu nužudytosios Anos J. dukra Natalija J. teismui pateikė visai kitą versiją – prieš mirtį motina prisipažino, kad buvo sumušta tik dėl to, jog atsisakė kartu su G. Dambrausku miegoti vienoje lovoje.

„Mama nenorėjo nieko pasakoti, ji net pyko, kad klausinėju, – sakė nužudytosios dukra. – Jos veidas buvo visas pamėlynavęs, ištinęs, dėl to ją nufotografavau, klausiau, ar iškviesti greitąją pagalbą, policiją, bet ji atsisakė, aiškino, jog pati yra kalta.“

Natalija J. neslėpė, kad buvo nuvažiavusi pasikalbėti su G. Dambrausku, kuris vos tik ją pamatęs ėmė teisintis, jog Anos J. nemušė.

„Aš jam pasakiau, kad apie mušimą dar nieko nesakiau ir parodžiau motinos nuotrauką – ją pamatęs Gintaras patylėjo, o po kiek laiko ėmė klausinėti, kiek reikia pinigų“, – nukentėjusiosios dukra neslėpė, kad toks vyro elgesys ją dar tik labiau papiktino, nes pinigai tikrai žmogaus nepadaro sveiku.

Kadangi Anos J. sveikata vis prastėjo, dukra ne kartą motiną bandė įtikinti vykti pas medikus, bet ši kategoriškai atsisakydavo, net pyko, jog ši apie tai vis kalba ir kalba. Bet tada, kai ši jau nereagavo į aplinką, dukra nutarė motinos neklausyti – iškvietė greitąją pagalbą. Kai ji atvyko, moters sveikata buvo šiek tiek pagerėjusi.

„Ji gydytojams papasakojo, kad buvo užgėrusi ir sumušta, todėl jie nenorėjo motinos vežti į ligoninę, bet pasakė, jog mes galime patys ją atvežti“, – Natalijos J. motina vėl nenorėjo važiuoti į gydymo įstaigą, bet kai netrukus sveikata dar pablogėjo, ji į pagalbą pasitelkė giminaitį ir nuvežė į ligoninę.

„Ji vis silpo ir silpo, o kai šiek tiek atsigaudavo, sakydavo, jog atsisako gultis į ligoninę“, – nukentėjusiosios teigimu, medikai į ligoninę iškvietė policijos pareigūnus, kuriems motina apie konfliktą su G. Dambrausku nenorėjo nieko pasakoti.

„Ji bandė meluoti, eidama griuvo, bet gydytoja paprieštaravo, sakė, kad nuo griuvimo taip nebūna“, – teigė ji.

Nors buvo būtinas gydymas, Ana J. jo atsisakė ir su dukra išvyko į namus. O kitą dieną moteris mirė savo namuose.