Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą dėl nepagarbos teismui.

Nuspręsta pakeisti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo nuteistajam už keturių Lietuvos teisėjų viešą užgaulų pažeminimą buvo paskirta subendrinta 1 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams 6 mėnesiams. Apeliacinės instancijos teismas sugriežtino bausmę ir pasiuntė vyrą 2 metams 2 mėnesiams į kalėjimą.

Tauragės apylinkės teismo nuosprendžiu 58 metų vyras nuteistas už tai, kad teisingumą vykdančius 4 teisėjus laiškuose teisėjams išvadino neigiamais epitetais: „subingalvis ateivis inkvizicijos teisėjas“, „inkvizitorius“, „moralinė višta“, „teisę ir žmogiškumą sąmoningai niekinantis subingalvis ateivis inkvizitorius, visuomeninė atmata, neaiškios sudėties biologinės masės darinys“.

Už kiekvieno iš keturių teisėjų atžvilgiu padarytą nusikalstamą veiką vyrui skirta 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o jas subendrinus paskirta galutinė 1 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apylinkės teismo nuosprendį apskundė nuteistasis ir du iš nukentėjusiųjų teisėjų: nuteistasis prašė panaikinti nuosprendį, o nukentėjusieji prašė skirti griežtesnes bausmes už kiekvieną iš nusikaltimų, taip pat griežtesnę subendrintą galutinę bausmę ir netaikyti bausmės vykdymo atidėjimo.

Bylą išnagrinėjusi apygardos teismo teisėjų kolegija atmetė nuteistojo skundą ir iš dalies patenkino nukentėjusiųjų teisėjų apeliacinius skundus.

Apeliacinės instancijos teismui nekilo abejonių, kad tauragiškis sąmoningai siekė viešai pažeminti teisėjus, parodyti nepagarbą jiems.

Vertindama nuteistajam paskirtas bausmes, teisėjų kolegija padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismo paskirtos bausmės už kiekvieną iš nusikalstamų veikų yra per švelnios.

Byloje surinkti duomenys atskleidžia nuteistojo asmenybės cinizmą, įžūlumą, susiformavusį nihilistinį požiūrį į visuomenėje priimtas moralės ir elgesio normas. Nustatyta jo atsakomybę sunkinanti aplinkybė – nusikalto būdamas recidyvistu.

Apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)