Sekmadienį Kaune pagrobta 9-metė mergaitė po dvi paras trukusių paieškų buvo išlaisvinta sveika ir gyva.

Kartu sulaikytas įtariamasis anksčiau neteistas, tačiau ne kartą baustas administracine tvarka, daugiausiai už aplinkosauginius pažeidimus.

Garažų bendrijos pirmininkas Arvidas Valiūnas Delfi pasakojo, kad įtariamąjį pažinojo, šis pas juos garažą išsinuomojo maždaug prieš 3–4 mėnesius.

Tai yra metalinis garažas Technikos gatvėje, tačiau po juo įrengtas gana didelis rūsys. Visai šalia judri gatvė, maždaug už pusės kilometro įsikūręs Kauno kalėjimas. Ši vieta nutolusi apie pusantro kilometro nuo ten, kur paskutinį kartą matyta mergaitė.

Vyras turėjo du automobilius – „Mazdą“ ir „Hondą Civic“.

Iš pradžių naujasis nuomininkas atrodė niekuo neišsiskiriantis. Tačiau vėliau kilo tam tikrų įtarimų, jis nenorėjo rodyti, ką laiko viduje.

Vėliau pastebėta, kad vyras išnaudoja neįprastai daug elektros. Manyta, kad garaže jis galbūt įsirengė kanapių auginimo laboratoriją.

Įtarimų sukėlė ir ypač ilgas, aukštas ventiliacijos vamzdis, einantis tiesiai iš rūsio, jo galas keistai užlenktas. Ant garažo pastatytos ir antenos. Ventiliacijos anga įdomiai uždengta putplasčiu.

Garažo duryse įrengtos akutės, kad viduje esantis žmogus galėtų stebėti, kas vyksta lauke.

Įvykio vietoje

Kai į A. Valiūną dėl šio vyro kreipėsi pareigūnai, jis iškart parodė, kuriame garaže šis įsikūręs.

Garažų bendrijos pirmininkas tapo ir sulaikymo operacijos liudytoju, „Aro“ darbą jis įvertino kaip itin meistrišką – jie pateko išlaužę duris.

„Lyg per veiksmo filmą“, – komentavo liudytojas.

Internete plinta vaizdo įrašai, kur vyras save filmuoja persirengęs moterimi, tai neva yra įtariamasis. Bet policija nepatvirtina, ar ši informacija teisinga.

Nieko panašaus nėra regėjęs ir garažų bendrijos pirmininkas.

Prie garažo sutikti vyrai svarstė, kad mergaitė čia galėjo būti pervežta vėliau, o iš pradžių laikyta kažkur kitur, nes iškart po dingimo šias vietas kruopščiai tikrino tiek policija, tiek savanoriai.

Policija atlikdama šį tyrimą išlaužė ne vieną garažą Speigo gatvėje, jie nuo dingimo vietos yra maždaug už 5 km.

Operacija nebuvo paprasta


Per spaudos konferenciją šią naktį generalinis komisaras Renatas Požėla minėjo, kad įtariamasis buvo gerai pasiruošęs.

„Operacija tikrai nebuvo paprasta, turėjome informacijos, kad asmuo gali būti ginkluotas“, – sakė komisaras.

„Aras“ buvo pasirengęs viskam. Garaže buvo pastebėtas asmuo su mergaite. Duotos reikiamos komandos, jam uždėti antrankiai ir taip asmuo sulaikytas, – kalbėjo R. Požėla, o paklaustas, ar įtariamasis priešinosi, atsakė: – Matyt, pamačius „Arą“ visa drąsa išgaruoja. Nebuvo bandymų priešintis aktyviai, bėgti, žaloti mergaitę. Gal buvo netikėtumo faktorius, kaip čia atsiradome mes. Jis pakluso reikalavimams.“

Komisaras užsiminė, kad įtariamojo garažas nebuvo įprastas, jis specialiai paruoštas, o patį pagrobimą jis įvardino kaip gana kvalifikuotai įvykdytą nusikaltimą.

Neatmetama, kad įtariamasis gali būti padaręs ir daugiau nusikaltimų.

Klausiamas, kas leidžia teigti, kad pagrobėjas buvo kvalifikuotas, komisaras kalbėjo: „Viskas nuo pat pradžios: vaiko pagrobimas, privažiavimas, jo elgesys įvykio vietoje, jo tolesni veiksmai, tam tikra infrastruktūra, kuria naudojosi. Visos detalės leidžia mums kalbėti, kad tai nebuvo lengvas pasivaikščiojimas.“

R. Požėla patvirtino ir tai, kad ruošdamasis pagrobimui įtariamasis akivaizdžiai investavo į tai nemažai lėšų.

Delfi primena, kad 9-metė mergaitė dingo sekmadienio pavakarę išėjusi iš namų Trešnių take. Ji ėjo iki stotelės Chemijos g., iš ten autobusu planavo važiuoti link „Girstučio“ prekybos centro, bet tikslo nepasiekė.

Paskutinį kartą jos telefono signalas užfiksuotas viešojo transporto stotelėje 16 val. 41 min., paskui mergaitė prapuolė.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis anksčiau Delfi pasakojo, kad apie dingimą tėvai pranešė tik praėjus kelioms valandoms nuo tada, kai pasigedo dukros.

„Vaikas išėjo iš namų maždaug 16:20, tėvai pranešė policijai maždaug po trijų valandų, kad yra dingęs vaikas, tai tam tikras laiko tarpas praėjo. Paskui mes gavome tam tikrą informaciją 22:45, kad moteris matė mergaitę su kažkokiu vyru prie stotelės. Ta informacija, kuri buvo gaunama ne iš karto, neoperatyviai, o po trijų ar po penkių valandų, iš esmės galbūt kažkiek lėmė ir tai, kad karštomis pėdomis iškart operatyviai to išsiaiškinti nepavyko“, – kalbėjo policijos atstovas.

Iškart po dingimo policija, taip pat šimtai savanorių, šauliai bei Viešojo saugumo tarnyba šukavo apylinkes. Paieškos tęsėsi pirmadienį ir antradienį.

Policija iškart patvirtino, kad tiriama ir pagrobimo versija. LNK skelbė, kad greta esančios vaizdo kameros tuo metu prie stotelės užfiksavo įtartiną automobilį.

„Matyti, kad privažiuoja automobilis, jis kažkaip chaotiškai užsuka prieš stotelę, išjungia variklį, tada nueina į stotelę, kelias minutes ten vyksta kažkas, nežinia, nematyti, stotelė užstoja, tada po kelių minučių grįžta į automobilį, užkuria, apsisuka ir nuvažiuoja“, – pasakojo „Siaurio šnaucerio“ veterinarijos klinikos vadovė Jurgita Siaurienė.

Nuo vėlaus pirmadienio vakaro policija susikoncentravo į garažus Speigo gatvėje. Čia ugniagesiai išlaužė ne vieną garažą.

Antradienio popietę čia apsilankius Delfi, vienas vyras piktinosi, kad naktį be jokių paaiškinimų policija paėmė ir išvežė iš garažo jo automobilį „Mazda“. Jis teigė nesuprantąs, kodėl automobilis buvo paimtas, ir turi visus įsigijimą patvirtinančius dokumentus, juos pateikė policijai.

Mergaitė rasta garažuose Technikos gatvėje, tačiau, kaip sakė R. Požėla, paieškos Speigo g. susijusios su tyrimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)