Prokuratūra informuoja, kad ikiteisminio tyrimo, kurį Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai pradėjo 2012 m. rudenį, duomenimis, vienoje Vilniaus teisininkų bendrovėje advokato padėjėju dirbantis kaltinamasis A. I. siekė, jog kitas kaltinamasis M. R., pasinaudodamas savo pažintimis, paveiktų Migracijos departamento darbuotojus, jog kai kuriems užsieniečiams būtų greičiau nei kitiems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje.

Už šią tarpininkavimo „paslaugą“ kaltinamajam M. R. galimai buvo mokama nuo 100 iki 300 Eur. Pasinaudojant kai kurias minėto departamento darbuotojais, kuriems galimai buvo sumokėtas kyšis, buvo bandoma paveikti tuos departamento darbuotojus, kurie nagrinėjo užsieniečių dokumentus. Duomenų, kad pastarieji būtų gavę neteisėtą atlygį, nėra. Manoma, kad buvo siekiama paspartinti dokumentų išdavimą keliolikai užsieniečių.

Tyrimo metu buvo apklausti liudininkai, siųsti teisinės pagalbos prašymai į užsienio valstybes, atlikti kiti procesiniai veiksmai. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, jį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai.

Įstatymas tam, kas siekdamas, kad asmuo, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, giminyste, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, tarptautinei viešajai organizacijai, jų valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, paveiktų atitinkamą instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, jam ar trečiajam asmeniui tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Š. m. vasario 9 d. Policijos departamento Imuniteto valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi išduodant leidimus laikinai gyventi Lietuvoje keliems užsienio piliečiams, galimai susijusiems su nusikalstamu pasauliu. Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.