„Jeigu žmogus laiko nukentėjusiuoju šioje byloje, jis turi tokią teisę ir šį prašymą palaikyčiau“, – sakė valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Arūnas Verenius.

Teismui įteiktame prašyme pripažinti nukentėjusiąja A. Furmanavičienės advokatas Nerijus Stukas nurodė, kad dėl teisiamų pareigūnų galimos kaltės buvo nužudytas jos sūnus, teisėjas J. Furmanavičius.

Teisėjas Valerijus Paškevičius patenkino moters prašymą ir ją pripažino nukentėjusiąja. Ar ji pareiškusi ieškinį dėl žalos atlyginimo, teismas kol kas nepaskelbė.

Kadangi dėl ligos jau antrą kartą iš eilės į teismo posėdį negalėjo atvykti vieno kaltinamojo advokatas, teismas buvo priverstas posėdį atidėti iki gruodžio 21-osios.

„Tokiais tempais dirbant, bijau, dar ilgai negalėsime pradėti nagrinėjimo“, – sakė teisėjas V. Paškevičius, pažymėjęs, kad pareigūnų bylai skirtas prioritetas, tai suderinta su Nacionaline teismų administracija (NTA).

Baudžiamojoje byloje dėl Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnų veiksmų tiriant teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymą kaltinimai pareikšti buvusiems aukštiems policijos pareigūnams – Visvaldui Račkauskui ir Tomui Ulpiui.

„Keturiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams (tarp jų buvusiam biuro vadovo pavaduotojui) ir buvusiam Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojui – iš viso penkiems asmenims pateikti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo bei disponavimo juo“, – yra pranešę prokurorai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2011 m. lapkričio 4 d. Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas tyrimo organizavimui Generalinei prokuratūrai. Tyrimą atliko pareigūnų grupė, sudaryta iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, Policijos departamento prie Imuniteto valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjų.

Ikiteisminį tyrimą dėl nuslėptos informacijos apie slaptą informatorių Mindaugą Žalimą pradėję pareigūnai įkaltinimus yra pareiškę jau iš savo pareigų pasitraukusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojui T. Ulpiui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui bei dviems operatyvininkams – Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui.

Kai kurie pareigūnai pripažįsta jiems pareikštus kaltinimus. Šioje byloje teismas ketina apklausti valstybės saugomą liudytoją M. Žalimą, Lietuvos kriminalinės policijos viršininką Algirdą Matonį. žurnalistą Virginijų Gaivenį ir kitus.