Kaip informavo policija, kovo 19 d. Vilniaus apskr. VPK buvo gautas moters (gimusios 1992 m.) pranešimas, kad tą pačią dieną, apie 9 val. 35 min., Ukmergėje septyniolikmetis (gimęs 2006 m.) sumušė jos penkiolikmetį sūnų (gimusį 2008 m.).

Sužalotas jaunuolis buvo pristatytas į ligoninę. Pirminiais duomenimis, incidentas įvyko ugdymo įstaigoje.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 138 str. 1 d. (nesunkus sveikatos sutrikdymas).

Smurtavęs jaunuolis prisidirbo pirmą kartą

Apie įvykį Delfi pakomentavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.

„Paauglių žodiniai nesutarimai, kurie perauga į smurtinius veiksmus – vis dažnėjanti problema, dėl kurios pranešimų sulaukia ir vaiko teisių gynėjai.

Apie minimą įvykį vaiko teisių gynėjai taip gavo informaciją iš policijos ir nedelsiant sureagavo. Šiuo metu yra vertinama įvykyje dalyvavusių vaikų situacija – siekiama išklausyti jų nuomones, pasikalbėti su jų tėvais, inicijuoti reikiamą pagalbą.

Vaiko teisių gynėjams apie galimai smurtavusį vaiką buvo pranešta pirmą kartą – anksčiau dėl jo elgesio nėra tekę reaguoti.

Svarbu pastebėti, jog įvykus smurtinėms situacijoms, pagalba dažniausiai būna reikalinga abiem vaikams – tiek nukentėjusiam, tiek smurtavusiam. Bendraujant su smurtiniu elgesiu pasižymėjusiu vaiku, visuomet svarbu surasti priežastis, kurios galimai paskatino vaiką taip elgtis. Tad visuomet aiškinamasi, kokie išgyvenimai ir emocijos vaiką lydi, kokius problemų sprendimo būdus vaikas matė savo artimiausioje aplinkoje, ar anksčiau vaikas yra patyręs smurtą, kokia pagalba buvo suteikta jam ir jo šeimai“, – komentavo L. Baranauskienė.

Konfliktai kyla dėl įgūdžių stokos

Specialistė taip pat pabrėžė, kad dažnai paauglių konfliktai kyla dėl bendravimo, klausymo įgūdžių stokos, užgautų jausmų, negebėjimo teisingai išreikšti savo norų ir požiūrio, tarpusavio konkurencijos.

„Pasitaiko, kad ir maži nesutarimai į rimtesnius konfliktus išauga dėl netinkamai pasirinkto konflikto sprendimo būdo.

Tad suaugusiesiems svarbu mokyti vaikus, kad konflikto metu normalu abiem pusėms išsakyti savo nuomones, tikslus, lūkesčius, tačiau negalima žeminti, niekinti ar nuvertinti kito žmogaus. Prevenciniai pokalbiai su vaikais šeimoje ir tėvų rodomas asmeninis pavyzdys, kaip pagarbiai bendrauti ir darniai spręsti iškilusius tarpusavio nesutarimus – geriausias būdas ugdyti vaiko socialinius įgūdžius ir koreguoti jo elgesį norima linkme.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112“, – teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją