Policija teigia, kad jeigu gresia pavojus, žmones saugoti privalu, o pavestos funkcijos negali atlikti jokia kita tarnyba. Vienintelis kelias atsikratyti visur sekiojančių apsauginių – kreiptis į teismą ir sulaukti palankaus sprendimo.

„Kadangi duodu parodymus teismuose prieš policijos pareigūnus, du pareigūnai, kurie dirbo toj sistemoj, buvo pakankamai aukšto rango, o trys likę pareigūnai, prieš kuriuos duodu parodymus, dirba tame pačiame Lietuvos policijos kriminaliniame biure, kurie mane saugo. Tikrai nesijaučiu saugus, bijau, kad gali nutekėti informacija, kur aš gyvenu, kaip gyvenu“, – sakė M. Žalimas.

Anot jo, gyvenimas su policijos pareigūnais yra tarsi kalėjime: negali dirbti, daug ko laisvai daryti.

„Sąlygas vertinu labai blogai. kada turi gyvent vienoj patalpoj su šeima, su mažamečiu vaiku, turi gyvent su svetimais vyrais, naudotis su krūva pareigūnų ta pačia virtuve, tuo pačiu tualetu ir ta pačia vonia. Kas liečia valstybės skirtą finansinį išlaikymą (kadangi esu saugomas 24 val., tai negaliu dirbt), tai už tokią finansinę paramą sunkiai galima išgyvent. kaip ir kiekvienas, turim ir bankui įsipareigojimus“, – dėstė M. Žalimas.

Pernai nesėkmingai prašęs apsaugą pakeisti, M. Žalimas vėl raštu kreipėsi į generalinį komisarą. Policija tikina, kad asmenis saugo ne iš neturėjimo ką veikti, o dėl jiems gresiančių pavojų, todėl palikti jų likimo valiai nesiruošia.

Generalinis komisaras Saulius Skvernelis atmeta M. Žalimo argumentus, kad šis, liudydamas prieš kelis pareigūnus, negali pasitikėti visa policija.

„Aš manau, kad kiekvienas dirba atsakingai savo darbą. Tokiu principu pažiūrėjus, jeigu kažkas liudija prieš bet kurį iš 9,5 tūkst. policininkų, vadinasi, visa policija žmogus negali pasitikėti. Keistai skamba“, – sakė generalinis komisaras.

Pasak M. Žalimo, jį saugoti galėtų Vadovybės apsaugos departamentas, tačiau galiojantys įstatymai numato, kad šią funkciją pagal liudytojų apsaugos programą atlieka tik kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Nepatenkintiems apsauga galima skųstis teismui arba teikti prašymą išvykti į užsienį. Dėl kitokių apsaugos priemonių reikėtų keisti įstatymus.