Kovo 21 d. muitinės kriminalistai, padedant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnams, atliko kratas dviejose –Klaipėdos ir Kretingos rajonų vietovėse.

Anot prokuratūros, tarp sulaikytų asmenų – Lietuvos, Ukrainos ir Rusijos piliečiai, aptiktos įrangos, cigarečių ir tabako žaliavos bendra vertė siekia kelis milijonus eurų.

Fabrikas buvo įrengtas ūkiniame pastate, siekianti užmaskuoti nelegalią gamybą, buvo imituojama aktyvi ūkinė veikla. Patalpos buvo gerai apsaugotos įvairiomis specialiomis priemonėmis.

Trečiadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Mindaugas Stonis informavo, kad, aptikus nelegalų tabako fabriką ir sandėlį, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nelegalios cigarečių gamybos.

Anot jo, indikacijų, kad pajūryje gali veikti nelegalus tabako fabrikas, turėta jau praėjusių metų antroje pusėje.

„Ganėtinai nedažnai Lietuvos istorijoje (...) buvo tokių fabrikų nustatyta iš viso buvo apie 6-7 nuo 2000 m. tokio pobūdžio fabrikai buvo nustatyti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo M. Stonis.

Anot jo, atlikus kratas, paimtos 768 dėžės pagamintos produkcijos, tai yra cigarečių, kurių vertė – apie 1,6 mln. eur.

Sulaikyta 11 asmenų – Lietuvos, Rusijos ir Ukrainos piliečių, dauguma jų darbavosi šešėliniame fabrike, ten pat ir gyveno.

Nelegaliame fabrike, anot jo, buvo neteisėtai gaminamos „LM“, „Marlboro“ ir „Prince“ firmų cigaretės. Pasak teisėsaugos, žaliavos cigarečių, skirtų Vakarų Europos rinkai, gamybai taip pat buvo gaunamos neteisėtai.

Aptiktas šešėlinis cigarečių gamybos fabrikas su rūkalų gamybos linija (pajėgumai – iki 3 tūkst. vnt. cigarečių per minutę), taip pat – pakavimo, ventiliacijos įranga, o Klaipėdos apylinkėse – cigarečių ir tabako žaliavos sandėliavimo vieta.

Išankstiniais duomenimis iš viso rastos 768 dėžės (384 tūkst. pakelių) jau gatavos „produkcijos“ – „Marlboro“ , „Prince“ ir „L&M“ rūkalų falsifikatų, taip pat – iki 30 tonų tabako žaliavos. Preliminariais vertinimais vien iš tabako žaliavos buvo galima pagaminti apie 30 mln. vnt cigarečių, kurių vertė siektų keletą milijonų eurų.

MKT Klaipėdos skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai.

Įtariamiesiems gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)