Neįprasta, oda aptrauktais mediniais viršeliais, ir galbūt ne vieną šimtmetį skaičiuojanti knyga aptikta Šiauliuose, AB „Lietuvos paštas“ Šiaulių regiono paskirstymo skyriuje, šių metų lapkričio 12 d.

Pagal preliminarų specialistų vertinimą, senoviniu slavų šriftu parašyta knyga gali būti pripažinta itin vertinama antikvarine vertybe.

Kadangi knyga buvo siunčiama pažeidžiant teisės aktus, pareigūnai šią knygą sulaikė. Tikslesnis knygos išleidimo laikotarpis ir jos vertė paaiškės po Kultūros paveldo departamento specialistų vertinimo. Manoma, kad jos vertė gali siekti ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Šiais metais tai ne pirmas atvejis, kai Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai išaiškina tokio pobūdžio pažeidimus. Šių metų kovo 5 d. Klaipėdos teritorinės muitinės kinologai, atlikdami siuntų tikrinimą, į Belgiją privačiam asmeniui siunčiamoje siuntoje rado 11 vienetų XVII amžiaus pirmos pusės sidabrinių antikvarinių monetų, turinčių išliekamąją kultūrinę vertę. Už monetų siuntimą neturint Kultūros paveldo departamento leidimo jas išvežti, siuntėjui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Išnagrinėjus administracinę teisės pažeidimo bylą, buvo priimtas nutarimas paskirti 1 tūkst. litų baudą. Kadangi monetos nebuvo priskirtos nacionalinėms istorijos ir archeologijos vertybėms, jos buvo grąžintos jas siuntusiam asmeniui.

Muitinė primena, kad draudimai siųsti paštu tam tikras prekes yra nustatyti Pasaulinės pašto konvencijos 15 straipsnyje, o tam tikrų prekių siuntimo tvarka nustatyta šios konvencijos 16 straipsnyje. Todėl siunčiant pašto siuntas reikia pasidomėti siuntimo tvarkomis bei laikytis jų reikalavimų. Informacija apie pašto siuntas skelbiama ir Lietuvos muitinės tinklalapyje.

Iš Lietuvos išvežti kultūrines vertybes ir antikvarinius daiktus galima tik gavus Kultūros paveldo departamento leidimą.