LKPB viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio teigimu, pagrindinės iš Lietuvos atvykusių nusikaltėlių veiklos kryptys užsienyje - narkotikų kontrabanda ir prekyba bei turtiniai nusikaltimai - vagystės įsibraunant į patalpas, juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimai.

Sintetiniai narkotikai dažniausiai gabenami į Skandinavijos šalis. Jie itin populiarūs Norvegijoje. Čia atgabentus kvaišalus nusikaltėliai parduoda keliskart arba netgi keliasdešimt kartų brangiau.

O į patalpas įsibraunantys vagys, kurie žinomi Lietuvos policijai ir čia yra stebimi, stengiasi ištirpti ES platybėse, kur vietos policija jų dar nepažįsta.

Todėl Europos valstybių pareigūnai nuolat keičiasi informacija apie savo nusikaltėlius, jų planus ir kt. Lietuvos policija yra viena aktyviausių ES keičiantis kriminaline informacija. "Tik su Lietuvos policijos pagalba jie ten gali kovoti su mūsų nusikaltėliais", - sakė A. Roginskis.

Tačiau užsienis prašo vis daugiau pagalbos, o Lietuvos policijos pajėgumai mažėja. Todėl tenka atsirinkti tik pavojingiausius nusikaltėlius. Nors tai padaryti irgi nėra paprasta. "Kurią grupę laikyti pavojingesne: ar tą, kuri Vilniaus apskrityje turi 70 narkotikų platinimo taškų, ar tą, kuri Kaune vidury dienos rengia susišaudymus, ar tą, kuri iš Pietų Amerikos per Lietuvą į Rusiją veža narkotikus?", - retoriškai klausė pareigūnas.

Ne kiekviena vagių gauja - organizuotas nusikalstamumas

Pasak A. Roginskio, ne kiekviena vagių grupelė yra organizuotas nusikalstamumas. Šios sąvokos supratimas Lietuvoje ir kai kuriose užsienio šalyse gerokai skiriasi. "Pavyzdžiui, suomiai sako: Turim didelių problemų dėl lietuvių organizuotų nusikaltėlių - labai organizuotai braunasi į sodų namelius", - šypsodamasis prisiminė LKPB viršininko pavaduotojas.

Nors į užsienį išvyko šimtai nusikaltėlių, didžioji jų dalis - paprasti "vagiukai", rimtesnių nėra daug. Viena rimčiausių grupuočių, veikusių tarptautiniu mastu, - Kauno "Agurkiniai". Šią grupuotę policija likvidavo. "Agurkiniai", be kitų nusikaltimų, užsienyje didžiuliais kiekiais platino narkotikus. Pradžioje buvo sulaikyti 6 pagrindiniai veikėjai, o dabar šioje byloje įtarimai jau pareikšti kelioms dešimtims asmenų.

Organizuoti nusikaltėliai gerai išmano policijos veiklos metodus. Saugodamiesi jie net persistengia - galvoja, kad spec. tarnybos gali pasiklausyti viską, todėl, pavyzdžiui, narkotikų kontrabandininkai stengiasi išvis nesinaudoti elektroninėmis ryšio priemonėmis. Narkotikus perduoda ne tiesiogiai, o naudodamiesi slėptuvėmis ir t.t. O "vagiukai" žioplesni - aptarinėdami savo reikalus naudojasi ir telefonais, ir elektroniniu paštu.

Tačiau net ir atsargiausieji įkliūna nepaisant visų apsaugos priemonių. Pernai tarptautinės operacijos metu buvo surasta 100 kilogramų narkotikų, gabentų į Skandinaviją. Nors nusikaltėliai laikėsi ypatingos konspiracijos, buvo sulaikyti visi - nuo kurjerių iki organizatorių.

Nusikaltėliai seka paskui emigrantus

Pasak LKPB viršininko pavaduotojo, nusikaltėliai iš Lietuvos dažniausiai veikia ten, kur yra daug pažįstamų emigrantų. Jei, pavyzdžiui, kokioje nors šalyje apsistoja daug emigrantų iš vieno Lietuvos regiono, tai netrukus ten atsibasto ir to krašto vagys bei banditai. Policijos duomenimis, pavyzdžiui, Tauragės regiono nusikaltėliai "užėmė" Vokietiją, o Panevėžio - Skandinavijos šalis.

A. Roginskio manymu, lietuviai nusikaltėliai nėra didžiausia Europos valstybių policijų problema. Nors Norvegijoje Lietuvos piliečiai dabar sudaro didžiąją dalį kalinamų užsieniečių.

Beje, smarkiai sumažėjo prekyba žmonėmis - per metus dėl šios rūšies nusikaltimų (tai ne tik prostitucija, bet ir išnaudojimas darbui, vagystėms) pradedama apie 15 ikiteisminių tyrimų. Pasak A. Roginskio, šios rūšies nusikaltimų mažėja, nes policija šiems tyrimams teikia prioritetą. Europoje prekybos žmonėmis lyderiai - albanai, lietuvių nusikaltėliams iki jų toli.

Pastaruoju metu rimčiausi Lietuvos piliečių užsienyje vykdomi nusikaltimai - narkotikų kontrabanda ir juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimai (vaizdo medžiagoje - 2010-ųjų pabaigoje Nyderlanduose lietuvių įvykdytas apiplėšimas).

Ypatingų nusikaltimų pastaruoju metu lietuviai užsienyje nepadarė. Didžiojoje Britanijoje Lietuvos piliečiai nužudė kelis žmones, bet šios žmogžudystės, pareigūnų žiniomis, su organizuotu nusikalstamumu nesusijusios.