Skaudi nelaimė Šiaulių rajone, Dauginčių kaime, pasiglemžė 19-mečio Šakynos miestelio gyventojo gyvybę. Pagal paslaugų teikimo kvitą dirbęs vaikinas, turėjo išvalyti mobilų grūdų džiovinimo įrenginį.

28-erių metų ūkininkas pasakoja, kad darbininkui davęs nurodymus atlikti darbus išvažiavo į Šiaulius. Grįžęs namo sunerimo, kad darbuotojas taip ilgai užtruko.

Nuvykęs į sandėlį jis nustėro, kai pamatė be gyvybės ženklų prie grūdų džiovinimo įrenginio gulintį vaikino kūną.

„Apačioje, džiovykloje, paplėkusių grūdų, koks maišas geras. Jis turėjo išvalyti. Jis buvo matęs, kaip čia pasijungia, kai aš mokiausi džiovinti. Jis greičiausiai įsijungė pabandyt kaip veikia“, – svarstė ūkininkas Rolandas Kirtiklis.

Pirminiais duomenimis, 19-mečiui buvo sužalota čiurna ir suspaustas bei perpjautas kaklas. Manoma, kad sužalojimus jis patyrė įkritęs į grūdų džiovinimo įrenginio vidų.

Darbo inspekcijos specialistai dėl įvykio pradėjo tyrimą. Jie siekia išsiaiškinti, kodėl įrenginį išvalyti turėjęs vaikinas užvedė traktorių, įjungė grūdų džiovyklę ir pats įlindo į jos vidų.

„Aiškinamasi, kokie buvo duoti nurodymai ir kokius veiksmus atliko pats asmuo. Dokumentaciją dar ne visą gavome. Gausime, nagrinėsime, kaip turėtų būti vykdomas tas technologinis procesas, būtent tokio įrenginio išvalymas. Kada jis turi būti darmas, ar baigus darbus ar tokiu metu jau kai grūdai sudrėkę, sušokę, supeliję“, – teigia VDI Šiaulių sk. vedėjo pavaduotojas Stasys Joneikis.

Pagal dokumentus, žuvęs jaunuolis pas ūkininką dirbo pirmą dieną. Įvykio vietoje darbo inspektoriui buvo pateiktas ne iki galo užpildytas kvitas, žemės ūkio darbams atlikti.

„Nenumatyta darbų apimtis, nei įkainiai, niekas nesutarta. Vienas iš egzempliorių neįteiktas paslaugos teikėjui. Tai jau yra nustatytos tvarkos pažeidimas ir tai kelia tam tikrų įtarimų ir abejonių“, – sako S. Joneikis.

Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl darbų saugos pažeidimo ir mirtino atsitikimo darbe.