Nuteistoji E. Kuuz pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu buvo pripažinta kalta dėl mažamečio, bejėgiškos būklės savo šeimos nario nužudymo, t. y. dėl to, kad ji ką tik gimusį naujagimį žiemos metu paliko lauke, todėl naujagimis dėl bendro kūno atvėsimo netrukus mirė. Nuteistosios sugyventinis Z. B. skundžiamu nuosprendžiu buvo išteisintas dėl jam pareikštų kaltinimų sukursčius nuteistąją nužudyti naujagimį.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį apskundė prokuroras. Jis prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl Z. B. išteisinimo ir jį pripažinti kaltu sukursčius E. Kuuz nužudyti naujagimį bei jam paskirti penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę.

Bylą nagrinėjant Lietuvos apeliaciniame teisme, buvo apklausti išteisintasis, nuteistoji, taip pat ekspertai.

Vyras pagrįstai išteisintas

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad apygardos teismas pagrįstai Z. B. išteisino dėl jam pareikštų kaltinimų, kadangi nustatyta, jog naujagimį tyčia nužudė jo motina (nuteistoji E. K.), tačiau nėra surinkta pakankamai objektyvių duomenų, kurie pagrįstų vienareikšmę išvadą, kad padaryti šią nusikalstamą veiką ją sukurstė išteisintasis Z. B.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad asmuo gali būti pripažintas nužudymo kurstytoju tik tada, jei jis yra nusikalstamos veikos iniciatorius, sukelia kitiems asmenims pasiryžimą, norą padaryti nusikalstamą veiką ir siekia nužudyto asmens mirties.

Tačiau aptariamu atveju nustatyta, kad nuteistoji E. Kuuz dar iki gimdymo buvo apsisprendusi atsikratyti būsimo kūdikio. Nuteistosios tyčia nužudyti vaiką jau buvo susiformavusi iki gimdymo ir gimdymo metu, todėl papildomas Z. B. paskatinimas nebuvo reikalingas.

Be to, konstatuota, kad nėra pagrindo išteisintojo Z. B. po gimdymo nuteistajai išsakytų žodžių kategoriškai vertinti kaip skatinusių nužudyti naujagimį, o ne raginusių kitokiais (nenusikalstamais) būdais nuteistąją su naujagimiu pasišalinti iš išteisintojo Z. B. gyvenimo.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje Nr. 1A-83-318/2023 įsigalioja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją