Taip trečiadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, paskelbęs, jog 27 metų V. Rusakovas nužudė savo motiną Eleną Rusakovą.

Teisėjų kolegijos pirmininkas Artūras Šumskas paskelbė, kad byloje surinktais duomenimis pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu V. Rusakovui pateikti kaltinimai – savo motiną kaltinamasis nužudė tyčia.

Iš V. Rusakovo teismas Ligonių kasoms priteisė 2,3 tūkst. Lt – tiek atsiėjo E. Rusakovos gydymas prieš mirtį.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikiusi Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Egidija Belevičienė kaltinamajam siūlė skirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Bylos duomenimis, E. Rusakova sostinės Antakalnio ligoninėje mirė praėjusių metų liepos 10-osios rytą – sumušta moteris į medikų globą buvo patekusi prieš dvi paras. Ją apžiūrėję gydytojai konstatavo, kad moteriai yra trūkusi dvylikapirštė žarna. Po dviejų operacijų E. Rusakovos gyvybės nepavyko išgelbėti.

„Dirbu 20 metų, tačiau nuo dvylikapirštės žarnos plyšimo dar niekas neišgyveno“, – bylą nagrinėjant teisme prisipažino Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas Dainius Bučas.

Po E. Rusakovos mirties pareigūnams pradėjus aiškintis jos aplinkybes, nustatyta, kad ją nužudyti galėjo tuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnavęs aukos sūnus. Vienas kaimynas pareigūnams prisiminė, kad liepos 6-osios rytą į namus grįžęs V. Rusakovas savo motinai priekaištavo dėl šios girtavimo ir kartą spyrė jai į pilvą. Manoma, kad būtent nuo šio spyrio moteriai plyšo dvylikapirštė žarna.

Kad motina yra sunkiai sužalota, V. Rusakovas sužinojo jau tą patį vakarą, kai su drauge grįžo į namus po linksmybių prie ežero. „Jo motina sakė, kad blogai jaučiasi ir paprašė atnešti vandens, o ryte – iškviesti greitąją pagalbą“, – prisiminė buvusi V. Rusakovo draugė Jolanta M.

Su šia liudytoja pareigūnai po E. Rusakovos laidotuvių užfiksavo V. Rusakovo telefoninį pokalbį – karys pergyveno, kad dėl motinos nužudymo gali 20 metų sėsti už grotų. Kad būtent jis yra galimas žudikas, jau per laidotuves puse lūpų kalbėjo ir jo kaimynai.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad E. Rusakova anksčiau buvo parašiusi pareiškimą policijai, kuriame nurodė, jog ją sumušė sūnus. Tiesa, vėliau savo poziciją pakeitė ir pareiškė, jog pareigūnams melavo – greičiausiai nenorėjo pakenkti kariuomenėje tarnaujančiam sūnui. Už melagingus parodymus E. Rusakova buvo nuteista.

Kad V. Rusakovas yra smurtavęs prieš savo motiną, žinojo ir buvusi jo draugė Kristina L. Mergina teisme pasakojo, kad buvusio mylimojo motina buvo girtuoklė, pragerdavo visus V. Rusakovo močiutės pinigus, nemokėjo mokesčių už butą.

„Jis labai pykdavo, kad motina girtaudavo, – sakė liudytoja. – Vitalijus turėjo gerą darbą, tačiau man nepatikdavo, kad jis savaitgaliais girtaudavo su draugais“.

Kristina L. teisme išsižadėjo ikiteisminio tyrimo metu pasakytų savo žodžių, jog V. Rusakovas yra smurtavęs prieš motiną. „Tai man pasirodė, šių žodžių šiandien aš netvirtinu – gal tuo metu buvau pikta ant šio žmogaus“, – aiškino ji.

Liudytoja neslėpė, kad su V. Rusakovu nutraukė santykius po šio prieš ją panaudoto fizinio smurto.

„Jis man smogė į veidą ir įspyrė į pilvą, – sakė Kristina L. – Tada mes susipykome, nes jam pasakiau, jog man atsibodo jo išgėrinėjimai su draugais ir kad jie jam yra pirmoje vietoje. Nuo to laiko su juo nebendrauju – tai man nepriimtina“.

Tiesa, Kristina L. bandė teisinti buvusį mylimąjį – jis kitą dieną jai teisinosi, kad buvo labai girtas ir nieko neprisimena. „Po šio įvykio kreipiausi į policiją – jis mane persekiojo, norėjo, kad toliau draugautume, tačiau aš nesutikau“, – sakė ji.

Liudytoja teigė, kad dėl patirto smurto policijai nerašė pareiškimo. „Nenorėjau jam gadinti karjeros – jis sakė, kad jeigu mokysis, gaus kažkokį laipsnį“, – tvirtino ji.