Nukentėjusiuoju pripažintas vyras įsitikinęs – teismas priims teisingą verdiktą.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija baigė nagrinėti Varėnos rajono Giraitės kaimo gyventojo Felikso Sinkevičiaus nužudymo bylą – nuosprendis bus skelbiamas jau kitą savaitę. Tuo tarpu byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Boika įsitikinęs, kad prieš teismą stoję net 8 kartus teistas (kartą dėl nužudymo) 55 metų Vitas Markevičius ir jau 2 kartus nuteistojo duonos ragavęs 26 metų Aleksandras Vansevičius už grotų turėtų praleisti po 18 metų.

Prokuroras taip pat mano, kad teismas kaltinamuosius turėtų pripažinti recidyvistais – labai sunkų nusikaltimą jie padarė neišnykus ankstesniems teistumams. V. Mankevičių prokuroras siūklo pripažinti pavojingu recidyvistu.

Pasak valstybinio kaltintojo, išnagrinėjus baudžiamąją bylą teisme pasitvirtino surinkti įrodymai, kad Varėnos rajono gyventojas buvo nužudytas iš chuliganiškų paskatų bei buvo apiplėštas.

Valstybinis kaltintojas pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu V. Mankevičius prisipažino, kad nužudyme dalyvavo kartu A. Vansevičiumi, tačiau vėliau, pasikalbėjęs su jo motina, poziciją pakeitė ir pareiškė, jog nusikaltimą padarė vienas.

Tačiau, pasak prokuroro, A. Vansevičiaus kaltę patvirtina rasti pirštų pėdsakai, be to, prieš mirtį smarkiai sumuštas senolis savo sūnui prasitarė, kad jį užpuolė ir sumušė du vyrai.

Įnirtingai savo kaltę neigiantis A. Vansevičius siekia, kad būtų išteisintas – jis su advokatu bandė įrodyti, kad smarkiai sumuštas pensininkas mirė dėl aterosklerozės, o ne dėl po galvos traumos išsivysčiusių komplikacijų ir dėl to yra kalti gydytojai.

Tiesa, Vilniaus apygardos teismas atsisakė skirti deontologinę ekspertizę – tai nėra susiję su byla. Tokia pozicija papiktino A. Vansevičiaus gynėją, kuris pareiškė, jog byloje nieko, išskyrus netiesioginius ir prieštaringus įrodymus, nėra, o teismas esą jau nusprendęs priimti apkaltinamąjį nuosprendį.

Pensininkas nuo plėšikų bandė gintis peiliu

Bylos duomenimis, smarkiai sumuštas F. Sinkevičius savo namuose Varėnos rajone, Giraitės kaime buvo rastas praėjusių metų liepos 14-osios rytą, kai į jo namus atėjo kaimynė. Jos tėvas prisipažino, kad išvakarėse girdėjo keistus garsus senolio namuose ir matė, kaip trumpam būdavo uždegama, o po to užgesinama šviesa. Vyras sakė, kad bijojo kviestis pagalbos.

Nukentėjusiojo namuose buvo išvartyti daiktai, išdaužyti langų stiklai, išlaužtos durys, o šeimininkas gulėjo kraujo klane.

Pareigūnai išsiaiškino, kad A. Vansevičius ir V. Mankevičius iš vieno romų tautybės asmens sužinojo, kad pensininkas neseniai pardavė arklį – esą ir taip pasiturinčiai gyvenęs senolis turėtų namuose dėžutėje laikyti didelę pinigų sumą.

Liepos 13-osios vakarą į pensininko namus atvažiavę vyrai išdaužė langą ir išlaužę duris pateko į F. Sinkevičiaus namus, reikalaudami atiduoti pinigus.

Kadangi senolis užpuolikų reikalavimams nepakluso, buvo sumuštas. Tiesa, pradžioje jis bandė priešintis plėšikams – nuo jų gynėsi peiliu.

Visus namus išvertę plėšikai pinigų taip ir nesugebėjo rasti, o išeidami greičiausiai pagrobė mobiliojo ryšio telefoną (jo tyrimo metu pareigūnams taip ir nepavyko rasti).

Vienišo pensininko nužudymo aplinkybes narpliojantiems pareigūnams teko dirbti dieną ir naktį, kol atskleidė, jog su senolio nužudymu gali būti susiję V. Mankevičius ir A. Vansevičius. Tyrimą apsunkino ir tai, kad ligoninėje pareigūnams taip ir nepavyko prakalbinti dar gyvo smarkiai sužaloto nukentėjusiojo – jis tesugebėjo pasakyti, kad jį užpuolė du vyrai.

Kūną teko ekshumuoti

A. Vansevičius su V. Mankevičiumi susipažino atlikdami bausmę pataisos namuose.

Įvykio vietą apžiūrėję ir apklausę kaimynus, policijos tyrėjai maždaug nustatė, kaip galėjo būti užpultas F. Sinkevičius. Be to, įvykio vietoje ant išdaužyto lango stiklo šukių buvo rasti A.
Vansevičiaus pirštų atspaudai – įtariamąjį sulaikyti nusprendę pareigūnai sulaukė vyro pasipriešinimo, jam pavyko pasprukti ir kurį laiką slėptis tame pačiame kaime.

Itin šaltakraujišką nusikaltimą tyrę Varėnos pareigūnai neišvengė ir klaidų – paaiškėjo, kad ligoninėje miręs F. Sinkevičius buvo palaidotas neatlikus skrodimo. Kad jį reikėjo atlikti, susigriebta tik po laidotuvių – ekspertams teko kūną ekshumuoti.

Kategoriškai neigęs, kad dalyvavo pensininko apiplėšime ir nužudyme, A. Vansevičius teisme ėmė švelninti savo poziciją – esą kartus su V. Mankevičiumi važiavo į pensininko namus, tačiau į vidų nėjo, o savo draugo laukė kieme. Na, dar nebent prisilietė prie lango.

Smarkiai sumuštas F. Sinkevičius, beveik du mėnesius pragulėjęs ligoninėje, mirė taip ir neatsigavęs.