Skaičiuojama, kad tokios gelbėjimo operacijos, kurioje dalyvavo ir Valstybės sienos apsaugos laivas ant oro pagalvės, ir ugniagesiai gelbėtojai, į orą buvo pakeltas ir kariškių sraigtasparnis, viena valanda kainuoja apie 2 tūkst. eurų. Sekmadienį gelbėjimo operacija truko apie tris valandas valandas.

„Tegul patys žvejai ir susimoka už jų išgelbėjimą. Juk patys kalti, kad lipa ant tokio ledo. Visur buvo išplatinti pranešimai, kad lipti ant ledo jau nesaugu. Kodėl už tuos ekstremalus turime mokėti visi?“ – piktinosi komentatoriai internete.

Visuomenę ypač šokiravo žvejų įžūlumas, nes kai kurie iš jų, vos nukelti nuo ledo ant kranto, vėl rizikavo savo gyvybę ir iš naujo bandė laimę užlipti ant ledo, tik jau kitoje vietoje.

„Mes privalome gelbėti žmones, tokia yra specialiųjų tarnybų pareiga. Tačiau faktas tas, jog reglamentavimą, kada galima lipti ant ledo, reikia keisti. Jis turi būti labai aiškus, o tada galima numatyti ir baudas, kurios siektų nuo 100 eurų“, – įsitikinęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, paklaustas, ar jo nuomone, nebūtų tikslinga gelbėjimo operacijos išlaidas išieškoti iš išgelbėtų žvejų.

Ministro manymu, tai padaryti būtų labai sudėtinga. Be to, kiekvienos gelbėjimo operacijoje dalyvavusios tarnybos biudžete yra numatyta pinigų gelbėjimo darbams.

„Viena aišku, kad problema tikrai egzistuoja ir ją reikia spręsti, tačiau kitu keliu. Manau, tikslingiausia būtų, jei kiekvienos savivaldybės Ekstremalių situacijų valdymo centras nustatytų datą, nuo kada negalima lipti ant ledo. Pavyzdžiui, Neringos savivaldybė būtų paskelbusi, kad nuo sausio 28 dienos lipti ant ledo Kuršių mariose draudžiama. Už tokio draudimo nepaisymą Administracinių teisės pažeidimų kodekse galima numatyti baudas, kurios siektų nuo 100 eurų. Tai vienintelis kelias atgrasyti žvejus lipti ant ledo. Dabar, nors ir išplatinami pranešimai, kad ant ledo lipti nesaugu, bet žvejai patys sprendžia, kaip elgtis, jokio konkretaus ir aiškaus draudimo nėra“, – teigė S. Skvernelis.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse numatomas draudimas žvejams būti Kuršių mariose ant ledo, kai jo būklė kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, susidarius plonai ledo dangai ar Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai paskelbus apie ledo būklę, kuri gali kelti pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

Nesilaikantiems draudimo Kuršių mariose žvejoti ant ledo, gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 7 eurų iki 57 eurų, be to, numatytas ir žvejybos įrankių konfiskavimas. Tai numato Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

„Reglamentavimas vis tiek turėtų būti aiškesnis, o baudos didesnės. Konkreti savivaldybė paskelbia, kad jos teritorijoje lipti ant ledo draudžiama, jei žvejai nukeliami, jiems iškart surašomi protokolai ir skiriamos didžiulės baudos. Matau tik tokią išeitį“, – konstatavo S. Skvernelis.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Valdemaras Zakaras pritarė ministro nuomonei. „Nesvarbu, ar žvejai turėtų susimokėti už gelbėjimo operaciją, ar jiems būtų skiriamos didesnės baudos, tačiau tik piniginės sankcijomis juos galima sutramdyti, kitos išeities nėra. Tikrai nesąžininga, kad ant kojų sukeliamos visos tarnybos, tam, kad išgelbėtų žmones, kurie patys kiša galvas į kilpą. Lietuvoje net gydymas kartais yra mokamas, nors jis reikalingas, o čia žmonės patys rizikuoja, todėl tegul už savo riziką ir susimoka“, – teigė V. Zakaras.

Jo teigimu, dabar nemadinga kalbėti apie draudimus ir baudas, tačiau praktika yra kitokia. „Juk baudos išauklėja žmones elgtis tinkamai. Prisiminkime, kad dar visai neseniai automobilyje nesisegdavome saugos diržo, o dabar net nepagalvoję jį prisisegame. Tas pats ir kalbant apie ekstremalus žvejus. Susimokėtų vieną kartą didelę baudą, tada antrą kartą ant pavojingo ledo nebeliptų“, – reziumavo pašnekovas.