Apie 17 val. Maskvos laiku (16 val. Lietuvos laiku) sankryžoje prie „Mercedes S 500“, kuriame buvo Š. Kalmanovičius, privažiavo „Lada Priora“ be valstybinių numerių. Iš šio automobilio buvo paleistos kelios automatinio šautuvo serijos. Pranešama, kad į Š. Kalmanovičių pataikė apie 20 kulkų. Sužeistas vairuotojas dar bandė nuvažiuoti, tačiau nebegalėjo vairuoti. Vairuotojas nugabentas į ligoninę.

Rusijos generalinės prokuratūros Tyrimų valdybos Maskvos skyriaus vadovas Anatolijus Bagmetas sakė,kad iškelta baudžiamoji byla pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius" tyčinė žmogžudystė, pasikėsinimas nužudyti ir neteisėtas šaunamojo ginklo laikymas.

"Šiuo metu atliekami tiriamieji ir operatyviniai veiksmai, ieškant nusikaltėlių ir nustatant įvykio aplinkybes", - teigė pareigūnas.

Pasak A.Bagmeto, pagrindinė versija - užsakyta žmogžudystė. "Šiuo metu nagrinėjame kelias versijas, tarp jų ir žmogžudystė, susijusi su žuvusiojo veikla krepšinio klubo vadovo poste", - nurodė jis.

Anot pareigūno, nusikaltėlių buvo mažiausiai du. Jie paspruko automobiliu "Lada Priora".

"Rasta ne mažiau kaip 20 tūtelių, kulkų padarytos skylės mašinoje, kurioje buvo nukentėjusieji, rodo, jog tai buvo 9 mm šoviniai", - pridūrė A.Bagmetas.

Išgarsėjo remdamas "Žalgirį"

Iš Kauno kilęs ir pirmąsias pergales su laikinosios sostinės „Žalgiriu“ pasiekęs Šabtajus Kalmanovičius pastaruoju metu vizijas įgyvendinti bandė užimdamas moterų Eurolygos čempionių Maskvos priemiesčio Vidnojės „Spartak“ (Rusija) klubo administracijos vadovo pareigas.

„Spartak“ vadovu ir prezidentu jis dirbo nuo 2005-ų metų, Vidnojė miestelyje įkūrė Olimpinio rezervo krepšinio mokyklą, kuriai vadovavo jo žmona, praeityje žymi Rusijos krepšininkė, Europos čempionė Anna Archipova.

Prie dešimtmetį Š. Kalmanovičius buvo vienas didžiausių Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos rėmėjų. Jo remiamas Lietuvos klubas 1998-ais metais laimėjo Europos taurę, o 1999-aisiais triumfavo prestižiškiausiame Senojo žemyno krepšinio turnyre – Eurolygoje.

Tuometinis prezidentas Valdas Adamkus Š.Kalmanovičiui 1999 metais suteikė Lietuvos pilietybę.

2000-aisiais verslininkas iš „Žalgirio“ pasitraukė.

2009-ų metų gegužės mėnesį žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Š. Kalmanovičius vėl ketina investuoti į „Žalgirį“, tačiau verslininką aplenkė ir klubą įsigijo ŪBIG grupės prezidentas Vladimiras Romanovas.

Š. Kalmanovičius taip pat buvo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo, iš kurio išstojo 2006-aisiais, dalininkas. Šiuo metu fondui iškelta bankroto byla.

Kalėjo dėl šnipinėjimo, sietas su nusikaltėliais

Š. Kalmanovičius gimė 1947 metais Kaune. 1971 metais su tėvais emigravo į Izraelį. Vertėsi prekyba ir statybomis. Izraelyje jis buvo laikomas vienu turtingiausių išeivių iš SSRS. 1988 metais jis buvo apkaltintas šnipinėjimu Sovietų sąjungos naudai ir nuteistas kalėti 9 metus. 1993 metais Š. Kalmanovičius iš kalėjimo buvo paleistas anksčiau laiko.

1993-1994 metais Rusijoje jis įsteigė keletą bendrovių kartu su „mafijos krikštatėviu“ toje šalyje vadinamu Josifu Kobzonu. Rusijos žiniasklaida praneša, kad Š. Kalmanovičius bičiuliavosi ir su Viačeslavu Ivankovu, pravarde Japoniukas (Japončik). Į šį kriminalinį autoritetą Maskvoje buvo pasikėsinta praėjusią vasarą, jis buvo sunkiai sužeistas ir spalį, taip ir neatsigavęs, mirė ligoninėje.

Š. Kalmanovičiaus gerais bičiuliais buvo ne tik Japoniukas, bet ir verslininkas Sergejus Michailovas, pravarde Michasius (Rusijos teisėsaugininkų žiniomis, jis yra garsiosios Solncevo organizuotos grupuotės lyderis). 2002 metais Japoniukas, Michasius ir Rygoje garsūs kriminaliniai autoritetai Ivanas Charitonovas bei Vladimiras Cadovičius buvo pastebėti vyriausiosios Š. Kalmanovičiaus dukters vestuvėse.