Tačiau festivalio renginių publika buvo tvarkinga. Pavyzdžiui, iki vidurnakčio Katedros aikštėje vykusiame koncerte, policijos duomenimis, buvo apie 10 tūkst. žiūrovų, o sulaikytas ir į komisariatą nuvežtas tik vienas viešosios tvarkos pažeidėjas.

Daugiausia iškvietimų policija gavo dėl triukšmo bei įvairių muštynių ir centre, ir miegamuosiuose rajonuose. Tokių iškvietimų pareigūnai gauna kasnakt, o savaitgaliais jų padaugėja. Bet šią naktį iš šeštadienio į sekmadienį miestas nenurimo neįprastai ilgai: pasak pareigūnų, įprasta, kad savaitgaliais naktinis sostinės gyvenimas nurimsta iki 3 val., o rugsėjo 1-osios naktį dar ir 5 val. ramybės nebuvo.

Šią naktį su Vilniaus policijos patruliais po miestą važinėjo ir DELFI žurnalistas.

Basas, pusnuogis ir piktas

Kaip visada, buvo nepagrįstų pranešimų. Pavyzdžiui, patrulių ekipažui teko važiuoti į Antakalnį – buvo pranešta apie smurtą artimoje aplinkoje. O atvykus paaiškėjo, kad girtas vyriškis naktį nusprendė užeiti pas seserį, bet jos nebuvo namuose ir jis negalėjo patekti į butą, todėl sugalvojo iškviesti policiją.

Kitas vyras patrulius iškvietė į Vinciūniškių sodus. Paaiškėjo, kad jo žmona pametė piniginę, o sutuoktinis policiją iškvietė bijodamas, kad pati apkaltins jį pavogus tą piniginę ir pragėrus pinigus.

Po vidurnakčio važiuodami Ukmergės gatve patruliai pastebėjo einantį basą pusnuogį vyrą, vilkintį tik bridžais. Paaiškėjo, kad girtas vyras basomis jau nuėjęs kelis kilometrus – žygiavo iš šalia Vilniaus esančių Gineitiškių, kur lėbavo pas savo statybų verslo partnerį. Labai piktas vyras pareigūnams tvirtino, kad į vakarėlį atvyko kažkokie baltarusiai ir kartu su šeimininku jį esą primušė. Jam tekę sprukti palikus savo drabužius, batus, piniginę ir kt.

Vyras reikalavo, kad policininkai išsikviestų pastiprinimą, nes nuvykus į tuos namus gali tekti susiremti su penkiais stambiais vyrais: „Jūsų dviejų neužteks“.

Bet nuvažiavus nurodytu adresu pareigūnams su niekuo grumtis nereikėjo: šeimininkai sakė, kad niekas svečio nemušė, jis sukvailiojo ir pabėgo iš girtumo. Atgavęs savo daiktus girtas vyras aprimo ir pretenzijų nebeturėjo.

Ginkluoti vyrai ieškojo aukų

Vienas rimtesnių tos nakties įvykių buvo gautas po 22 val. Pranešta, kad Vilniaus r., po Kyviškių apylinkes visureigiu važinėja du girti ginkluoti vyrai ir puldinėja žmones.

Skaidiškėse visureigiu „Jeep Cherokee“ atvažiavę du vyrai prisikabino prie aikštelėje vakarojusių jaunuolių, grasino sumušti, apipurškė juos dujomis.

Paskui vyrai atvažiavo į Dobromislės kaimą. Čia jie užpuolė stovinčio BMW ekipažą – vaikinus ir merginas. Kai vienas iš užpuolikų iš visureigio pasiėmė šautuvą (pasak liudininkų, panašų į „Winchester“) ir ėmė juo grasinti, jaunuoliai išsilakstė į visas puses, palikę automobilį. Tada vyrai iš palikto BMW pagrobė ten buvusius pinigus (apie 300 eurų) ir pasiėmė automobilio raktus.

Netrukus atskubėję du patrulių ekipažai ėmė važinėti po apylinkes ieškodami minėto visureigio. Pastebėjo jį viename vietinės reikšmės keliuke. Bet „Jeep Cherokee“ buvę vyrai irgi pastebėjo prie jų artėjančius policininkus ir, išsukę iš kelio, nuvažiavo laukais (policijos autobusiuku laukuose pasivyti visureigį – jokių šansų). Netrukus bėgliai metė visureigį vidury lauko ir tamsoje paspruko pėsčiomis.

Paliktame visureigyje pareigūnai rado pavogtus BMW raktus ir pusę pagrobtųjų pinigų. Salone mėtėsi nugertas viskio butelis.

Beje, visureigyje liko ir žaislinis vandeninis šautuvas. Tačiau nukentėjusieji jaunuoliai užtikrino, kad užpuolikai jiems grasino ne tuo žaislu. Tikrąjį šautuvą bėgliai, matyt, nusinešė su savimi.

Visureigio vairuotojas netrukus buvo nustatytas, jis ieškomas.

Automobilį apžiūrėjo kriminalistinių ekspertizių specialistai, iš salono paimti kvapų pavyzdžiai (taip nustatoma, kur kas sėdėjo) ir t.t.

Naktį girtas atvažiavo į lombardą

Apie 1.45 val. patruliuodami pareigūnai atkreipė dėmesį į prie visą parą dirbančio lombardo stovintį automobilį „Mazda 323“ ir du vaikinus šalia jo. Vyrukai neatrodė blaivūs. Automobilyje mėtėsi alaus skardinės. Be to, jame rastas svetimas pasas ir keletas mažų polietileninių maišelių su, įtariama, augalinės kilmės kvaišalų likučiais.

Jaunuoliai policininkams tvirtino, kad automobilį prie lombardo, kur jie naktį atvažiavo įkeisti nešiojamos žoliapjovės („trimerio“), atvairavęs jų draugas, kuris kažkur nuėjęs. Bet melagystė buvo labai greitai atskleista, nes nerami Turgaus gatvė yra filmuojama ir Vyriausiojo policijos komisariato stebėtojai patvirtino, kad vairavo vienas iš minėtųjų vaikinų.

Nustatyta, kad svetimą automobilį vairavęs 20-metis Skaidiškių gyventojas niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo ir yra girtas. Į alkotesterį jis „pripūtė“ 1,69 prom. Kadangi girtumas viršijo pusantros promilės (už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė), pagal dabar galiojančią tvarką, vairuotojo girtumas po 15-20 min. buvo patikrintas dar kartą – 1,58 prom.

Vaikinas sulaikytas dviem paroms, pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Mazda“ išvežta į policijos sulaikytų automobilių aikštelę. Pareigūnai aiškinsis ar lombarde įkeista žoliapjovė nėra vogta.