Kasmet Lietuvos „Carito“ skyriai pagelbėja keliems šimtams moterų ir vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, parduotiems į sekso vergiją užsienyje ar įvairiems nusikaltimams vykdyti. Vyrų, kurie verstųsi prostitucija ir dėl to sulauktų pagalbos, yra vienetai, tačiau tai nereiškia, kad problemos nėra.

Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ Šiaulių skyriaus socialinė darbuotoja Vaidutė Gailiutė dar šią savaitę peržiūrėjo skelbimus internete ir pamatė, kad vyrų, besisiūlančių už pinigus tenkinti lytinę aistrą, yra kone daugiau nei moterų. Jie už pinigus pardavinėja savo kūnus ir homoseksualiems vyrams, ir heteroseksualioms moterims.

Vaida sako, kad mūsų visuomenėje įprasta manyti, kad nuo prostitucijos kenčia tik moterys, o vyrai – tikrai ne. Tačiau socialiniai darbuotojai žino, jei jau žmogus ima pardavinėti savo kūną už pinigus, jis turi aibę psichologinių, socialinių, emocinių problemų.

„Dažniausiai prostitucijos aukomis tampa vaikų namuose, globos įstaigose augę vaikinai, kurie nukentėjo nuo seksualinės prievartos. Vyrams prašyti pagalbos yra sudėtinga, o ką jau kalbėti, kad jie pripažintų savo problemas ir imtų ieškoti pagalbos“, – sako Vaida.

Pašnekovės teigimu, pagal Lietuvos „Carito“ programą šiuo metu teikiama pagalba keliems vyrams, esantiems prostitucijoje, tačiau vyrų prostitucijos tema iki šiol – pogrindyje.

Galbūt apie vyrų parsidavinėjimą visuomenė ims kalbėti garsiai tik tada, kai koks nors prostitutas bus žiauriai sužalotas, nužudytas? Kol kas vyrų prostitucija – lyg nematomas dramblys. Ji yra, bet visi apsimeta, kad jos nemato.

„Atrodo, kad tai nevyksta ir niekada nevyks, tačiau Šiauliuose yra ne vienas vyras, kuris verčiasi prostitucija. Jie tikrai nestovi gatvėse, nesiūlo savo paslaugų viešai, o skelbia apie paslaugas internete. Ar vyrai prostitutai turi sutenerius, atsakyti kol kas sudėtinga“, – kalba pašnekovė.

Gyvena skurde

Informacija į Lietuvos „Carito“ projekto skyrius apie prostitutus patenka iš seniūnijų, vaikų teisių gynėjų, ambasadų, policijos. Pareigūnai reidų metu juos sulaiko kartu su moterimis prostitutėmis, o tada ir perduoda pavardes, adresus.

„Vaikinai ir vyrai prostitucijoje tolimiausius atstumus pas klientus – moteris ir vyrus – įveikia net dviračiais. Pareigūnai drąsiai apie tai kalba, pasakoja, kad prostitucija besiverčiantys vyrai gyvena labai skurdžiai, apleistuose būstuose“, – sako pašnekovė.

Vaidos teigimu, dažnai prostitucija besiverčiantys vyrai mano, kad niekas apie jų nelegalią veiklą nežino. Kai jie supranta, kad informacija pasiekė Lietuvos „Carito“ programą, sužino, kokią gali gauti pagalbą, pasitaiko, kad sutinka keisti gyvenimo būdą.

Anot pašnekovės, pagal programą „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ teikiama psichosocialinė, teisinė, materialinė pagalba, suteikiamas slaptas būstas, medicininė pagalba, nes vyrui (arba moteriai) reikia pasitikrinti, ar neužsikrėtė lytiniu keliu plintančiomis ar kitomis ligomis.

„Žiniasklaida spausdina straipsnius, rodo televizijos laidas, kad prostitucija besiverčiantys asmenys geba uždirbti po kelis tūkstančius eurų, prabangiai gyvena, o tam pakanka tiesiog gražiai atrodyti. Jaunuoliai tuo patiki, nes negeba atskirti realybės nuo televizijos šou. Daugelis tampa prostitutais ir dėl to, kad ši veikla vis dar pogrindyje, apie ją nekalbama, tad vyrai, siūlantys lytines paslaugas, jaučiasi saugūs, o ir savo veikloje nemato nieko blogo“, – sako Vaida.

Būti prostitutu nesvajoja nė vienas vaikas

Vaida sako besistebinti šiuolaikine visuomene, kuriai atrodo, kad prostitutas, dar gražiai pavadintas „žigolo“, yra kažkas žaismingo, malonaus. Tai yra prostitucija, ir šio žodžio į vatą vynioti nereikia. Tai naudojimasis kito žmogaus kūnu. Kito žmogaus, sužaloto vaikystėje, išnaudojimas.

Anot pašnekovės, neretai iš prostitucijos liūno išgelbėtos moterys prasitaria, kad lytinio akto metu jos tarsi išeina iš savo kūno, o po to – grįžta. Tas pats ir su vyrais. Jie nesupranta, kad yra gerbtini, kad yra kartu kūnas ir siela.

Neseniai Seime buvo svarstomas įstatymas, kad būtų baudžiami prostitučių klientai. Maždaug pusė seimūnų balsavo prieš... Kodėl?
Pašnekovė stebisi politikų pasisakymais, kad prostitutėmis ir prostitutais dirba asmenys, kuriems tai patinka, tikinama, kad jie atėjo į šį „verslą“ savo noru.

„Nė vienas žmogus vaikystėje nesvajojo suaugęs prekiauti savo kūnu. To imamasi po įvairių aplinkybių, patirtos prievartos, begalinio emocinio apleistumo. Apie laisvą valią čia kalbėti tikrai negalima“, – sako ji.

Kiek daugiau nei pusė asmenų, kuriems pagalbą teikia Lietuvos „Caritas“, geba pakeisti gyvenimo būdą. Kitiems nepavyksta dėl atkryčių, nenoro keistis, priklausomybių.

„Kartais žmonės būna taip sugniuždyti, kad jiems padedant gali tekti paaukoti visą gyvenimą. Mes padedame, bet visus sprendimus priima pats klientas“, – sako Vaida.

Pagalbos reikia ir sekso pirkėjui

Šiuo metu Lietuvos „Carito“ Šiaulių skyriaus klientės – 17-a moterų, kurios vertėsi prostitucija. Yra ir keli berniukai, nukentėję nuo seksualinės prievartos, pornografijos, bei 10 vyrų, nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis.

Sekso pirkėjo portretas nėra apibrėžtas, tai ir jauni, ir solidūs vyrai, priklausantys įvairiems socialiniams sluoksniams, turtuoliai ir bedarbiai. Dažnai manoma, kad pirkti moters kūno eina vyrai, kurie jo negali gauti šeimose. Tyrimai patvirtina, kad tai tėra mitas.

Kūnus perkantys vyrai vengia žodžio „prostitucija“, jie tai įvardija labiau kaip verslo pasiūlymą, nes nori savo elgesį pateisinti kaip normalų, o ne kito žmogaus išnaudojimą.

Prostitučių ir prostitutų paslaugomis dažnai naudojamasi norint pasijusti galingais, mylimais, tačiau giliai širdyje yra suvokiama, kaip tai niekinga. Dėl to vyrai išgyvena dvilypius jausmus, smerkia save, išgyvena neigiamas emocijas.

Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ darbuotojai teigia, kad sekso pirkėjas taip pat yra auka, kuriai būtina pagalba. Akivaizdu, kad vyrai šios bėdos nenori pripažinti.

Lietuvoje už vertimąsi prostitucija ar naudojimąsi ja skiriama bauda nuo 86 iki 144 Eur. Jeigu tai pakartotinis pažeidimas, bauda siekia nuo 144 iki 289 Eur arba yra keičiama iki 30 parų areštu.

Švedijoje buvo įvestos baudos klientams, tačiau nebuvo baudžiamos prostitutės. Nauja sistema labai greitai pasiteisino – prostitučių greitai sumažėjo.

„Jei klientai būtų baudžiami, viešinami ir Lietuvoje, pamatytume, kaip sumažėtų prekiautojų savo kūnais. Tada ir patekę į prekybos žmonėmis tinklus asmenys nebebijotų prašyti pagalbos. Lietuvoje vis dažniau prabylama apie prostitucijos legalizavimą, biudžeto pajamas. Baisu, kai taip susitelkiama į ekonominę naudą, o pamirštamas žmogus.

Prostitucija besiverčiantis žmogus tarsi išnaudojamas mėsos gabalas turgaus vitrinoje. Jis nėra laimingas, dėl to nelaimingi yra jo artimieji, vaikai, tėvai“, – sako Vaida.