Stambaus masto narkotikų platinimo tyrime Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai sulaikė keturis Šiaulių policijos pareigūnus. Penktas į teisėsaugos akiratį patekęs asmuo - civilis. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gedgaudas Norkūnas ketvirtadienį ryte kreipėsi į teismą dėl trijų policijos pareigūnų ir vieno civilio asmens suėmimo.

Imuniteto tarnybos atliktame tyrime tarp sulaikytų keturių Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnų minimas ir skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas.

Gediminas Motiejūnas į teismą buvo atvestas pirmasis. Prokuroras prašo jį suimti dviem mėnesiams. Prašymą ir advokato kalbą išklausęs teismas sprendimą popietę paskelbė, kad prokuroro prašymas tenkinamas - G. Motiejūnas už grotų praleis porą mėnesių.

Kiek po 10 val. į teismą atvesto Ričardo Pociaus advokatas paprašė laiko susipažinti su ikiteisminio tyrimo duomenimis, tačiau ilgai neužtruko. Apie 11.30 val. Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad šis pareigūnas suimamas trims mėnesiams.

DELFI žiniomis, apie galimą pareigūnų nusikalstamą veiką pranešė policijos informatorius, kuris pats susijęs su narkotikų platinimo verslu - sulaikius stambią sintetinių narkotikų siuntą, įtariamųjų ir pareigūnų pateikti duomenys apie kiekius gerokai skyrėsi.

11.30 val. vos paskelbus suėmimo terminą R. Pociui, į teismą atvestas Narkotikų kontrolės skyriaus viršininkas T. Ruchtinas. Vyras nuo žiniasklaidos slėpė veidą. Ne ilgai teismo salėje išbuvęs R.  Ruchtinas sugrįžo popietę. Teisėjas Gediminas Viederis vyrui skyrė dviejų mėnesių suėmimą, nors prokuroras prašė trijų mėnesių suėmimo.

Po pietų į teismą atvestas verslininkas Sigitas Kačinskas, įtariamas su pareigūnais dalyvavęs narkotikų versle, sprendimo turės palaukti. Teisėjas Petras Karvelis, ar skiriama kardomoji priemonė suėmimas, planuoja skelbti penktadienį ryte. Prokuroras pateikė prašymą skirti dviejų mėnesių suėmimą. Teismas nusprendė, kad S. Kačinską leidžiama suimti vienam mėnesiui.

Ar bent vienas įtariamasis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais arba pripažino kaltę, neatskleidžiama.

Policijos departamentas pranešė, kad tyrimas buvo pradėtas, kai atliekant teritorinių policijos įstaigų nuotolinį stebėjimą ir užtikrinant kriminalinės žvalgybos kontrolę, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai gavo informacijos apie Šiaulių apskrities VPK pareigūnų galimą įsitraukimą į narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą. Patikrinus gautą informaciją, turima informacija apie pareigūnų vykdomas nusikalstamas veikas pasitvirtino.

Dar vienas įtariamųjų sąraše atsidūręs policijos pareigūnas, anot prokuratūros atstovų, nebus suimtas. Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, jo rolė tiriamame nusikaltime nėra tokia reikšminga, kad vyrą būtų prašoma laikyti už grotų.

Kaip teigė  G. Norkūnas, įtarimuose minimi pareigūnų galimai pasisavinti ir platinti narkotikai skaičiuojami kilogramais, tačiau detaliau vos pradėjus tyrimą, prokuroras sako nenorintis komentuoti.