Šių metų sausio 18 dieną Vilniaus apygardos teismas išteisino kaltinimų prekyba poveikiu sulaukusį eksteisėją Gintarą Čekanauską. Kitas kaltinamasis Giedrius Valatkevičius byloje buvo pripažintas kaltu, jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Antradienį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas pateikė apeliacinį skundą, rašoma išplatintame pranešime.

Prokuratūros nuomone, pirmos instancijos teismas buvo šališkas, taip pat netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, padarė esminių baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų, o nuosprendyje išdėstytos teismo išvados neatitinka bylos aplinkybių.

Išplatintame pranešime nurodoma, kad apeliaciniu skundu prokuratūra prašo panaikinti nuosprendžio dalį dėl G. Čekanausko išteisinimo ir jį pripažinti kaltu dėl prekybos poveikiu.

ELTA primena, kad prokuratūra tuometinio Regionų apygardos administracinio teismo teisėjo G. Čekanausko bylą teismui perdavė 2021 metų balandį. Ši byla yra atskirta iš didelės apimties bylos, susijusios su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Kaip anksčiau skelbė prokuratūra, G. Čekanauskas buvo kaltinamas pažadėjęs paveikti Kauno apygardos teismo teisėją, kad šis baudžiamojoje byloje priimtų palankų sprendimą ir atidėtų laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

Teisėsaugos teigimu, kitas šioje byloje kaltinamas asmuo – G. Valatkevičius, ne kartą tarėsi, planavo ir derino su advokatu Drąsučiu Zagrecku, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau davė 17 tūkst. eurų kyšį, kad šis, pasinaudodamas savo pažintimis ir kita tikėtina įtaka, paveiktų Kauno apygardos teismo teisėją, nagrinėsiantį G. Valatkevičiaus baudžiamąją bylą.