Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus vyriausiasis specialistas Vainius Rapševičius Panevėžio apylinkės teisme kovo 1 dieną išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį.

Teismą įtikino ikiteisminiam tyrimui vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Mindaugo Rimkaus argumentai bei tyrimo metu surinkti duomenys, pagrindžiantys V. Rapševičiaus kaltę.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Policijos departamento Imuniteto valdybos Panevėžio apygardos skyriaus pareigūnai, metu buvo nustatyta, kad kaltinamasis, būdamas valstybės tarnautoju, norėdamas padėti pažįstamam verslininkui, suklastojo administracinių nusižengimų (AN) protokolą.

2022 metų vasarį V. Rapševičius sulaukė pažįstamo panevėžiečio skambučio, kad jis gavo pranešimą dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, padaryto vairuojant jo bendrovei priklausantį automobilį, tačiau nenori nurodyti, kas vairavo šią nuomojamą transporto priemonę.

Policijos pareigūnas, nors ir neturėdamas pavedimo tirti šią administracinio nusižengimo bylą, prisijungė prie AN registro ir įrašė melagingus duomenis – kad automobilį vairavo niekuo dėtas panevėžietis, kuris neva atvyko į policiją ir prisipažino padaręs šį nusižengimą, tuomet surašė protokolą ir skyrė baudą, kuri buvo netrukus sumokėta.

Iš tiesų minėtas asmuo apie tai, kad buvo nubaustas bauda už nusižengimą, kurio nepadarė, sužinojo tik iš V. Rapševičiaus atžvilgiu ikiteisminį tyrimą atliekančių policijos tyrėjų. Manoma, kad jo anketiniais duomenimis kaltinamasis pasinaudojo, nes rado juos kitoje administracinio nusižengimo byloje, kurioje pastarąjį pats ir buvo baudęs.

Priimtame nuosprendyje teismas konstatavo, kad V. Rapševičius savo tyčiniais veiksmais, nesuderinamais su su Lietuvos policijos pareigūno vardu, sulaužydamas duotą pareigūno priesaiką, šiurkščiai pažeisdamas įstatymus, sumenkino Lietuvos policijos, kaip valstybės teisėsaugos institucijos, prestižą, padarė didelę neturtinę žalą asmeniui, kuriam nepagrįstai buvo surašytas AN protokolas bei Lietuvos policijai ir valstybei.

Už tai kaltinamajam teismas skyrė subendrintą 2 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 1 metų 6 mėnesių laikotarpiui. V. Rapševičiui taip pat skirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti policijos pareigūnu atėmimas 5 metams.

Dėl kitos panašios situacijos, dėl ko taip pat buvo kaltinamas V. Rapševičius – kai, užuot surašęs AN protokolą už Kelių eismo taisyklių pažeidimą pažįstamam panevėžiečiui, dokumentą surašė ir baudą skyrė jo sūnui, teismas kaltinamojo veiksmuose nusikaltimo neįžvelgė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją