Nuosprendis buvo paskelbtas po pertraukos, per kurią prokuroras nesėkmingai bandė išsiaiškinti, kas pagrobė teismo žinioje esantį kaltinamąjį. Remtasi į teismo posėdžio salę vėlavusios jo motinos žodžiais. Ši tvirtino, kad sūnų prieš valandą išsivežė du civiliais drabužiais vilkintys asmenys, prisistatę policininkais.

Kas melavo?

Anot motinos, sūnų išsivežę vyrai parodė policijos pažymėjimus. Jie vilkėjo odinėmis striukėmis.

Nepažįstamieji pasirodė tuo metu, kai ji trumpam nuėjo į sandėliuką. Grįždama susidūrė su tais vyrais tarpduryje. Išvedamam sūnui jie liepė palikti namie raktus, grandinėles ir kitus daiktus. 17-metis buvo išvestas be antrankių - tik liepta laikyti rankas už nugaros.

Paklausus, ką tai reiškia, nepažįstamieji atsakę, kad veža kaltinamąjį į teismą. Moteris teigė maniusi, jog sūnus vežamas į posėdį, per kurį bus skelbiamas nuosprendis, tačiau atskubėjusi į teismą čia jo nerado.

Teisėjui paskelbus pertrauką imta teirautis apie 17-metį visų Kauno policijos komisariatų budėtojų, bet šie tvirtino, kad toks asmuo pas juos nepristatytas. Buvo manoma, kad galbūt kurio nors padalinio kriminalistai savavaliauja - nusivedė nepilnametį, įtariamą dar kokiu nors nusikaltimu, apklausti ir neužregistravo jo sulaikymo laiko. Tačiau niekas nepatvirtino ir šios prielaidos. Be to, jaunuolio motina įtikinėjo, kad daugiau jokių bylų teismuose sūnus neturi.

Aukos suluošintos

Kauno apygardos teismas 17-mečiui skyrė 2 metus ir 6 mėnesius laisvės atėmimo. Jis pripažintas kaltu dėl dviejų žmonių suluošinimo. Vienas jų - metais vyresnis vaikinas, turintis silpną protinę negalią, kitas - benamis. Pirmasis dabar nebevaldo dalies kairės rankos pirštų - jam peiliu pažeista žasto arterija ir nervas. Antrasis po patirtos sunkios galvos traumos tapo neveiksnus.

Abu nusikaltimai įvykdyti viešoje vietoje, gausių liudytojų akivaizdoje. Tada teisiamasis buvo 16 metų ir mokėsi Vilijampolės vidurinės mokyklos 9 klasėje. Teismo nuosprendyje teigiama, jog abiem atvejais nusikaltimai padaryti dėl menkavertės dingsties.

Žiaurumo protrūkiai

Bendraamžis sužalotas dėl to, kad nedavė cigaretės, nors pats rūkė. Šis išpuolis sutrikdė pernai pavasarį Lietuvos veterinarijos akademijos sporto centre vykusias specialiųjų mokyklų krepšinio varžybas.

Benamis pasipainiojo po paauglio kojomis 2007-ųjų liepos pavakarę vienoje Vilijampolės viešojo transporto stotelėje. Iš pradžių "dėl prasto kvapo" jam smogta kumščiu į galvą. Užpultasis puolė bėgti. 16-metis jį pasivijo ir puolė talžyti rankomis, kojomis bei buteliu. Į galvą buteliu smogta aukai bejėgiškai klūpant.

Teisiamojo motina LŽ pasakojo, kad sūnus tapo toks žiaurus po tragiškos vyresniojo brolio žūties. Jis, būdamas 14-os, buvo užmuštas per gatvės konfliktą su buvusiu boksininku. Apie šią 1999-aisiais Kaune įvykusią tragediją plačiai rašyta. Lemtingas buvo vienintelis boksininko, į kurį 14-metis su draugu pataikė sniego gniūžte, smūgis. Žudikas pripažintas nepakaltinamu - konstatuota, jog tai sportuojant patirtos traumos padariniai.

Tik pabartas

Vakarykštis nuosprendis - jau antras 17-mečio, kuriam brolio nužudymo dieną tebuvo 8-eri, biografijoje. Šių metų birželį už turto prievartavimą jam skirtas maksimalus nepilnamečiui - 45 parų - areštas.

Įtariama, kad per išpuolius 17-metis buvo neblaivus, tačiau tai neįrodyta, nes jis sulaikytas ne iš karto. Iš nuteistojo Valstybinei ligonių kasai priteista daugiau kaip 17 tūkst. litų.

Tai, jog kaunietis yra nepilnametis (18-a sukaks tik po mėnesio), prisipažino ir gailisi, pripažinta lengvinančiomis aplinkybėmis.

Sužalotam bendraamžiui, prašiusiam 20 tūkst. litų už neturtinę žalą, priteista perpus mažesnė suma.

Situacija kebli

17-metis turėtų būti suimtas nuosprendžiui įsiteisėjus. Tačiau prokuroras, prašęs uždaryti jį už grotų 7 metams, teismo sprendimą ketina skųsti.

Nuteistajam dingus, nežinia ir kada bus įjungtas nuosprendžio įsiteisėjimo skaitiklis - laikas pradedamas skaičiuoti nuo tos dienos, kai nuosprendis įteikiamas. Jeigu to nepavyks padaryti, teismas kreipsis į policiją dėl nuteistojo paieškos.

Išėjusi iš teismo 17-mečio motina tikino, kad vyksta tiesiai į policiją. Tačiau po pusvalandžio ji LŽ telefonu jau teigė, jog prastai jaučiasi, tad važiuoja pas motiną gerti raminamųjų vaistų.

Policija, neturėdama motinos pareiškimo, paieškos pradėti neketina. "Mums tai labiau primena inscenizaciją, - neslėpė pareigūnai. - Blogiausiu atveju - neteisėtą laisvės atėmimą."

Vakar po pietų 17-mečio motinos mobiliuoju telefonu jau niekas neatsiliepė.