„Man baisu ir pagalvoti, kaip išmestas miške jis prieš mirtį ieškodamas kelio į namus klaidžiojo po laukus, kol galop mirtinai sušalo pelkėje“, – su sutuoktinio, kuris vadovavo vienai bendrovei bei valdė didelį sodininkystės ūkį, netektimi iki šiol negali susitaikyti jo žmona.

Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėja Jolanta Bagdonienė trečiadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje keturi Švenčionių rajono gyventojai kaltinami dėl plėšimo, svetimo turto sugadinimo ir neatsargaus gyvybės atėmimo.

Šioje byloje kaltinimų sulaukė 43 metų Jurijus Ivčakovas, 21 metų Giedrius Surdokas, 38 metų Markas Losinskis ir 24 metų Jevgenijus Šurpickis.

Tragiškai mirusio 54 metų Kazimiro I. našlė tik teismo salėje išvydo jos sutuoktinį prieš mirtį paskutinius mačiusius vyrus.

„Jie manęs net iki šiol neatsiprašė, neatėjo į namus ir nepareiškė užuojautos – jaučiasi taip lyg nieko ir nebūtų įvykę“, – kaltinamųjų elgesiu negali atsistebėti moteris.

Paliko ant sniego be vieno bato

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Audronė Pupeikienė pagarsino, kad dar praėjusių metų balandžio 9-osios vakarą kaltinamieji sumušę apiplėšė Kazimierą I., o paskui paliko ant sniego be vieno bato.

Nukentėjusiojo kūną prie vandens telkinio tik prėjus 8 dienoms aptiko pareigūnų šuo.

Ekspertai nustatė, kad vyras mirė dėl bendro kūno atšalimo – vidutinė tuo metu paros temperatūra tebuvo 0,1 laipsnis šilumos.

M. Losinskis ir J. Šurpickis pripažįsta jiems pateiktus kaltinimus, tuo metu G. Surdokas jaučiasi tik iš dalies kaltas, o J. Ivčakovas pareiškė, jog su nelaimingu atsikimu yra visiškai nesusijęs.

Nupirko benzino už 100 litų

Kas gi nutiko tą balandžio 9-osios vakarą, kad reikėjo Kazimierą I. palikti be vieno bato ant sniego ir juoba dar neblaivų?

Vienintelis tą vakarą blaivus buvęs M. Losinskis teisme taip ir negalėjo pasakyti, kodėl taip nežmoniškai pasielgė tamsų ir šaltą vakarą (tuo metu buvo 5 laipsniai šalčio).

„Man labai gaila dėl to, kas nutiko“, – tesugebėjo išlementi jis.

Kaltinamasis pasakojo, kad tą vakarą su savo draugais prie Pabradėje (Švenčionių r.) pastebėjo neblaivų vyrą. „Jis užstojo kelią, todėl buvau priverstas sustabdyti automobilį“, – prisipažino M. Losinskis.

Jis tikino, kad priėjęs neblaivus vyras paprašė jį parvežti iki namų – už tai žadėjo atsilyginti. Automobilyje sėdėjusi kompanija sutiko – nors iki namų buvo vos keliolika kilometrų, Kazimieras I. degalinėje nupirko degalų už 100 Lt.

„Paskui jis pasakė, kad dar norėtų išgerti – nuvažiavome iki parduotuvės, bet iš jos išėjau, nes man buvo gėda“, – sakė M. Losinskis.

Jo teigimu, G. Surdokas su Kazimieru I. nupirko pora butelių degtinės ir alaus, pakeliui išgėrė, kol galop nutarė bedrakeleivį parvežti iki namų.

Pinigų ieškojo net batuose

Kai M. Losinskio vairuojamas automobilis įsuko į kelią, vedantį link Kazimiero I. namų, vairuotojas netrukus sustojo.

„Toliau nevažiavau, nes buvo prisnigta ir bijojau, kad mašina gali užklimpti“, – sakė jis.

Kaltinamojo teigimu, Kazimieras I. iš automobilio neišlipo, o išvirto. „Jis sakė, kad nieko baisaus, pareisiu į namus, čia jie visai netoli“, – prisiminė M. Losinskis.

Ikiteisminio tyrimo teisėjui pasakojęs, kad jo draugai buvo nutarę apiplėšti Kazimierą I. ir esą iš jo paėmė ne tik du mobiliuosius telefonus, bet ir 110 Lt, šiandien M. Losinskis šio pasakojimo išsižadėjo. Kodėl, negalėjo paaiškinti.

„Aš sakiau, kaip buvo“, – sau prieštaraudamas sakė kaltinamasis.

Tyrimo metu jis buvo sakęs, kad G. Surdokas iš automobilio išlipusiam Kazimierui I. buvo užlaužęs ranką ir ją prispaudęs prie žemės – tuo metu apieškojo jo striukės kišenes. Tačiau pinigų vyrams esą neužteko.

„Tada Giedrius pasakė, kad gal tas vyras pinigus slepia batuose – juos numovė, bet ir ten jų nerado“, – ikiteisminio tyrimo metu sakė M. Losinskis.

„Sakiau, ką jūs darote, palikite tą žmogų ramybėje, juk jis ir benzino užpylė, ir degtinės nupirko, važiuokime namo“, – prisiminė kaltinamasis.

Draugai šįkart jam pritarė – visi sėdo į automobilį ir grįžo į Pabradę. Čia pasidalino iš Kazimiero I. paimtus pinigus ir telefonus.

Paliko kaip šunį

Į namus negrįžtančio Kazimiero I. sutuoktinė pasigedo dar tą patį vakarą – moteris buvo išvykusi į kitą Lietuvos kraštą.

„Skambinau telefonu, bet jis neatsiliepė, iš karto nujaučiau, kad kažkas blogai, bet į policiją buvo beprasmiška kreiptis – sakė, jog reikia pralaukti tris dienas, – teigė moteris. – Paskui pareigūnai prisipažino, kad be reikalo nesikreipiau – gal dar būtų pavykę jį surasti“.

Sėdinčioje pozoje sušalusį vyrą aptiko policijos šuo – pareigūnai jau buvo apieškoję visą mišką.

„Niekaip nesuprantu, kodėl jie vyro neparvežė namo, o kaip šunį numetė pakelėje ir paliko“, – su netektimi negali susitaikyti moteris.

Jos teigimu, tyrimo metu buvo surastas tik vienas vyro batas – reiškia jis tą šaltą naktį iš tikrųjų ėjo basas. „Nežinau, kodėl jie paliko toje vietoje – ten tikrai nėra kelio į mūsų namus“, – patikino moteris.

Įtariamuosius pareigūnai susekė labai greitai – juos pavyko nustatyti pagal nukentėjusiajam priklausančius mobiliuosius telefonus.

Jeigu teisme bus įrodyta kaltinamųjų kaltė, jiems grės areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.