Policijos departamentas dar savaitgalį skelbė, kad sunkios būklės kūdikis rastas šeštadienį apie 11 val. prie daugiabučio, jis išmestas per pirmo aukšto langą. Įtariamasis – 1998 m. gimęs vaiko tėvas.

Delfi žiniomis, tiek medikai, tiek policija į butą, kur įvyko tragedija, buvo kviestos ir anksčiau. Šią informaciją patvirtino Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

„Buvo porą kartų iškvietimai šiuo adresu“, – sakė policijos atstovė.
Ji neatskleidė, dėl ko tiksliai buvo kviečiama pagalba.

Delfi žiniomis, tarnybos kviestos dėl jauno vyro psichikos problemų, jis ne kartą grasino nusižudyti.

Prieš pat išmetant kūdikį jis pats skambino Bendrajam pagalbos centrui, kalbėjo neadekvačiai, fone girdėjosi moters balsas.

Šiuo metu jo sveikata vis dar sutrikusi, vyras negalėjo dalyvauti teismo posėdyje, kur buvo sprendžiamas klausimas dėl jo suėmimo. Teisėjas už akių jį suėmė 14-ai dienų.

„Toks terminas paskirtas kadangi pats įtariamasis dėl sveikatos būklės dalyvauti posėdyje negalėjo. Buvo gauta gydytojo pažyma dėl jo nedalyvavimo posėdyje, – sakė Klaipėdos apylinkės teismo atstovė Monika Vismantė. – Kai jo sveikatos būklė pagerės, bus iš naujo svarstoma dėl jo suėmimo pratęsimo, jau jam dalyvaujant. Kiekvienas turi teisę būti išklausytas“.

Paauglystėje nužudė benamį


Prokuratūra anksčiau skelbė, kad įtariamasis E. A. jau kelis kartus teistas, taip pat ir už nužudymą.

Delfi išsiaiškino, kad gyvybę įtariamasis atėmė būdamas 14-os metų, už grotų dėl to atsidūrė 2013 m. ir tik 2021 m. išėjo į laisvę. Kartu su juo nuteistas ir metais vyresnis draugas. Jiedu 2012 m. gruodžio 12-ąją mirtinai uždaužė benamį dėl dviejų cigarečių.

Kaltinamieji stoję prieš teismą tuomet pasakojo nužudymo dieną išgėrę alaus. Įkaušę jie paprašė benamio nupirkti jiems cigarečių.

Šią paslaugą paaugliams jis padarė ne pirmą kartą, už tai benamis iš pakelio paprastai sau pasiimdavo porą cigarečių, bet tąkart paėmė keturias.

Nepilnamečiai dėl to supyko ir sukūrė keršto planą: įsiviliojo vyrą į daugiabučio laiptinę pasiūlę alaus, ten jį be gailesčio suspardė.

Sumuštą vyrą jie paliko, o vėliau grįžo pažiūrėti, kaip jis laikosi. Kai pamatė, kad jis atgavo sąmonę, paaugliai benamiui trenkė dar kelis kartus. Po šių smūgių jis daugiau nebeatsikėlė.

Už žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų E. A. skirta 8 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmė. Ją jis atliko 2021 m.

Bylos medžiagoje užfiksuota, kad E. A. 2011-2012 m. buvo antrus metus paliktas mokytis septintoje. klasėje, pamokų praktiškai nelankė.

„E. A. mokymosi rezultatai buvo prasti dėl pamokų nelankymo ir tingėjimo, su mokytojais buvo įžūlus, ginčydavosi, atsikalbinėdavo, keikdavosi. E. A. motina sūnaus paveikti nepajėgė. E. A. linkęs į delikventišką elgesį (agresyvumą, klastą, nesąžiningumą), valkatavimą, jam labai svarbūs draugai, jų nuomonė, lengvai pasiduoda neigiamai jų įtakai.

E. A. tėvas kontaktų su mokykla vengė, į pedagogų telefonų skambučius neatsiliepdavo arba atsiliepęs šiurkščiai liepdavo jam netrukdyti“, – tokios aplinkybės tada buvo užfiksuotos jo charakteristikoje.

Paminėta, kad jaunuolio motina neinformavusi mokyklos išvyko dirbti į užsienį, palikusi vaiką auginti močiutei.

Išėjęs į laisvę E. A. vėl buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį, tačiau dėl ko, prokuratūra neatskleidžia.

Kūdikio būklė – kritinė


Delfi jau rašė, kad kūdikio būklė kritinė per pirmadienį surengtą spaudos konferenciją gydytojas Linas Mikelis laikinai einantis Klaipėdos Vaikų ligoninės reanimacijos skyriaus vedėjo pareigas, sakė, kad kūdikio būklė bloga, stipriai sužalota jo galva.

Jis paminėjo, kad kūdikis suluošintas. Gali būti, kad jis buvo stipriai muštas dar prieš išmetant pro langą.

„Vaikas atvežtas šeštadienį po pietų, jo būklė buvo ypatingai sunki, patyręs daugybinius galvos ir vidaus organų sužalojimus. Būklė artėjo prie kritiškos, bet po truputį pavyko stabilizuoti, ištirti, buvo derinta su Kauno klinikų reanimatologais, kūdikis pervežtas į Kauno klinikas“, – L. Mikelio žodžius citavo LRT.

Vaiko teisių tarnybos duomenimis, šeimoje yra dar vienas vaikas, jis šiuo metu saugioje aplinkoje.

„Vaiko teisių gynėjų turimais duomenimis, kūdikio sveikatos būklė pablogėjo, šiuo metu yra kritinė. Vaiko teisių gynėjai susisiekė su kūdikio mama, pasiūlė pagalbą. Mūsų žiniomis, tai ne vienintelis šeimoje augantis vaikas. Kitas šeimoje augantis vaikas šiuo metu yra saugioje aplinkoje.

Šiuo metu vaiko teisių gynėjai renka kitą svarbią informaciją, vertina, kokios dar pagalbos gali reikėti šeimai, kuriai jau anksčiau buvo teikta pagalba, ir inicijuos jos teikimą“, – komentavo Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė.

Kol kas teisėsauga tyrimą pradėjo pagal BK 140 str. 3 d., kur nustatyta atsakomybė už nežymų sveikatos sutrikdymą mažamečiui. Tikėtina, tyrimas bus perkvalifikuotas į sunkesnį nusikaltimą, kai bus nustatyta, kokie konkrečiau sužalojimai padaryti.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)