Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama ypatingo žiaurumo byla – dėl tyčinio vilniečio Ričardo J. nužudymo prokurorai kaltinimus yra pareiškę jau kartą dėl vagystės teistam 20 metų Kirilui Strekalovui, 26 metų Dmitrijui Zdancevičiui ir 38 metų Edvardui Veršeliui.

Ikiteisminį tyrimą byloje atlikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Boika teigia, kad bendrininkų grupėje kaltinamieji, siekdami išreikšti neapykantą Ričardui J. dėl jo padaryto nusikaltimo (nepilnametės išžaginimo), tyčia itin žiauriai ir kankindami jį nužudė.

Sveiku protu nesuvokiama istorija nutiko praėjusiais metais, naktį iš balandžio 16-osios į 17-ąją Vilniuje, Karaliaučiaus g., savivaldybei priklausančiuose naujos statybos socialiniuose namuose.

Tą vakarą laiptinėje girtavę jauni vyrai pamatė į namus su sugyventine grįžtantį Ričardą J.

„O, žiūrėk, pedofilas eina“, – pamatęs prieš kurį laiką iš pataisos namų į laisvę išėjusį Ričardą J., sakė vienas jaunuolių.

Laiptinėje toliau alkoholinius gėrimus begerdami vyrai po kiek laiko nusprendė užeiti į Ričardo J. namus – esą gal nuteistojo sugyventinė taip pat norės prisijungti prie jų kompanijos. Jie neslėpė turėję ir ketinimų su moterimi pasimylėti – žinoma, kaip dabar sako, jeigu ji asmeniškai būtų sutikusi.

Tačiau taip jau nutiko, kad namuose kompanija moters nerado, čia miegoti jau ruošėsi Ričardas J.

Moteriško švelnumo nesulaukę įsiūčio apimti vyrai nusprendė buto šeimininkui surengti egzekuciją – atkeršyti už nepilnametės, kurios jie net nepažinojo, išžaginimą.

Tyčiodamiesi iš bausmę jau atlikusio Ričardo J. įtariamieji rankomis ir kojomis sudavė ne mažiau kaip 30 smūgių į įvairias kūno vietas.

„O dabar sužinosi, ką reiškia žaginti jaunas mergaites“, – netrukus buto šeimininkui pareiškė vienas vaikinų ir kartu su bendrais kraujo klane skendinčiam vyrui numovė kelnaites.

Kol D. Zdancevičius ir E. Veršelis laikė dar vis besipriešinantį Ričardą J., K. Strekalovas virtuvėje susirado didelį virtuvinį šaukštą ir jam sugrūdo į išangę.

Pasimėgavę atliktu „žygdarbiu“, vyrai išėjo iš namų – toliau laiptinėje tuštino alkoholinius gėrimus ir aptarinėjo įvykius Ričardo J. bute. Taip bešnekėdami vyrai po kiek laiko nusprendė dar kartą nueiti, pasak jų, pas pedofilą.

„Einam, pažiūrėsime, kaip tas iškrypėlis laikosi“, – bičiulius ragino vienas įtariamųjų.

Netrukus patekę į Ričardo J. namus vyrai buvo nemaloniai nustebinti – šeimininkas jau buvo išsitraukęs šaukštą ir gulėjo lovoje. Įsiutę, kad jis dar gyvas, nekviesti svečiai nusprendė dar labiau jį pamokyti – nusprendė į išangę įkišti išgertos degtinės butelį.

Tiesa, šiam planui nebuvo lemta išsipildyti – stiklinis butelis niekaip nelindo... Netekęs kantrybės vienas vaikinų kelis metrus pasitraukė nuo Ričardo J. ir išsibėgėjęs koja įspyrė butelį į išangę.

Po „žygdarbio“ trijulė išėjo į namus. Kitą dieną K. Strekalovas apie „nuotykius“ papasakojo savo draugui ir pasiūlė nueiti kartu pasižiūrėti, kaip laikosi Ričardas J.

Kaip vėliau pasakojo liudytojas, vaizdas namuose buvo išties kraupus – Ričardas J. vos alsavo, visas kambarys buvo aptaškytas kraujais. Išsigandęs vyras iškvietė medikus ir policiją – K. Strekalovas buvo sulaikytas tą pačią dieną, o du jo bendrai – po paros.

Tuo metu į Vilniaus greitosios pagalbos ligoninę komos būsenoje atvežtas Ričardas J. nebeišgyveno – netrukus mirė.

K. Strekalovas, D. Zdancevičius ir E. Veršelis šiuo metu dienas leidžia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK). Laukdamas teismo E. Veršelis sugebėjo sukurti šeimą – su mylima moterimi susituokė Lukiškėse.

Du kaltinamųjų pripažįsta jiems pareikštus kaltinimus, o vienas aiškina, kad nuo panaudoto smurto Ričardas J. negalėjo mirti.

Ketvirtadienį kaltinamieji buvo atvežti į Vilniaus apygardos teismą – šiomis dienomis baigiasi jiems skirtas suėmimo terminas. Jeigu jis nebūtų pratęstas, kaltinamiesiems atsivertų vartai į laisvę.

Tačiau, atrodo, bent K. Strekalovas ir D. Zdancevičius tuo netiki. Kai baudžiamosios bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Laureta Ulbienė kaltinamųjų paklausė, ką jie norėtų pasakyti teismui dėl suėmimo termino pratęsimo, K. Strekalovas prarado amą: „Neturiu ką pasakyti“. Tą patį pakartojo ir D. Zdancevičius.

Tuo metu jų bendras E. Veršelis viliasi, kad jam gali pavykti ištrūkti į laisvę ir teismo prašė nuosprendžio laukti laisvėje.

Vis dėlto, byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras R. Boika įsitikinęs, kad kaltinamieji turi likti Lukiškėse – kitaip gali pasislėpti nuo teismo. Be to, prokuroro teigimu, nebūtina apsunkinti proceso – baudžiamoji byla jau beveik baigta nagrinėti teisme. Kitą pirmadienį prokuroras teisme žada įvardyti, kokių bausmių kaltinamieji nusipelno už Ričardo J. itin žiaurų nužudymą.