Ilgalaikis tyrimas pradėtas 2013 m. birželio mėn. Panevėžio teisėsaugos atstovai į pagalbą pasitelkė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnus bei Marijampolės pataisos namų pareigūnus.

Marijampolės pataisos namuose ir Panevėžio, Kėdainių miestuose bei Marijampolės r. atliktus 15 kratų, pareigūnai sulaikė 7 įtariamuosius, siejamus su Panevėžio mieste veikiančia nusikalstama grupuote.

Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi, ne kartą teisti.

Tai panevėžiečiai M. A., gimęs 1979 m., teistas 7 kartus, K. Š., gimęs 1987 m., teistas 2 kartus, A. K., gimęs 1983 m., teistas 2 kartus (sulaikytas Vokietijoje, Norvegijoje), A. V., gimęs 1982 m., teistas 2 kartus, I. V., gimęs 1979 m., teistas 1 kartą (sulaikytas Vokietijoje), A. N., gimęs 1977 m., teistas 3 kartus (sulaikytas Vokietijoje) ir Kėdainių miesto gyventojas A. B., gimęs 1982 m., neteistas, A. B., gimęs, 1984 m., teistas 9 kartus.

Trys įtariamieji yra nuteisti ir atlieka bausmę Marijampolės pataisos namuose: Panevėžio rajono gyventojas S. Ž., gimęs 1989 m., 4 kartus teistas, panevėžietis M. Z., gimęs 1986 m., teistas 4 kartus ir kaunietis A. D., gimęs 1981 m., teistas 9 kartus.

Šie įtariamieji nuo 2013 m. kovo mėn. iki liepos mėn., veikdami organizuotoje grupėje, iš anksto susitarę daryti labai sunkius nusikaltimus, verbavo, perleido, gabeno ir išnaudojo 12 nukentėjusiųjų, kuriuos vertė daryti nusikalstamas veikas Vokietijos Federacinėje Respublikoje. Ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Kratų metu pas įtariamuosius rasti ir paimti šaunamieji ginklai – karabinas, dujinis pistoletas, perdirbtas į kovinį, šratinis automatas, priskiriamas A kategorijos ginklams, 3 šratiniai ginklai, priskiriami C kategorijos ginklams, taip pat paimta šaudmenų, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kurių priklausomybę ir kiekius nustato Kriminalistinių tyrimų centro specialistai.

Policija praneša, kad minėti asmenys įtariami vykdę nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 147 straipsnio 2 dalyje („Prekyba žmonėmis“). Ikiteisminį tyrimą atlieka Panevėžio apskr. VPK ONTB tyrėjai, kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Panevėžio apskr. VPK ONTB pareigūnai, siekdami objektyviai ir išsamiai surinkti įrodymus, nustatyti kitus nukentėjusiuosius, prašo Panevėžio apskrities gyventojų, kurie buvo išvežti ir verčiami daryti nusikaltimus, darbo dienomis kreiptis į ONTB pareigūnus tel. (8 45) 503 013, atvykti į 325 kabinetą Panevėžyje, Tulpių g. 60.

Asmenys, turintys informacijos, tačiau vengiantys viešumo, gali kreiptis anoniminiu tel. (8 45) 503 333 arba anoniminiu elektroniniu paštu panevezioontb@gmail.com.

Panevėžio apskr. VPK ONTB pareigūnai dėkoja Lietuvos Carito darbuotojoms už nuolat teikiamą pagalbą pareigūnams ir nusikaltimų aukoms ir glaudų bendradarbiavimą.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad:

1. Tas, kas pardavė, pirko, kitaip perleido ar įgijo, verbavo, gabeno ar laikė nelaisvėje žmogų panaudodamas fizinį smurtą ar grasinimus arba kitaip atimdamas galimybę priešintis, arba pasinaudodamas nukentėjusio asmens priklausomumu ar pažeidžiamumu, arba panaudodamas apgaulę, arba priimdamas ar sumokėdamas pinigus, arba gaudamas ar suteikdamas kitokią naudą asmeniui, kuris faktiškai kontroliuoja nukentėjusį asmenį, jeigu kaltininkas žinojo arba siekė, kad nukentėjęs asmuo, nesvarbu, ar jis sutiko, būtų išnaudojamas vergijos ar panašiomis į vergiją sąlygomis, prostitucijai, pornografijai ar kitoms seksualinio išnaudojimo formoms, priverstiniam darbui ar paslaugoms, įskaitant elgetavimą, nusikalstamai veikai daryti arba kitais išnaudojimo tikslais,
baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki dešimties metų.

2. Tas, kas šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką padarė dviem ar daugiau nukentėjusiems asmenims arba sukeldamas pavojų nukentėjusio asmens gyvybei, arba dalyvaudamas organizuotoje grupėje, arba žinodamas ar siekdamas, kad būtų paimtas nukentėjusio asmens organas, audinys ar ląstelės, arba būdamas valstybės tarnautojas ar viešojo administravimo funkcijas atliekantis asmuo ir vykdydamas įgaliojimus,
baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dvylikos metų.

3. Nukentėjęs nuo šiame straipsnyje numatytos veikos asmuo gali būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už nusikalstamą veiką, kurią jis buvo priverstas tiesiogiai padaryti dėl jam padarytos šiame straipsnyje numatytos veikos.
4. Už šio straipsnio 1 ir 2 dalyse numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.