M. Sasnauskui buvo pareikšti kaltinimai nužudymu, sunkiu sveikatos sutrikdymu ir kitais nusikaltimais. Prokuroras kaunietį už grotų siūlė siųsti 16 metų.

Už protu nesuvokiamo nusikaltimo įvykdymą teismas M. Sasnauskui, subendrinus bausmes, skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

„Galima sakyti, kad P. Sasnauskas buvo šio nusikaltimo iniciatorius. Visi nuteistieji su juo sutiko, todėl yra laikomi nusikaltimo bendravykdytojais“, - teigė bylos tyrimui vadovavęs prokuroras Andrius Kiuršinas.

Nuteistasis niekada neprisipažino įvykdęs nusikaltimą, tačiau, pasak prokuroro, geranoriškai stengėsi atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą.

„Savo pozicijos nei dėl kaltės, nei dėl parodymų davimo jis neišsakė. Jis tik nurodė, kad dalyvavo tame įvykyje, tačiau neatliko veiksmų, kurie sukėlė tokius padarinius. To jis negalėjo įvardinti kaip prisipažinimo. Mano nuomone, tai nebuvo prisipažinimas“, - teigė prokuroras.

A. Kiuršino žiniomis, nukentėjusiesiems yra atlyginta 3000 eurų žala, tačiau bendras žalos atlyginimo mastas, kuris skirtas visiems nusikaltimo dalyviams, siekia šimtus tūkstančių eurų.

Kiti du jaunuoliai už itin žiaurų tyčinį nužudymą, sunkų kūno sužalojimą ir didelės vertės turto sunaikinimą jau nuteisti - nusikaltimo metu buvusiam nepilnamečiu M. Sasnausko broliui Pauliui Sasnauskui buvo skirta 7,5 metų, o Pauliui Diliūnui – 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kartu su jais dėl padėjimo įvykdant šiuos nusikaltimus kaltu pripažintas ir Lukas Buckus. Jam skirti 2 metai nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant.

Anot prokuroro, benziną bute laistė visi nuteistieji, tačiau lemtingą degtuką įžiebė jau bausmę atliekantis P. Diliūnas.

Teismo proceso metu M. Sasnauskas nurodė, kad iki suėmimo jis dirbo, turėjo savo verslą. Teigė, kad Jungtinėje Karalystėje, Redingo mieste turėjo savo kavinę.

Tai viskas, ką teisme nurodė M. Sasnauskas - parodymus jis duoti atsisakė.

Pragaras daugiabutyje

Žiaurus nusikaltimas Kaune buvo įvykdytas 2012 metų kovo 25-osios naktį.

Tąnakt į namus grįžęs girtas nepilnametis kaunietis P. Sasnauskas savo broliui M. Sasnauskui pasiskundė, kad viename daugiabučiame Baltų prospekte švenčiant gimtadienį, jis buvo sumuštas.

Tuo metu su draugais namuose girtavęs M. Sasnauskas nusprendė atkeršyti už brolį. Pasiėmęs tuščią talpyklą, kartu su keliais jaunuoliais M. Sasnauskas taksi automobiliu nuvažiavo į degalinę, nusipirko benzino ir apie 2 val. 30 min. nakties nuvažiavo prie namo, kuriame buvo sumuštas jo brolis.

Ten keliolikos jaunuolių kompanija šventė vieno iš butą nuomojančių jaunuolių gimtadienį. M. Sasnauskas su broliu bei kartu atvažiavęs Paulius Diliūnas surengė egzekuciją – apipylė šį jaunuolį bei buto koridorių benzinu ir padegė.

Dar keli kartu atvažiavę jaunuoliai, pamatę šiuos jų veiksmus, spruko lauk. Degantis vaikinas dar sugebėjo nubėgti į vonią, bet ten, apsinuodijęs smalkėmis, mirė.

Tuo tarpu bute buvęs jaunimas iš gaisro gelbėjosi kaip kas išmanė. Atkirsti ugnies, 5 iš jų iššoko iš septintajame aukšte esančio buto ir nukritę ant žemės susižalojo.

Vėliau dviems iš jų buvo diagnozuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, trims – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Vienas iš sunkiai sužalotų vaikinų liko neįgalus.

Per gaisrą nukentėjo keli šio daugiabučio butai, ugnis ir vanduo sugadino turtą, kurio vertė – daugiau nei 64,5 tūks. Eur.

Iš viso šioje byloje nukentėjusiais buvo pripažinti 22 asmenys, patyrę fizinę, moralinę ar turtinę žalą. Jau kitą rytą po šio gaisro M. Sasnauskas dingo, o jo brolis ir keli kiti jaunuoliai pareigūnų buvo sulaikyti.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, pasislėpusio Martyno Sasnausko byla buvo išskirta į atskirą, o kiti trys kaltininkai nuteisti.

2015 metais nuteistųjų skundus išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas bausmių jiems ne tik nesušvelnino, bet ir dar padidino po gaisro ir kritimo iš septintojo aukšto neįgaliu likusio 21 metų jaunuolio civilinį ieškinį – nuo 41,5 tūkst. eurų iki 248 tūkst. eurų.

Pasislėpusio nuo teisingumo M. Sasnausko atžvilgiu buvo išduotas Europos arešto orderis. 2016 metų balandį jis sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir lapkričio mėnesį perduotas Lietuvai.