Prokuratūros duomenimis, 2020 metų spalio 30-osios paryčiais kaltinamasis iš Mažeikiuose esančios nesaugomos automobilių aikštelės pagrobė 35 000 eurų vertės automobilį BMW X5 Xdrive.

Įtariama, kad nusikaltimas buvo kruopščiai planuotas – iš anksto paruoštas automobilio raktas bei palydovinės apsaugos sistemos signalą blokuojantis slopintuvas. Įsilaužęs į automobilį, vyras juo spruko iš įvykio vietos, bet vos po keleto valandų jį ėmė persekioti policijos pareigūnai. Kaltinamasis automobilį paliko miške Telšių rajone.

Aiškinantis nusikaltimo aplinkybes, automobilyje surinkti įkalčiai pareigūnus atvedė prie praeityje jau teisto ir laisvės atėmimo bausmę atlikusio mažeikiškio. Atlikus kratas kaltinamojo gyvenamojoje vietoje, rastos penkių žmonių banko kortelės ir jų naudotojų tapatybės patvirtinimo duomenys.

Įtariama, kad kaltinamasis už piniginį atlygį įtikino pažįstamus sudaryti su bankais elektroninės bankininkystės sutartis, o išduotas elektronines mokėjimo priemones – perduoti jam. Jomis naudodamasis vyras sulaukdavo nuo 10 iki 1 000 eurų piniginių įplaukų, kurias išsigrynindavo ar, neteisėtai prisijungęs prie internetinės bankininkystės, pervesdavo kitiems asmenims. Atlikus kaltinamojo turto tyrimą buvo nustatytas 126 410,23 eurų skirtumas tarp teisėtų pajamų ir išlaidų.

Pateikus įtarimus ir atlikus pradinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, mažeikiškis buvo išleistas į laisvę, bet nuo 2022 metų kovo mėnesio vyro išsikviesti Telšių teisėsaugos pareigūnams jau nebepavyko.

Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmai skyrė vyrui kardomąją priemonę – suėmimą už akių, jo tarptautinei paieškai buvo išduotas Lietuvos arešto orderis. Gruodį įtariamasis sulaikytas Didžiojoje Britanijoje, o sausio 6 dieną atskraidintas į Lietuvą ir suimtas dviem mėnesiams.

Baudžiamasis kodeksas už didelės vertės svetimo turto pagrobimą numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Asmuo, neteisėtai disponavęs elektroninės mokėjimo priemonės duomenimis, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją