„Anksčiau ar vėliau teigiamas rezultatas bus“, – spaudos konferencijoje patikino R. Požėla.

3 vaikai iš Ingos ir Mindaugo Vilčinskų šeimos teismo sprendimu buvo paimti birželio 1-ąją, nes tėvai atsisakė savo atžalas leisti į mokyklą.

Beveik du mėnesius vaikai gyveno Kaune esančiame vaikų gerovės centre „Pastogė“, kai liepos 18-ąją, apie 09.55 val., nuo centro vartų juos savavališkai pasiėmė tėvai.

„Sutuoktiniai Inga (gim. 1983 m.) ir Mindaugas (gim. 1981 m.) Vilčinskai savavališkai pasiėmė tris savo vaikus (gim. 2018 m., gim. 2016 m., gim. 2014 m.). Asmenys galimai išvažiavo su VW markės automobiliu (vokiška registracija).

Asmenis, žinančius nepilnamečių ir jų tėvų buvimo vietą, juos mačiusius, pastebėjusius nurodytą automobilį ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, prašome skambinti skubios pagalbos telefonu 112“, – paskelbė policija.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaikų pagrobimo.

„Antrą savaitę vykdomi labai intensyvūs plačios apimties ikiteisminio tyrimo veiksmai. Dirbame ne tik Lietuvos teritorijoje, deriname savo veiksmus ir su kai kuriais užsienio šalių partneriais. Dirba ne tik Kauno policija, yra ir kitų apskričių policijos, ir Kriminalinės policijos biuras“, – apie tyrimą kalbėjo generalinis komisaras.

R. Požėla užsiminė ir apie tai, kad tiriant vaikų pagrobimą jiems tenka bendrauti su įdomių pažiūrų žmonėmis.

„Tyrimo metu dirbame su įdomia visuomenės grupe, kuri, kaip žinote, yra pasivadinę suverenais. Matome jų gyvenimo filosofiją, tikslus, tai savotiškai naujas iššūkis policijai“, – paminėjo komisaras.

Vaikus savavališkai iš globos įstaigos išvežęs M. Vilčinskas yra viešai aiškinęs, kad neva atsisakęs Lietuvos pilietybės, o save vadina tiesiog „laisvu, gyvu žmogumi“. Pasak jo, jis ir jo vaikai neturi ir jokių galiojančių dokumentų.

Apie suverenus perspėjo VSD

M. Vilčinskas save priskiria suverenų judėjimui, kuris užgimė Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), maždaug 1970-aisiais metais, vėliau išplito ir kitose šalyse.

Šiam judėjimui save priskiriantys žmonės nepripažįsta teisinės sistemos ir valstybės, aiškina, kad tai yra privačios bendrovės, kurioms jie nenori priklausyti.

Apie suverenų judėjimo grėsmę pernai gruodį perspėjo Valstybės saugumo departamentas (VSD) po to, kai Vokietijos policija suėmė 25 teroristinės grupės narius, planavusius išpuolį prieš šios šalies parlamentą.

Grupė pasivadinusi „Reicho piliečiai“ (Reichsbürger), pasak VSD, Vokietijoje vadovaujasi per COVID-19 pandemiją išpopuliarėjusio valstybės teisėtumą neigiančio suverenų judėjimo antivalstybine ekstremistine ideologija, nepripažįstančia valstybės institucijų sprendimų.

Departamentas tada teigė, jog suverenais pasiskelbę asmenys tiki, kad jiems negalioja valstybių įvesti apribojimai.

„Keliasdešimt SSRS (arba LTSR) piliečiais save laikančių suverenų aktyviau veikia ir Lietuvoje. Kai kurie jų viešai reiškia nostalgiją sovietmečiui, pagarbą sovietų kariams skirtiems monumentams, anksčiau bendradarbiavo su prokremliškais propagandistais Lietuvoje, vyko į Baltarusiją „gerinti“ dvišalių santykių ir teigiamai atsiliepė apie šį režimą“, – feisbuke antradienį paskelbė VSD.

Pasak VSD, suverenų judėjimo šalininkai Lietuvoje taip pat siekia nutraukti ryšius su valstybės institucijomis bei privačiomis kompanijomis ir, pavyzdžiui, uždaro sąskaitas bankuose. Jie taip pat gamina savo ir grąžina valstybės išduotus dokumentus bei ženklus, tokius kaip valstybiniai automobilio numeriai, aktyviai užsiima „popieriniu terorizmu“, kai institucijos įveliamos į nesibaigiantį susirašinėjimą.

„Prasidėjus pandemijai kai kurie save suverenais laikantys asmenys buvo nubausti dėl ribojimų nesilaikymo ir teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo“, – teigia VSD.

Departamento teigimu, nuosekliai laikantis suverenų idėjų neįmanoma išvengti konfliktų su valstybės institucijomis, galinčių peraugti į smurtinius susidūrimus, ypač su policijos pareigūnais.

„Kai kurie suverenai Lietuvoje pasižymi agresyvia retorika, linkę nevykdyti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, yra ideologiškai palankūs Rusijos ir Baltarusijos režimams“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)