Pareigūnai stabdo lenkų sirgalių automobilius, tikrina jais važiuojančių žmonių dokumentus. Kilus įtarimams, nurodoma automobilius patraukti į šalį ir tikrinami juose esantys daiktai.

Apie 12.30 val. per Lazdijų pasienio postą į Lietuvą įvažiavo keturi mikroautobusai su Lenkų policijos antiriaušinio padalinio pareigūnais. Jie trumpam stabtelėjo ir, lydimi mūsų policijos ekipažo, nuvažiavo į Vilnių.

Nuo 9 val. Lazdijų pasienio poste jau patikrinta daugybė automobilių ir šimtai asmenų. Pasieniečių duomenimis, iki 12 val. per Lazdijų ir Kalvarijų pasienio postus įvažiavo apie 300 asmenų, pagal specifines tatuiruotes ir turimą atributiką identifikuojamų, kaip „Lech“ sirgaliai. Tačiau šis skaičius labai apytikslis ir didėjantis.

Beveik kiekviename autobusiuke, pilname skustagalvių jaunų vyrų, pareigūnai randa bent po vieną kaukę. Tokiais atvejais liepiama prisipažinti, kieno ji, antraip pareigūnai pagrasina neįleisti į Lietuvą visų tuo automobiliu važiuojančių asmenų. Kaukių savininkams prisipažinus, jie nufotografuojami, užsirašomi jų asmens duomenys, tada leidžiama įvažiuoti į šalį.

Kitas dažnas radinys - į burną dedamos dantų apsaugas (tokias naudoja boksininkai). Tačiau turėti tokį daiktą nedraudžiama.

Sirgalių kuprines bei krepšius tikrina ir tarnybinis šuo. Tačiau iki 13 val. jam įtarimų sukėlė tik viena kuprinė. Joje rasta medikamentų (vaistų nuo skausmo ir kt.), kurie parduodami be receptų.

Per pusdienį DELFI žurnalistui, dirbančiam Lazdijų poste, teko pamatyti tik dvi sirgales - viename mikroautobuse buvo ir dvi merginos.

Kalvarijos poste daug ramiau, atrodo, kad per šį postą važiuoja beveik vien paprasti lenkai, nesusiję su futbolo sirgaliais.Tačiau apie 13 val. pareigūnams tikrinant atvažiavusių sirgalių (pas vieną ant kojos tatuiruotė „Lech“) automobilį rasta ir konfiskuota teleskopinė lazda, taip pat paimtos dvi kaukės. Sirgaliai paaiškino pamiršę palikti lazdą Lenkijoje.

Prieš pietus Lazdijų pasienio poste pastebėtas Lenkijos policijos antiriaušinis padalinys.

Lazdijų pasienio poste Lenkų policijos antiriaušinis padalinys

Tuo metu trečiadienio vakarą Vilniuje pasirodę pirmieji Poznanės futbolo klubo „Lech“ fanai jau spėjo pasižymėti. Policija pranešė apie jų nusižengimus. Ketvirtadienio ryto duomenimis, pirmas galimai su lenkais susijęs ženklas užfiksuotas dar vėlų trečiadienio vakarą. 23 val. 25 min. Vilniuje, Pelesos g., ant sienos pastebėtas baltais dažais parašytas užrašas „Wilno polskie“.

Patikrinimai Lazdijų pasienio poste

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas trečiadienį per spaudos konferenciją kvietė miestiečius būti tolerantiškiems futbolo fanams, priimti svetingai, nepasiduoti galimoms provokacijoms, o abiejų šalių sirgalius įspėjo dėl internete pasirodžiusių raginimų veltis į galimas muštynes, nes policija bus nepakanti "menkiausiems teisės pažeidimams". "Kai tik matysime, kai situacija darosi "karšta", iš karto reaguosime", - sakė K. Lančinskas.

Vilniaus apskrities policijos vadovas pažymėjo, kad policija bus tolerantiška tol, kol miestiečiai ir svečiai bus geranoriški ir draugiškai nusiteikę.

Lenkiškas užrasas ant sienos

Pasak K.Lančinsko, dalis lenkų sirgalių bilietus nelegaliai įsigijo internetu, laukiama nuo 800 iki 1 tūkst. lenkų futbolo sirgalių.

Prižiūrėti tvarkos per rungtynes tarp Vilniaus "Žalgiris" ir Poznanės "Lech" atvyks ir Lenkijos policijos pareigūnai: 31 mobilios kuopos pareigūnas, taip pat keturi futbolo sirgalius nuolat lydintys pareigūnai, renkantys ir analizuojantys informaciją apie savo klubų sirgalių elgesį. Užtikrinti viešąją tvarką policijai taip pat padės Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Prieš ketvirtadienio mačą pasipylė aibė žinių apie „Lech“ fanų planus. Pirmiausiai tiek pats Poznanės klubas, tiek jo fanklubas „Wiara Lecha“ paskelbė, kad „Žalgirio“ pasiūlytų 300 bilietų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione jiems nepakanka. Dėl to „Lech“ atsisakė platinti šiuos bilietus tarp savo sirgalių, o „Wiara Lecha“ pareiškė neorganizuojanti jungtinės fanų išvykos į Vilnių.

Po tokių „Lech“ ir komandos fanklubo pareiškimų, Lenkijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, jog „Lech“ sirgalių bijoti Vilniui tikrai neverta – mat jie apskritai neatvyks. Tačiau paaiškėjo, kad šios prognozės buvo neteisingos.

„Wiara Lecha“ neslepia nusivylimo lenkams pritaikytais apribojimais: pradedant ribotu bilietų skaičiumi „Lech“ fanams ir baigiant tuo, jog likusios vietos LFF stadione galėjo būti perkamos tik su lietuviškais asmens dokumentais ir lietuviškomis mokėjimo kortelėmis. Interviu DELFI vienas „Wiara Lecha“ lyderių Marcinas Kawka teigė nesuvokiantis, kodėl vilniečiai neleidžia „Lech“ fanams gausiomis gretomis dalyvauti futbolo šventėje.

„Galiu tiktai pasakyti: gaila, kad viskas taip susiklostė. Nes mums atrodo, kad jei būtume gavę daugiau bilietų, galėjome sukurti gražų reginį ir karštai palaikyti savo komandą. (...) Buvome Turine, buvome Briugėje, Prahoje, kur sukūrėme puikią atmosferą. Prahoje mūsų banga buvo pripažinta viena įdomiausių ir viena didžiausių turistinių atrakcijų. Taigi esame labai nustebinti tokiu požiūriu į mus. (...) Gal visa Lietuva taip nusiteikusi prieš lenkus?“ - stebėjosi M. Kawka.

Vilniaus policija sostinės prieigose įrengė tris patikros postus: magistralėje Klaipėda-Kaunas-Vilnius, ties prekybos centru „Maxima bazė“, kelyje A4 Varėna-Vilnius ir kelyje A16 ties „Bajorkiemiu“.  Iki 14 val. pas šiuose postuose patikrintus lenkų sirgalius nerasta draudžiamų daiktų.

Mieste policija labai atidžiai stebi lenkų būrelius, į pareigūnų akiratį patenka net ir Pilsudskio kapą aplankiusių turistų grupės. Dieną, iki 14 val., Vilniaus policijoje neužregistruota jokių incidentų, susijusių su sirgaliais.