Paliko automobilį vidury kelio

Viskas įvyko sekmadienio vakarą, apie 19.30 val., važiuojant iš Trakų Vilniaus link. Tuo metu sostinės Galvės gatvė buvo pergrūsta – po vasariškai šilto savaitgalio gausybės vairuotojų grįžo namo. Dėl šios priežasties susidarė vadinamasis judantis kamštis – automobilių kolona judėjo, bet lėtai.

Tuo keliu važiavęs skaitytojas Aivaras pasakoja, kad staiga pro šalį priešpriešine eismo juosta nurūko policijos ekipažas ir kiek tolėliau sustabdė du lengvuosius automobilius.

„Judanti spūstis sustojo. Iš tolo pamačiau, kaip kelios mašinos tiesiog ėmė ir apsisuko – grįžo Trakų link. Pastebėjau, kaip vienas pareigūnų išlipo ir nužygiavo prie sustabdytų automobilių, kurie stovėjo kelkraštyje.

Tačiau tarnybinis policijos automobilis taip ir liko stovėti vidury kelio ir užtvėrė visą eismo juostą, dėl to vairuotojams teko arba apsisukti, arba lenkti išvažiuojant į priešpriešinę eismo juostą, kur eismas buvo taip pat didelis“, – pasakoja po savaitgalio namo keliavęs Aivaras.

Vairuotojas nesupranta, kodėl policijos automobilis liko stovėti vidury kelio ir mano, kad policija sukėlė pavojų kitiems eismo dalyviams, kurie norom nenorom turėjo išvažiuoti į priešpriešinę eismo juostą.

„Suprasčiau, kad tai būtų skubus atvejis, sulaikymas, bet pravažiuodamas mačiau, kad tik vienas pareigūnas nuėjo prie sustabdytų automobilio, o kitas liko stovėti prie tarnybinio automobilio ir kažko ieškojo bagažinėje. Ar pareigūnams negalioja eismo taisyklės?“ – klausia Aivaras.

Ramūnas Matonis

Sustabdyti automobiliai sukėlė įtarimą

Situaciją sutiko pakomentuoti Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis. Pasak jo, skaitytojo minėtos transporto priemonės buvo sustabdytos gavus pranešimą apie neva keistai manevruojančius automobilius. Įtarta, kad jų vairuotojai nėra blaivūs.

„Operatyviai sureagavę į šį pranešimą, Trakų r. policijos komisariato pareigūnai 19:38 val. minėtame kelyje sustabdė šiuos įtartinus automobilius ir patikrino vairuotojų blaivumą. Nustatyta, kad abu vairuotojai buvo blaivūs. Policija dėkoja pilietiškam vyrui, pranešusiam apie galimai neblaivų vairuotoją“, – paaiškino R. Matonis.

Pasak pašnekovo, tarnybinis automobilis buvo paliktas viduryje kelio, mat tai buvo skubus atvejis – eisme galimai neblaivūs vairuotojai, todėl reikėjo reaguoti operatyviai.

Dar viena priežastis – saugumas. R. Matonis sako kalbėjęs su Trakų policijos ekipažu. Patruliai jam esą paaiškino, kad eismas tądien buvo intensyvus, todėl tarnybinis automobilis buvo pastatytas taip, kad kitiems eismo dalyviams reikėtų jį apvažiuoti ir būtų geriau matomas.

Rekomendacijos yra, tačiau jų laikytis neprivaloma

Policijos pareigūnams yra numatyta galimybė pažeidėjus stabdyti bet kada ir bet kur, jei tik yra būtinybė, sako R. Matonis. Dėl šios priežasties patruliai pažeidėjus gali stabdyti ir greitėjimo juostose, ir ant tiltų, ir kitose vietose, kuriose šiaip sustoti negalima.

„Yra nurodymas vengti vietų, kuriose draudžiama stovėti arba sustoti, kur pastatytas tarnybinis automobilis trukdytų kitiems eismo dalyviams. Tačiau visąlaik yra išimčių, jeigu stabdyti čia ir dabar yra būtina.

Kad ir vertinant Vilniaus–Trakų kelio atvejį – patruliai padarė teisingai, nors pagal instrukciją galima būtų pripaišyti pažeidimą. Tačiau mes nematome jokio pažeidimo, nes reikėjo sustabdyti čia ir dabar“, – sako policijos atstovas.

Anot R. Matonio, policijos pareigūnai tarnybos metu nėra paprasti asmenys, todėl jiems Kelių eismo taisyklės negalioja, nebent jie važiuoja į savo tarnybos vietą ar dirba kitus didelės skubos ir operatyvumo nereikalaujančius darbus.

„Tada taip, jie turi laikytis taisyklių. Tačiau jeigu jie dirba, stabdo, kur jiems numatyta pagal užduotį – viskas tvarkoje, pareigūnas traktuojamas kaip kelyje dirbantis asmuo“, – aiškina pašnekovas.

Jeigu tarnybinio patikrinimo metu nustatoma, kad pareigūnas be reikalo nepaisė taisyklių, jam skiriamas įspėjimas arba griežtesnės nuobaudos.