„Taip, šio nužudymo tyrimas gerokai pasistūmėjo į priekį, jau galime sakyti, kad byla yra labai perspektyvi ir pasieks teismą“, - DELFI patvirtino Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

33 metų S. Čiapas buvo nušautas 1996-ųjų balandžio 5-osios rytą Kaune, Sargėnuose, prie savo namų, kai kartu su vairuotoju Vincu Varnu ir žmona Jolanta ketino vykti verslo reikalais į Vilnių. Po paleistų mirtinų šūvių per stebuklą gyva liko tik J. Čiapienė.

Jau iš karto po nužudymo pareigūnai įtarė, kad S. Čiapo nužudymą galėjo organizuoti „daktarai“ - verslininkas ketino duoti svarbius parodymus tuo metu suimto Kauno nusikalstamo pasaulio „šulo“ H. Daktaro baudžiamojoje byloje.

DELFI šaltinių teigimu, nors prokurorai kol kas H. Daktarui nėra pareiškę įtarimų dėl „Agoros“ prezidento nužudymo organizavimo, tačiau jau yra surinkę pakankamai informacijos, kad šiuo metu Lukiškėse esantis įtariamasis buvo labiausiai suinteresuotas verslininko mirtimi.

Kad galėtų H. Daktarą patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl kitų nusikaltimų, prokurorai kreipėsi su teisinės pagalbos prašymais pas kolegas Bulgarijoje.

Generalinė prokuratūra pagalbos paprašė ir kolegų Suomijoje - būtent čia buvo sulaikytas H. Daktaro artimas bičiulis Egidijus Abarius, pravarde Goga, kuris taip pat siejamas su S. Čiapo ir jo vairuotojo nužudymu. DELFI šaltinių teigimu, suomiai ir bulgarai leido, kad jų šalyse sulaikyti nusikalstamo pasaulio atstovai iš Lietuvos būtų teisiami ir dėl kitų nusikaltimų.

S. Čiapo nužudymą jungtinei kriminalistų ir prokurorų grupei padėjo atskleisti į valstybės saugomų asmenų sąrašą įtraukti nusikalstamo pasaulio atstovai. Už pagalbą atskleidžiant „tamsiausius“ nusikaltimus visą parą uoliai saugomiems nusikaltėliams pareigūnai yra pažadėję teismų prašyti skirti švelnias bausmes.

Su verslininko nužudymu yra siejama dešimt žmonių, dalis jų jau yra negyvi.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko, pareigūnai aiškinasi ne tik S. Čiapo bei jo vairuotojo nužudymus, bet ir kitus iki šiol neatskleistus labai sunkius nusikaltimus.

„Galime užtikrinti, kad bus įvardyti S. Čiapo nužudymo organizatoriai ir vykdytojai“, - nebeslėpė A. Matonis.

Kriminalistų vadas patikino, jog pareigūnai atliko labai daug veiksmų ir kai tik sudėlios visus taškus, bylą perduos į teismą.

„Norime viską atlikti labai kokybiškai, kad tyrimas nesugriūtų - mes negalime suklysti“, - patikino A. Matonis.

Dėl ko buvo nušautas S. Čiapas, pareigūnai dar nesako, tačiau, šaltinių teigimu, tai susiję su finansiniais reikalais - „daktarai“ norėjo iš alkoholio rinkos išstumti „Agoros“ prezidentą, kuris ilgą laiką veikė išvien su Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetais.

S. Čiapo nužudymo byla teismą turėtų pasiekti dar šiais metais, joje bus minimi ir kiti ilgą laiką neatskleisti Kauno nusikaltėlių įvykdyti nužudymai.