Ši nelaimė privertė amerikiečius susirūpinti visoje šalyje esančių tiltų saugumu. Pranešama, esą daugiau nei 70 tūkst. tiltų yra daugiau ar mažiau pažeisti, o jų remontas užtruktų mažiausiai ketvirtį amžiaus ir kainuotų daugiau nei 188 mlrd. dolerių.

Iki šiol yra oficialiai patvirtintos penkių žmonių žūtys, dar ieškoma aštuonių, tačiau jų gyvų nebesitikima rasti. Ketvirtadienį dingusiais be žinios buvo laikomi 20-30 asmenų. Sugriuvus tiltui buvo sužeisti 79 žmonės, penki iš jų yra kritinės būklės.

Anot Mineapolio dienraščio “Star Tribune”, dokumentai ir pokalbiai su Transporto departamento atstovais patvirtino, kad rangovai buvo prašomi pasiūlyti geriausią, jų manymu, būdą sutvirtinti tiltą. Imtis darbo esą buvo žadama dar šiais metais.

Departamentą konsultavę inžinieriai siūlė rekonstruoti visą 40 metų senumo arkinį tiltą arba kruopščiai jį patikrinti ir, nustačius labiausiai pažeistas vietas, sutvirtinti tik jas. Žinyboje buvo itin susirūpinta dėl saugumo ir kilo karštos diskusijos dėl tilto remonto, tačiau vadovybė esą tam pasipriešino. Pareigūnai nuogąstavo, kad gręžiant skyles atramose ir tvirtinant prie jų plieno lakštus bus susilpninta konstrukcija.

Vietoj to departamentas pradėjo patikrinimą, kuris buvo nutrauktas šią vasarą dėl su tuo nesusijusių remonto darbų ant tilto.

Anot valstijos vyriausiojo tiltų inžinieriaus Dano Dorgano, biudžete būtų atsiradę pakankamai pinigų apatinės tilto dalies rekonstrukcijai. Todėl transportu besirūpinantiems valdininkams esą teks paaiškinti, kodėl į įspėjimus nebuvo kreipiama pakankamai dėmesio.

Minesotos valstijos ir federaliniai pareigūnai savo ruožtu tvirtina, jog kol kas per anksti pasakyti, dėl ko tiksliai sugriuvo aštuonių eismo juostų tiltas.

Iš viso 8 proc. iš šioje valstijoje esančių 13 tūkst tiltų buvo įtraukti į federalinės vyriausybės sudarytą “struktūriškai pažeistų” tiltų sąrašą. Jungtinių Valstijų vidurkis yra 13 proc., taigi Minesota šiuo požiūriu nebuvo tarp didžiausią susirūpinimą keliančių valstijų. Tiesa, tilto įtraukimas į minėtą sąrašą nereiškia, kad jis nėra saugus, tiesiog siūloma jį tikrinti dvigubai dažniau.

Šių metų pradžioje beveik 74 tūkst. tiltų iš maždaug 600 tūkst., esančių visoje šalyje, buvo daugiau ar mažiau pažeisti. Daugumą jų yra pažeidusi korozija, juose pastebimi įtrūkimai. Per dalį tokių tiltų draudžiama važiuoti sunkvežimiams.

Prasčiausia situacija esą yra Arizonoje, mažiausiai susirūpinimą keliančių tiltų – Oklahomoje. Minesota šiame valstijų sąraše pernai buvo 38-oji.

Tilto sugriuvimas sutrikdė eismą Mineapolyje – maždaug 140 tūkst. automobilių, kasdien važiuodavusių juo, dabar tenka ieškoti kito kelio. Jei šis kelias išliks uždarytas, pramonei tai kasdien papildomai kainuos beveik 120 tūkst. dolerių.

JAV prezidentas George'as W. Bushas ketvirtadienį pareiškė, kad vyriausybė suteiks pagalbą statant naują greitkelio tiltą per Misisipę. Respublikonų partija kitąmet per savo suvažiavimą Mineapolyje tvirtins kandidatą į prezidento postą. Iš karto buvo pranešta, kad federalinė vyriausybė skirs 5 mln. dolerių eismui sugriuvusio tilto rajone normalizuoti.

Beje, G. W. Bushas nusprendė pats aplankyti tragedijos vietą. JAV vadovas ten vyks šeštadienį, o penktadienį šią vietą aplankys šalies pirmoji ledi Laura Bush.