Pasisveikinimui – smūgis

Klaipėdos turizmo mokyklos auklėtinis į nepavydėtiną situaciją pateko šiemet kovo 1 dieną. „Priešpiet lankiausi poliklinikoje, nes labai prastai jaučiausi. Gydytoja konstatavo, jog turiu apie 39 laipsnius karščio. Prirašė vaistų nuo peršalimo, išrašė siuntimus atlikti tyrimus, išrašė savaitės trukmės nedarbingumo pažymėjimą. Kai laukiau eilėje atlikti paskirtus tyrimus, suskambo mano telefonas. Atsiliepiau, iš pradžių nė nesupratau, su kuo kalbu. Pasakiau, kad esu poliklinikoje ir į pamokas neisiu. Tik vėliau skambinusysis pasisakė, jog yra Oskaras Lomsargis, kad reikia jam nupirkti narkotikų, kad jis su draugu privažiuos prie poliklinikos ir privalau iš jos išeiti su jais susitikti“, – teisme pirmadienį liudijo nukentėjusiuoju pripažintas 21 metų vaikinas.

Jis paskambino mamai pasitarti, ką daryti, nes esą O. Lomsargis jų šeimą terorizuoja jau ne vienerius metus.

„Mama pasakė, kad eičiau pasikalbėti, o jei stipriai gausiu į kaulus, tada kreipčiausi į policiją. Poliklinikoje specialiai palikau striukę, kurioje buvo piniginė, dokumentai ir nuėjau prie automobilio. Man buvo liepta sėsti į galą. Vos atsisėdau, iškart gavau per veidą, Oskaras atėmė telefoną, jį išardė, kad niekam negalėčiau prisiskambinti. Tada buvo aiškiai pasakyta, kad važiuosime pas mane į mokyklos bendrabutį, kuriame gyvenau, paimsime kompiuterį ir jį parduosime lombarde“, – pasakojo studentas.

Jis apgailestavo, kad kai buvo vedamas į bendrabutį, jame nebuvo budėtojų, kurie nuolat būna, todėl pašaliniai asmenys lengvai patekti į pastatą negali.

„Nuėjome į mano kambarį, Oskaras pradėjo rausti po mano daiktus, tada numetę tašę ir liepė supakuoti stacionarų kompiuterį, o pats tuo metu gėrė alų ir rūkė. Už tai manęs paskui vos iš bendrabučio neišmetė. Kai sudėjau kompiuterį, pats tą tašę nešiau iki mašinos, o Oskaras ir kitas vaikinas mane lydėjo iš šonų, Oskaras vis pastumdavo už sprando, kad greičiau eičiau“, – liudijo vaikinas.

Nebėgo, nes bijojo

Trijulė vėl nuvažiavo iki poliklinikos, kurioje lankėsi studentas, nes jam buvo liepta pasiimti striukę, kurioje buvo dokumentai, nes kompiuterį norėjo parduoti vaikino vardu.

Vėliau nuvažiavo į vieną uostamiesčio lombardą, tačiau jo darbuotojai atsisakė priimti kompiuterį.

Tada nusprendė važiuoti į Šilutę, nes ten daugiau pažįstamų, mat O. Lomsargis gyvena tame mieste.

Tačiau dar prieš išvažiuojant iš Klaipėdos, automobilis stabtelėjo kažkokiame akligatvyje, nes vairuotojas nuėjo pas savo pusbrolį, o O. Lomsargis – į netoliese esančią parduotuvę nusipirkti svaigalų.

„Tada susirinkau telefono detales ir prisiskambinau bendruoju pagalbos telefonu. Pasakiau savo vardą, pavardę, kad esu pagrobtas, kad iš manęs nori atimti ir parduoti mano daiktus. Manęs dar paklausė, kokie automobilio valstybiniai numeriai. Nors ir bijojau, išlipau iš automobilio, juos pažiūrėjau ir padiktavau. Tada grįžo O. Lomsargis, todėl telefoną vėl išardžiau“, – pasakojo nukentėjusysis.

Visos šalims kilo klausimas, kodėl studentas, kai buvo paliktas vienas, nebandė pabėgti. „Labai bijau O. Lomsargio, jis mane bet kada galėjo susirasti ir kokią adatą suvaryti. Be to, negaliu bėgti, nes sergu astma, o dar ir temperatūra labai aukšta buvo, temo akyse“, – paaiškino studentas.

Atėmė ir kelnes

Trijulė pasiekė Šilutę, ten, anot nukentėjusiojo, lombarde už 100 eurų buvo parduotas jo kompiuteris. Nors dokumentą padavė ir pasirašė jis, pinigus pasiėmė O. Lomsargis.

„Tada nuvažiavome prie parduotuvės, kur, kaip supratau, O. Lomsargis nusipirko narkotikų. Vėliau atsiradome jo bute, kur buvau verčiamas gerti, rūkyti žolę. Jau nebesipriešinau, nes žinojau, kad vis tiek turi atvykti policijos pareigūnai. O. Lomsargis iš manęs dar atėmė striukę, liepė nusimauti kelnes, nes neblogos ir gal kokiam draugui tiks, atėmė ir batus, nes esą neblogi, o man parodė šliures, kurios turėjo atstoti batus. Maždaug po poros valandų atvyko pareigūnai. Jie nusivedė mane į apačią ir paklausė, ar tikrai esu pagrobtas. Atsakiau teigiamai ir mane išsivežė į Klaipėdą, kur daviau parodymus, o O. Lomsargį ir automobilio vairuotoją suėmė“, – dėstė studentas.

Po poros dienų O. Lomsargiui buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas mėnesiui, o automobilį vairavęs Raimundas Vaitiekus buvo suimtas 15 parų.

Kaltinamųjų suole, kai buvo baigtas ikiteisminis tyrimas, atsidūrė tik O. Lomsargis, o R. Vaitiekus yra tarp liudytojų.

26 metų O. Lomsargis, kuris yra baigęs 10 klasių, savo kaltę pripažįsta tik iš dalies. Jis neneigia, jog apiplėšė studentą, tačiau neprisipažįsta, kad buvo jį pagrobęs, neteisėtai atėmęs jo laisvę. O. Lomsargis parodymus sutiko duoti tik tada, kai pasisakys visi liudytojai, kurių yra keliolika.

O.Lomsargis anksčiau yra teistas už atvirą vagystę ir pasipriešinimą policijos pareigūnams, tačiau teistumas jau išnykęs.

Studentas iš O.Lomsargio siekia prisiteisti ir 3 tūkst. eurų neturtinę žalą. „Man baisu išeiti į lauką, nemiegu naktimis, mokykloje taip pat visi skersai į mane žiūri“, – motyvavo nukentėjusysis.

Jo mama aiškino, kad O.Lomsargis jų šeimą persekioja jau kelerius metus. Esą jis žino, kad vieniša mama turi savo parduotuvę, todėl galimai susidraugavo su jos sūnumi, kad galėtų gauti pinigų.

„Mano parduotuvė buvo apvogta, automobiliui supjaustytos padangos, jis apipiltas baltais dažais. Nors žinau, kieno tai darbas, tačiau nieko negalime įrodyti“, – guodėsi moteris.